Kereső toggle

Halálos veszélyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Harmadik éve szivárog a radioaktív víz Japán partjainál, a 2011 márciusában megrongálódott atomerőműből. Az erőművet üzemeltető TEPCO tagadja, hogy egyetlen ember haláláért is felelős lenne, miközben a nyáron nyelőcsőrákban elhunyt a korábbi igazgató, és a pajzsmirigyrákban megbetegedett gyerekek száma is jóval magasabb a Japán többi részében tapasztaltnál. A térségben a katasztrófa idején szolgálatot teljesítő amerikai tengerészek közül több mint ötvenen betegedtek meg rákban.

Az amerikai haditengerészet matróza, Lindsey Cooper (képünkön jobbra) már akkor sejtette, hogy valami nem stimmel, amikor a Ronald Reagan hadihajóra furcsa, hódaraszerű csapadék kezdett hullani. „Álltam a felszálló sávban, amikor megéreztem egy meleg lökéshullámot, majd hirtelen elkezdett hullani a hó” – idézte fel Cooper azt a 2011. márciusi napot, amikor ő és társai a földrengés és cunami sújtotta Japánban a mentési munkálatokban segítettek. „A társaimmal még viccelődtünk is azon, hogy radioaktív hó hullik, majd elővettem a kamerámat, és felvételeket készítettem róla.” Napjainkban ő és több tucatnyi kollégája a rák különböző fajtáival, pajzsmirigy-, here- és agydaganatokkal, a nők nőgyógyászati rendellenességekkel küzdenek. A térségbe vezényelt közel ötezer haditengerész közül mintegy hetvenen szenvedtek sugárfertőzést, nagyobb részük valamilyen rákos betegségben szenved – adta hírül Paul Garner, a betegek közös jogi képviselője a New York Postnak.
Jamie Plym, aki vőlegényével együtt szolgált a hajón, szintén sugárfertőzést kapott. Hónapokkal a Japánban történt események után furcsa dudorok jelentek meg a testén, ekkor diagnosztizálták nála a betegséget. A haditengerészet intendánsa elmondta, hogy a sugárzás veszélyeire nem hívták fel a figyelmüket, és azzal nyugtatták a hajón szolgálókat, hogy amíg elkerülik a radioaktív felhőt, addig nincs kockázata a nukleáris balesetnek.
A szél azonban széthordta a szennyezést, ezért a hadihajón szolgálók úgy teljesítették a feladatukat, hogy a veszélyt alábecsülték, noha a sugárzás messze az egészséges határértékek felett volt. A hajó a partok mentén sugárfertőzött vízzel érintkezett, azzal tisztálkodtak, azt tisztították ivóvíznek. A hajó legénysége azért perli a Tokyo Electric Power Companyt (TEPCO), mert ők egy segélyakció keretében voltak a helyszínen,  nem azért, hogy gátat szabjanak a sugárzásnak. A japán kormány és a TEPCO azonban nem értesítette az ott segédkező amerikai haderőt, hogy megváltoztak a feltételek, és ezért fizetniük kell – jelentette ki a tengerészeket képviselő ügyvéd.
A Fukusimában 2011. március 4-én, helyi idő szerint délután bekövetkezett földrengés, majd szökőár következtében súlyosan megrongálódott a Fukusima Daiicsi atomerőmű. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt, négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. Ezért utóbb a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti legsúlyosabb, 7-es fokozatba (nagyon súlyos baleset) sorolták be a katasztrófát. Az érintett körzet városaiból 160 ezer embert kellett kitelepíteni, akik továbbra sem térhetnek vissza sugárszennyezett otthonaikba. Sokan közülük a kilátástalannak tűnő helyzetük miatt inni kezdtek, többeknél betegségek jelentkeztek. A nyáron az erőmű volt igazgatója nyelőcsőrákban elhunyt, ami a TEPCO szerint nem áll összefüggésben a nukleáris balesettel. Emellett a környéken egyre több pajzsmirigyrákos esetet diagnosztizáltak, ami azért ijesztő, mert az áldozatok gyerekek. A radioaktív jód-izotópnak tulajdonított hatás miatt a pajzsmirigyrák előfordulása a hatszorosára nőtt az elmúlt évben.
A csernobili atomkatasztrófa tapasztalatai azt mutatják, hogy a sugárfertőzés után évekkel alakul ki rákos megbetegedés. A szovjet időkben, 1986 tavaszán történt, minden idők legsúlyosabb nukleáris balesete után a tájékoztatás hiányosságai miatt a lakosság sugárfertőzött élelmiszert fogyasztott, ami megnövelte a pajzsmirigyrák előfordulását a gyerekek esetében. Azonban a kezdeti több tízezres becsült számnál egy nagyságrenddel kevesebb áldozatról bizonyítható be, hogy valóban a sugárfertőzés okozott rákos megbetegedést az esetükben – vagyis csupán néhány ezer megbetegedésről igazolható, hogy közvetlenül a csernobili katasztrófának tulajdonítható.

Olvasson tovább: