Kereső toggle

Korrupciós ügy miatt bukhat a török kormány

Aranyat olajért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Recep Tayyip Erdogan pozíciójának megrendüléséhez vezethet az a botrány, amely december utolsó napjaiban tört ki Törökországban. A több mint egy évtizede hatalmon lévő miniszterelnök kénytelen volt átalakítani kormányát azt követően, hogy több minisztere lemondott a korrupciós ügyben való érintettsége miatt.

A korrupciós botrány közel két hete robbant ki, azt követően, hogy december 17-e hajnalán a rendőrség Isztambul és Ankara legelegánsabb negyedeiben razziát hajtott végre, és több befolyásos embert őrizetbe vett. A letartóztatottak között volt Suleyman Aslan, az állami tulajdonú Halkbank vezérigazgatója, Reza Zarrab, egy iráni–azeri származású, de már török állampolgárságot szerzett üzletember, Mustafa Demir, Fatih – Isztambul egyik kerületének – polgármestere, valamint a belügy-, a gazdasági és a városfejlesztési miniszterek fiai. Az akció mélyütés volt a kormány ellen, fiaik érintettsége miatt ugyanis mind a három miniszter lemondott.
A letartóztatáskor a Halkbank vezetőjének otthonában cipősdobozokban több mint négymillió eurónak megfelelő készpénzt találtak dollárban, török lírában és euróban, a belügyminiszter fiának lakásán pedig 750 ezer dollár készpénzt találtak.
A rendőrségi akciót követően a sajtó további részleteket is megtudott. Ezek szerint Reza Zarrab asszisztense személyesen ment Svájcba egy 350 ezer dollár értékű Patek Philippe óráért, amelyet a gazdasági miniszternek vett ajándékba. Az újsághírek szerint mindazok a miniszterek, akik segítették Zarrab ügyleteit, 70 millió dollár kenőpénzt kaptak fejenként.
A gyanúsítottaknál talált hatalmas készpénzmennyiség minden bizonnyal az Iránnal folytatott olajüzletből származhatott.
Törökország nagy mennyiségben vásárolt olajat Irántól, 2012 márciusát követően azonban a szankciók következtében nem fizethetett átutalással. Az ügyben letartóztatott szereplők kidolgoztak egy olyan módszert, amelynek során készpénzért vásároltak aranyat, majd ezzel fizettek Iránnak a vásárolt olajért. Csupán 2012 augusztusában mintegy 2 milliárd dollár értékű aranyat vittek kézipoggyászban Dubaiba olajért cserébe. A Halkbank szerint az aranyüzlet teljesen legális volt, ugyanis egészen 2013 nyaráig a nemzetközi szankciók nem tiltották az aranykereskedést Iránnal. Ha ez a manőver törvényes is volt, nagy kérdés, hogy miért fizetett Reza Zarrab 106 millió török lírát (közel 50 millió dollárt) Caglayan gazdasági miniszternek, illetve 16 millió lírát (több mint 7 millió dollárt) Suleyman Aslannak, a Halkbank vezetőjének. Mint ahogyan az is gyanús, hogyan került Törökország aranyexportjának mintegy fele Reza Zarrab kezébe, miközben ő csak 2011-ben lépett be az aranyüzletbe.
A letartóztatásokat követően Erdogan elkövette azt a taktikai hibát, hogy az egész nyomozást a személye elleni támadásként értékelte. A török miniszterelnök felháborodott, amiért a kormány nem tudott a tizennégy hónapja zajló korrupcióellenes nyomozásról. Ennek következtében kutyafuttában egy olyan törvényt akart elfogadtatni, amely kötelezővé tette volna, hogy a jövőben a hasonló jellegű nyomozásokról tudomást szerezzen. Ezt azonban az erre illetékes legmagasabb fokú bíróság alkotmányellenesnek találta és elutasította, ami világosan mutatja a bíróság, a rendőrség és a kormányzat között egyre mélyülő szakadékot. Ezt támasztja alá az is, hogy a korrupciós vádat vizsgáló egyik ügyészt azzal az indokkal távolították el, hogy információt adott át a médiának. Muammar Akkas, az eltávolított ügyész szerint viszont arról van szó, hogy a kormány mindent megtesz az ügyészség munkájának akadályozására.
„A rendőrségen keresztül nyílt nyomás nehezedik a bírói testületre, a bírósági döntéseket pedig sokszor akadályozzák… A hatalmi láncon keresztül bűncselekményt
követtek el, mégis megengedték a gyanúsítottaknak, hogy óvintézkedéseket tegyenek, elmeneküljenek vagy bizonyítékokat tüntessenek el” – nyilatkozta Akkas, akinek legfőbb hibája az lehetett, hogy Erdogan fiát kívánta beidézni.  Erre végül nem került sor, a Radikal nevű török lap hozzájutott az idézés pontos szövegéhez, amely azt tartalmazta, hogy Erdogan fia, Bilas gyanúsított egy korrupciós nyomozásban, és felszólítja, hogy jelenjen meg Akkasnál, tanúvallomás céljából.
A hírek hatására feldühödött isztambuliak múlt pénteken újra a Taxim térre siettek, amely az elmúlt évben már két ízben adott helyet a kormány- és Erdogan-ellenes tüntetéseknek. A tömeg olyan jelszavakat skandált, mint „fogjátok el a tolvajt”. A tömeg és a rendőrség végül a karácsonyi díszekkel kivilágított isztambuli utcákon csapott össze, ahol a rendőrség könnygázt és gumilövedékeket használt a tüntetők ellen.

Olvasson tovább: