Kereső toggle

Újra börtönben a volt román miniszterelnök

Keleten a helyzet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Bãsescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Nãstase volt kormányfőt Victor Ponta miniszterelnök hétfőn. Nãstasét vesztegetésért és zsarolásért ítélte szabadságvesztésre a bíróság. A volt kormányfő – akinek legalább nyolc hónapot kell ismét börtönben töltenie, mielőtt feltételesen szabadlábra kerülhet – hétfőn este önként feladta magát a rendőrségen.

Victor Ponta román miniszterelnök, aki Năstase támogatásával került a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségébe – és pártelnökként a kormány élére –, egy televíziós interjúban igazságtalannak nevezte, hogy a legfelsőbb bíróság hétfőn négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a korábbi büntetéséből már feltételesen szabadlábra helyezett Adrian Năstasét. Ponta szerint Traian Băsescu büntetőjogi perekkel állt bosszút politikai ellenfelein, elsősorban Adrian Năstasén, aki riválisa volt a 2004-es elnökválasztáson.
Arra a riporteri kérdésre, hogy ebből azt a következtetést kell-e levonni, hogy megkérdőjelezi a román igazságszolgáltatás függetlenségét, Ponta úgy válaszolt: „Nem, de ez az igazságszolgáltatás általánosító és hibás.” A miniszterelnök kifejtette: furcsának tartja, hogy a bíróság első fokon egyhangúlag felmentette Năstasét a korrupció vádja alól, majd másodfokon egyhangúlag bűnösnek találta. Ponta szerint igazságtalan, hogy Năstase, aki „bevitte” Romániát az Európai Unióba, börtönben van, és Băsescu, aki szerinte „eltávolítja az országot Európától”, még mindig államfő. „Politikai szempontból Năstase esetét Julija Timosenkóéhoz lehet hasonlítani” –  jelentette ki Victor Ponta az interjú végén.
Adrian Năstasét egy lakásfelújítási ügyben megvesztegetésért és zsarolásért ítélte újabb négyéves szabadságvesztésre a bíróság. A volt kormányfő hétfőn este önként feladta magát a rendőrségen, ahonnan megbilincselve börtönbe vitték. Az ügyvédek számítása szerint Năstasénak legalább nyolc hónapot kell ismét börtönben töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezését kérhetnék.
Năstasét 2013 márciusában helyezték feltételesen szabadlábra, miután egy – illegális kampányfinanszírozással összefüggő – másik ügyben kiszabott kétéves börtönbüntetésének harmadát letöltötte.
A mostani és a régi ítélet összevonásáról az ítélet-végrehajtásban illetékes bukaresti törvényszék fog döntetni. A joggyakorlat szerint az elítéltnek a nagyobbik büntetését kell letöltenie, így Năstase ismét börtönbe kerül, hogy letöltse a súlyosabb (négyéves) ítélet legalább egyharmadát.
Ferenczi Zsolt erdélyi publicista szerint a volt miniszterelnök ügye a román belpolitika pontos korrajza. A jelenleg kormányzó szociáldemokraták politikai ikonját küldik újra börtönbe, akiért nemrégiben még törvényt is akartak módosítani, de azt a román tüntetők által gerjesztett népharag megakadályozta. Ferenczi szerint nem kétséges, hogy a jelenlegi államelnök, Traian Băsescu mandátumának lejárta után perek tömege fog elindulni ellene, amit eddig a pozíciója miatt háríthatott el. A publicista szerint a folyamat jól jelzi a mai politikai elit keleti voltát, és a volt szocialista országokban jelenleg zajló folyamatot, azaz az elégedetlenség és a bosszúállás igényét, amit a hatalmon lévők igyekeznek nagyon jól kihasználni.

Olvasson tovább: