Kereső toggle

Humorbojkott

Franciaország nem kér az antiszemita poénokból

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Betiltotta a francia kormány annak az antiszemita, rasszista megjegyzéseiről és fordított náci karlendítéséről elhíresült humoristának a fellépéseit, aki január 9-én kezdte volna meg országos turnéját.  Dieudonné M’bala M’bala műsorát bírósági döntés ellenére tiltotta le a francia Államtanács. Az ügyben az izraeli külügyminiszter is megszólalt.

Az első fellépésre Nantes városában került volna sor, azonban a városvezetés január 7-én megtiltotta azt. Dieudonné ügyvédei megtámadták a döntést, aminek eredményeképpen a városi bíróság engedélyt adott a szereplésre azzal az indokkal, hogy az előadás korlátozásával a hatóságok akadályozzák az előadóművészt szabad véleménynyilvánításában. A döntés ellenére a legfelsőbb bíróság a polgármester pártjára állt, és a tilalom mellett döntött azzal az indoklással, hogy a humorista veszélyt jelent a közrendre, megnyilvánulásai nem összeegyeztethetőek az alapvető francia értékekkel, és sértik a holokauszt áldozatainak emlékét.
Manuel Valls francia belügyminiszter arra kérte az érintett települések vezetőit, hogy lépjenek fel a gyűlöletkeltés ellen. A ügyben a francia elnök, François Hollande is felszólalt, arra kérve a helyi hatóságokat, hogy legyenek „éberek, és ne tanúsítsanak rugalmasságot”, valamint tegyenek meg mindent a belügyminiszteri tiltó végzés sikeres végrehajtása érdekében. Közösség elleni izgatás veszélye miatt Bordeaux, Tours, Marseille, Nancy és Metz városának elöljárói is megtiltották a humorista fellépését.
Valls és Dieudonné között azóta feszült a viszony, hogy 2013. december 27-én a francia belügyminiszter kijelentette: antiszemita megnyilvánulásai miatt minden követ megmozgat, hogy jogi úton betiltsák a komikus szerepléseit. Másnap megerősítette, hogy harcolni fog a „gyűlöletgépezet” ellen. Ugyanezen a napon kapott nemzetközi figyelmet Nicolas Anelka, a West Bromwich csatára, aki a West Ham United elleni meccsen szerzett gólját fordított karlendítéssel ünnepelte. Az angol labdarúgó-szövetség (FA) vizsgálatot indított Anelka ellen, Valérie Fourneyron francia sportminiszter pedig a Twitteren így nyilatkozott: „Anelka kézmozdulata sokkoló provokáció. Nincs helye az antiszemitizmusnak a focipályán.” Anelka azzal igyekezett enyhíteni tette súlyát, hogy a kézmozdulat tisztelgés barátja, Dieudonné előtt. Avigdor Liebermann izraeli külügyminiszter szerint „a fordított karlendítés tömören tükrözi Európa zsidókhoz és Izraelhez való problémás viszonyát”.
A fordított náci tisztelgésnek nevezett mozdulat (a jobb kéz feszesen egyenesen lefelé tartva, a bal kéz pedig szorosan a mellkason a jobb vállra helyezve) a közösségi médiában futótűzként terjed; Dieudonné rajongói a világ minden táján – Párizstól Berlinen, Budapesten, Barcelonán, New Yorkon, Auschwitzon át a jeruzsálemi siratófalig – zsinagógák, zsidó emlékhelyek és egykori koncentrációs táborok előtt pózolnak a jelképes mozdulattal.
A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy a humorista előadásai egytől egyig teltházasak. A betiltott nantes-i fellépésre 5370 jegy kelt el, ami 211 ezer euró nettó árbevételt jelentett volna az előadóművésznek.
Dieudonné M’bala M’bala ugyan tagadja, hogy náci eszméket vallana és terjesztene, de nyíltan vállalja anticionista és rendszerellenes nézeteit.
A 47 éves komédiás, aki kameruni apa és francia anya párizsi születésű gyermeke, 2009-ben szélsőjobboldali aktivistákkal szövetségben indult az Anticionista Lista (Liste Antisioniste) élén az európai parlamenti választásokon.
Dieudonnéra gyűlöletbeszédéért eddig hét alkalommal szabtak ki pénzbüntetést. Legutóbb tavaly novemberben becsületsértés vádjával 28 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezték. Nyilatkozatában kijelentette, hogy ez is reklámkampánya része, és biztos benne, hogy a bírósági ügyek mögött politikai döntés áll.
A humorista védjegyévé vált karlendítést több zsidó szervezet is kifogásolja. A Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (LICRA) január 6-án panaszt tett az államügyésznél a bordeaux-i zsinagóga előtt bemutatott fordított karlendítés rasszista jellege miatt. „A szólásszabadságnak is vannak határai, márpedig a gyűlöletre uszítás és a faji alapú rágalmazás ezeket egyértelműen átlépi” – nyilatkozta Sabrina Goldman, a LICRA alelnöke.
A kedélyeket antiszemitizmusával nyíltan borzoló művész elleni bojkott most hatékonyabb, mint eddig bármikor. A francia szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal és az iráni rezsimmel rokon érzelmű humoristát eddig nem sikerült elnémítani, azonban a kormányzati szintű beavatkozás sokat rontott a jogorvoslatot követelő Dieudonné esélyein.
A Dieudonné ellen indított hadjárat legnagyobb kockázata azonban az, ha a média mártírt csinál a sztárból, és a korlátozó intézkedések fordítva sülnek el.

Hangulatjelentés

Az állami intézkedések ellenére sem túl bizakodóak a franciaországi zsidók. 2013-ban az előző évhez képest 63 százalékkal nőtt a kivándorlók száma. Bár ez még mindig csak 3 ezer főt jelentett, ennél többet mond, hogy az országban élő közel félmilliós zsidóság 46 százaléka gondolkodott már el a kivándorláson, és 60-70 százalékuk tart a verbális vagy fizikai erőszaktól.
Folyamatosan emelkedik Franciaországban az antiszemita indíttatású tettek száma. A drasztikus fordulat 2012-ben következett be, amikor a 2011-es adatokhoz képest 58 százalékkal több ilyen jellegű bűncselekményt követtek el. Leginkább az iszlamista Mohamed Merah 2012 márciusi merénylete rázta meg a közösséget, aki a dél-franciaországi Toulouse egyik zsidó iskolájában három diákot és egy tanárt lőtt agyon. (Toulouse réme. Hetek, 2012. március 23.)
Európa legnagyobb zsidó közössége él Franciaországban, amely így Izrael számára a bevándorlás szempontjából kiemelten fontos területnek számít. Bár Benjamin Netanjahu tavaly októberi látogatása alkalmával nyíltan kampányolt a kivándorlás mellett, arra szólítva fel a francia zsidókat, hogy „jöjjenek Izraelbe”, Francois Hollande azt az álláspontot képviseli, hogy „a francia zsidók helye Franciaországban van”. A kivándorlások gyakoribbá válásának oka a kedvezőtlen gazdasági kilátások mellett a zsidóság köreiben tapasztalható „rossz általános hangulat is”, amely jelentős részben az antiszemita bűncselekményeknek köszönhető. A politikusok ezekért ugyanúgy felelőssé teszik a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot, mint a szélsőbaloldalt. (T. R.)

Új erőszakhullám

Április 30-án mutatják be azt a francia filmet, amely a 2006-ban elrabolt és halálra kínzott zsidó fiatalember, Ilan Halimi utáni nyomozást dolgozza fel. Az esetet akkoriban sokan egyedi incidensként könyvelték el, mára azonban az elmúlt évek antiszemita erőszakhullámának kezdeteként tekintenek rá, különösen azóta, hogy Mohamed Merah 2012-ben Toulouse-ban meggyilkolt 3 zsidó kisgyereket és egy rabbit. „Ez a film olyasvalamiről szól, ami hét éve történt, de a közelmúlt történései aktuálissá tették, részévé a jelenlegi ügyeknek” – nyilatkozta a JTA izraeli hírügynökségnek Alexandre Arcady, a film rendezője. Az ismert francia rendező filmje Ilan anyja, Ruth elbeszélésén alapszik, de más rendezők is forgatnak filmet párhuzamosan ugyanerről az esetről egyéb beszámolók alapján. Arcadyt saját elmondása szerint az a tendencia motiválta a film elkészítésében, hogy a franciák figyelme egyre inkább az elkövetőkre összpontosul az áldozatok helyett.
Halimit 2006 januárjában, Párizsban rabolta el az elefántcsontparti származású Juszuf Fofana által vezetett csoport, miután egy internetes csevegőoldalon megismerkedett a csalinak használt iráni lánnyal (Elcsábították és felgyújtották. Hetek, 2006. március 3.). Az Afrikából indított hívások, a gyanúsítottak nyugodt hanghordozása, valamint rendkívüli óvatosságuk miatt a nyomozók azonnal arra gondoltak, hogy profi emberrablókkal van dolguk. A film tetőpontja, amikor kiderül, hogy a hatóságok végig rossz nyomon jártak, mivel az emberrablók helyi „amatőrök” voltak, akik internetes csapdával és némi hollywoodi taktikázás segítségével igyekeztek pénzhez jutni. Fofana teljesen biztos volt benne, hogy váltságdíjat kapnak, lévén az áldozat zsidó. A 24 napon át húzódó túszdráma során a fiatalembert éheztették, kínozták és megcsonkították egy pincében, miközben apja összesen 700 hívást kapott a bűnözőktől. Halimit végül a vasúti sínek mellett találták meg Párizstól délre, Sainte-Genevieve-des-Bois állomástól nem messze. Ekkor még élt, de a nyomozók szerint rettenetes állapotban volt: testének nyolcvan százaléka megégett, arcán és testén vágások voltak. Nem sokkal később belehalt sérüléseibe. Dieudonné, a napokban betiltott francia humorista műsoraiban gyakran űz gúnyt Halimiból, és Fofana szabadon engedését követeli. (K. D.)

Olvasson tovább: