Kereső toggle

Szaúdi kártérítést remélnek a 9/11 áldozatainak hozzátartozói

Peres úton

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kártérítési eljárást indíthatnak polgári peres úton Szaúd-Arábia ellen a 2001. szeptember 11-ei terrorakció áldozatainak hozzátartozói. A döntésről szóló bírósági ítélet 12 évvel a közel 3000 ember életét kioltó, és a New York-i ikertornyokat romba döntő terrortámadás után, a múlt hónapban született meg. Bár a közel-keleti királyság cáfolja felelősségét, egyre több tény utal az incidensért felelős al-Kaida és az azt anyagilag támogató szaúdi vezetés kapcsolatára.

Az amerikai bíróságok eddig a külföldi államokat, így Szaúd-Arábiát is megillető állami szuverenitásra hivatkozva utasították el a felperesek, azaz a túlélők és az áldozatok hozzátartozóinak keresetét, akik már 2003-ban megkísérelték a közel-keleti királyság perbe fogását. Most, több mint egy évtizeddel később, az Egyesült Államok Másodfokú Fellebbviteli Bíróságának december 19-én hozott döntése értelmében az érintettek folytathatják a félbeszakított polgári peres eljárást. A családtagok mellett a kártérítésként jelentős összegeket kifizető biztosítótársaságok is felsorakoztak.
A bíróság szerint a döntésre egy ettől eltérő, korábbi határozat miatt volt szükség, melynek értelmében egy, a terrorakció során feleségét elvesztő férfi kapott lehetőséget Afganisztán perlésére. Mivel azonban nem lehet két, ugyanazon sérelem miatt fellépő felperest eltérő bánásmódban részesíteni, lehetőséget kellett teremteni a Szaúd-Arábia elleni vádemelésre is. Az ügy így a másodfokról visszakerült a manhattani területi bírósághoz, amely a hozzátartozók által 2003-ban indított kezdeményezést 2005-ben megszüntette. A jelenlegi döntés éppen a terroristákat támogatókkal szembeni hatékonyabb fellépést biztosító törvényjavaslat kongresszusi előterjesztésével egyidőben született meg. A tervezet szerint biztosítani kell az Egyesült Államok területén elkövetett terrortámadások külföldi szponzorainak felelősségre vonását az amerikai bíróságokon.
Bob Graham, Florida egykori szenátora, aki korábban a szeptember 11-ei támadásokkal kapcsolatos kongresszusi vizsgálóbizottság helyettes vezetője volt, jelentős áttörésnek nevezte a döntést, amely romba döntheti azt a védőgátat, amely eddig Szaúd-Arábia szerepét elrejtette az amerikaiak elől.
Michael Kellogg ügyvéd, az Amerikában Szaúd-Arábiát reprezentáló jogászok egyike viszont azt hangsúlyozta: nem lehet egy szuverén államot, amely egyébként az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségese, perbe fogni, ráadásul egy több mint tíz éve lezártnak tekintett ügyben. Hozzátette: a határozat nem foglalkozik azzal, van-e egyáltalán valóságalapja a vádemelők állításának, miszerint Szaúd-Arábia anyagi támogatást nyújtott a támadás elkövetőinek.
Sok jel utal azonban arra, hogy a felperesek vádjai nem légből kapottak. Az amerikai kormány által 2002-ben felállított független, kétpárti, a merénylet körülményeit és előkészületeit vizsgáló Szeptember 11. Bizottság jelentése Szaúd-Arábiát az al-Kaida első számú támogatójaként nevezte meg. Szaúd-Arábia már akkor visszautasította mindezt, mondván, hogy a bizottság nem talált tényeket arra vonatkozóan, hogy a szaúdi kormány vagy akár annak tisztviselői egyénileg az al-Kaidát támogatták volna.
Mindenesetre tény, hogy az al-Kaida 2011-ben likvidált vezére, Oszama bin Laden is Szaúd-Arábiában nevelkedett, és a szaúdi királyság nem hivatalos képviselőjeként tevékenykedett a „Szovjet-ellenes Multinacionális Afgán Dzsihád” elnevezésű szervezetnél Afganisztánban, a szovjetekkel folytatott háború alatt, amikor 1988-ban megalapította a terrorszervezetet. A tálibok hatalomra kerülését is nagyrészt szaúdi pénz tette lehetővé. Nem mellesleg a Világkereskedelmi Központ tornyaiba csapódó, valamint a washingtoni székhelyű Pentagon épületére és Pennsylvania lankáira zuhanó négy utasszállító gép fedélzetén utazó tizenkilenc merénylő közül tizenöt szaúd-arábiai volt.

Titkos szálak

William Zloch Fort Lauderdale-i területi bíró szerint szükséges lenne, hogy az FBI alapos vizsgálatot folytasson olyan, korábban titkosnak minősített ügyekben, amelyek az Amerikában élő szaúdiak és a gépeltérítők, beleértve vezetőjük, Mohamed Atta közötti nyilvánvaló kapcsolatra utal. Az egyik ilyen ügy a floridai Sarasota zárt szaúdi közösségében élő Abdulaziz al-Hijji esete. Al-Hijji családjával együtt két héttel a terrortámadás előtt hirtelen elhagyta Amerikát, lakásukban hagyva minden személyes holmit. Hivatalos közlések szerint az FBI akkor nem talált összefüggést a Hijji család eltűnése és a terrorakció között. Időközben azonban kiderült, hogy al-Hijji ugyanazon a légibázison tanult repülőgépet vezetni, ahol a szeptember 11-ei terrortámadás több tagja, köztük a gépeket a két ikertoronynak irányító Mohamed Atta és Marwan al-Shehhi is tréningeztek. Emellett fény derült arra is, hogy két gépeltérítő lakását egy San Diegóban dolgozó szaúdi kormányzati alkalmazott bérelte, aki nem mellesleg 2001 júliusában az Egyesült Államokból Angliába távozott. További érdekes szálakhoz vezethet annak a 2002-ben Bush elnök által titkosnak minősített, ám a közelmúltban Walter B. Jones és Stephen Lynch kongresszusi képviselők kezébe került – elmondásuk szerint sokkoló – dokumentum, amely a tizenkilenc gépeltérítő külföldről érkező anyagi támogatásáról szól.

Olvasson tovább: