Kereső toggle

Szaporodnak a merényletek a téli olimpia közeledtével

Véres december

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Véres merényletsorozat rázta meg az oroszországi Volgográd városát az elmúlt  napokban. A zsúfolt tömegközlekedési pontokon elkövetett terrortámadások lapzártánkig 32 halálos áldozatot követeltek, felelősük egyelőre nincs. A biztonsági erők dagesztáni szálat fedeztek fel, és a szocsi téli olimpia biztonsága miatt aggódnak. Eközben Putyin amnesztiát hirdetett a politikai elítélteknek.

A volgográdi pályaudvaron vasárnap elkövetett öngyilkos robbantás 17, a hétfő reggel egy zsúfolt trolibuszon végrehajtott merénylet pedig lapzártánkig 15 halálos áldozatot követelt. Alekszej Filatov, a nemzetközi terrorellenes szövetség „Alfa”egységének elnökhelyettese úgy véli, a merénylet összefügg az olimpia közeledtével. Véleménye szerint már a bostoni maratonon elkövetett merényletek kapcsán is egyértelmű volt, hogy a téli olimpia közeledtével a terrorszervezetek finanszírozása emelkedni fog, a merényletek száma pedig szintén megnő Oroszországban. Filatov szerint az olimpia lejáratásának legegyszerűbb módja a terroristák finanszírozása, a megrendelők pedig ilyen módon tesztelik Oroszország erejét.
A rendőrség megállapítása szerint a vasárnapi pályaudvari robbantás elkövetője az orosz Pavel Pecsenkin volt, aki Dagesztánban radikális iszlám befolyás alá került. Az interneten elérhető videoüzenetében a fiatalember közölte, hogy kizárólag Allah tetszésére kíván cselekedni, és vágyik a vértanúságra. Az elkövető valószínűleg egy szatyorba vagy hátizsákba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe. A hétfői robbantásról közölt képeken jól látszik, hogy a bomba feltépte a trolibusz tetejét, és kitörte a környező házak ablakait. A merényletben egy kisgyermek is életét vesztette, és legalább két tucatnyian megsérültek.
Az Izvesztyija orosz hírportál szerint a terrorakcióknak köze lehet ahhoz a dagesztáni csoporthoz, amelynek tagjai közül egy nő októberben robbantotta fel magát egy szintén volgográdi buszon. Akkor a csoport több tagjával végzett egy speciális egység, de a magja az utóbbi napok eseményeiből ítélve megmaradt. Noha a merényletekért lapzártánkig senki nem vállalta a felelősséget, köztudott, hogy az Észak-Kaukázust destabilizáló iszlamista fegyveresek régóta célpontként jelölték meg a szocsi olimpiai játékokat. Ramzan Kadirov csecsen elnök ígéretéhez híven mindent elkövetett a több merényletért felelős terrorista vezér, Doku Umarov kézre kerítésére, aki többször is terrorakciókkal fenyegetőzött, mivel állítása szerint olyan földön rendezik a játékokat, ahol muszlim ősök csontjai nyugszanak. Volgográd, egykori nevén Sztálingrád a Kaukázushoz legközelebb fekvő orosz nagyváros, mintegy egymillió lakossal. Az orosz kormány az olimpiák történetében szinte példa nélkül álló biztonsági intézkedéseket hozott a szocsi játékok védelmére, a volgográdi öngyilkos merényletek azonban újra fölerősítik a kaukázusi muszlim felkelőktől való félelmeket.
A szocsi olimpia közeledtével Putyin elnök imázs- és közérzetjavító intézkedésekbe fogott. A hivatalosan az alkotmány huszadik évfordulójának alkalmából kihirdetett széles körű amnesztia keretében kiszabadult Mihail Hodorkovszkij és a Pussy Riot nevű punkegyüttes tagjai mellett harminc Greenpeace-aktivista is.
Öt nappal az után, hogy Putyin elnök a szokásos évértékelő sajtótájékoztatóján mintegy mellékesen megjegyezte, hogy Hodorkovszkij kegyelmi kérvényt nyújtott be, majd másnap ki is szabadult, az egykori olajmágnás Németországban svájci vízumért folyamodott. Felesége, Inna és három gyerekük Svájcban élnek, Hodorkovszkij pedig Berlinben tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szeretné megnézni, hol él a családja, hova járnak iskolába a gyerekei. Végleges letelepedéséről azonban még nem döntött. Az orosz üzletember, aki tíz éve még az ország leggazdagabb és a világ 15. leggazdagabb embere volt, széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik Svájcban, ahol a tulajdonában lévő Jukosz olajtársaság a múltban több irodát is működtetett. Az oligarcha, aki egy évtizeddel ezelőtt még tizenötmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezett – noha vagyona jelentős részét elveszítette –, továbbra is olyan anyagi helyzetben van, ami nem teszi elengedhetetlenné számára a kenyérkereső tevékenység folytatását. Emellett bejelentette, hogy nem kíván sem a hatalomért folytatott harcba, sem az üzleti életbe beszállni, de az orosz ellenzék szponzora sem kíván lenni. A konkrét terveivel kapcsolatos kérdésre azonban kitérő választ adott.
Hodorkovszkijjal egyidőben  kapott amnesztiát a Pussy Riot nevű női punkzenekar és harminc, sarkvidéki expedíción őrizetbe vett Greenpeace- aktivista, ami ugyancsak erősíti az elnök kedvező megítélését. Az orosz kultúrában az elítéltek iránti kegy gyakorlása fontos gesztus, akár hatalomgyakorlási módszernek is nevezhető: Hodorkovszkijjal szemben ugyanis a néhány hónap múlva lejáró büntetése végén újabb vádemelést fontolgattak, aminek a kimenetele nem lett volna kétséges. Emellett természetesen az Ukrajnának adott engedmények és az amnesztia mind a február hetedikén Szocsiban kezdődő téli olimpia előtti imázsjavító intézkedések, amelyek kiütik az adu ászokat az emberi jogi aktivisták kezéből, és cáfolni igyekeznek az orosz demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakat.

Olvasson tovább: