Kereső toggle

Christie, a hídember

Kicsinyes politikai bosszú miatt bukhat a republikánus reménység

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Chris Christie 2014 januárjában veszítette el a 2016-os elnökválasztást - állítja az amerikai sajtó egy része azt követően, hogy a népszerű republikánus kormányzó még ki sem került a hídlezárási botrányból, máris szövetségi vizsgálat indult ellene segélypénzek illegális felhasználásának gyanújával. Mások szerint a túlméretezettnek tartott sajtókampány ellenére Christie-nek nem csökkent a támogatottsága, így továbbra is a legesélyesebb potenciális kihívója maradt az Obama utáni demokrata jelöltnek, a feltételezések szerint Hillary Clintonnak.

„Mi itt a probléma? Most, hogy minden felelősséget elhárít, Christie már igazán bizonyította, hogy úgy tud viselkedni, mint egy elnök” – mondta az ismert komikus-showman, Jay Leno azt követően, hogy a New Jersey-i kormányzó kijelentette: semmit nem tudott előzetesen munkatársai hídlezárási terveiről.
Az amerikai médiában Bridgegate néven emlegetett botrány tavaly szeptemberben indult, amikor a közlekedési hatóságok előzetes bejelentés nélkül lezárták a New York legfontosabb kapujának számító George Washington híd két forgalmi sávját. Az egy sávosra szűkült hídon és környékén, Fort Lee negyedben napokon át tartó hatalmas dugó alakult ki. A beutazók számára négyszeresére nőtt a közlekedési idő, és még a mentőautók sem tudtak átjutni a hídon.
A hatóságok terheléses forgalmi vizsgálattal indokolták a beavatkozást, a városrész polgármestere azonban közölte: kíváncsi lenne, kik és milyen üzenetet akarnak a dugókkal eljuttatni neki. A sajtó felkapta a megjegyzést, és azt találgatta, hogy a lezárásokkal a demokrata polgármestert azért büntethették meg, mert számos párttársával ellentétben nem támogatta Chris Christie újraválasztási kampányát. A republikánus kormányzó politikai pártokon átívelő helyi programja mellett több demokrata polgármester és közéleti személyiség is kiállt, ám Mark Sokolich nem. Christie-t novemberben nagy fölénnyel újraválasztották, így az ügy a sajtóban elült.
A New Jersey-i törvényhozás által elindított vizsgálat azonban csendben tovább zajlott. Az újévi politikai vákuumban, miközben Barack Obama Hawaiin töltötte szabadságát, és a Kongresszus mindkét háza is a téli szünetét töltötte, nagyot robbant a hír: Christie munkatársainak az e-mailjeiből kiderült, hogy szándékosan tervezték meg és rendelték el a hídlezárást. „Ideje, hogy egy kis közlekedési probléma adódjon Fort Lee-ben” – írta Christie stábjának második embere egy hónappal a lezárások előtt
a közlekedési hatóság egyik illetékesének. A címzett – akit Christie nevezett ki a posztjára – szolgálatkészen visszaüzente: „Értettem”.
A kicsinyes politikai vendettából megrendezett közlekedési káosz nagy közfelháborodást keltett, különösen, hogy korábban a kormányzó és stábja is tagadott bármiféle szándékosságot az ügyben. Christie gyorsan reagált, bocsánatot kért, és minden felelősséget vezető beosztású munkatársaira hárított, akik közül két személyt, az ominózus e-mail feladóját, Bridget Anne Kelly stábigazgató-helyettest és Bill Stepien kampánystratégát azonnali hatállyal elbocsátotta.
A vizsgálat tovább tart, és ha kiderülne, hogy Christie-nek esetleg mégis volt tudomása a bosszútervről (ami nem tűnik életszerűtlen feltételezésnek), akkor vádat emelhetnek ellene, ami alighanem politikai karrierjének végét jelentené.
A sajtó egy része azonban már a közvetett felelősség alapján is temetni kezdte Christie 2016-os esélyeit, ám ezt a közvélemény-kutatási adatok egyelőre nem támasztják alá. A kormányzót 60 százalékos eredménnyel választották meg, és a potenciális szavazók 64 százaléka a botrány ellenére ma is őt választaná. A közvélemény elítéli ugyan a Bridgegate-et, de azt múló kellemetlenségnek tartja olyan súlyos és az egész országot érintő szövetségi kudarcokhoz képest, mint az Obamacare, ami miatt milliók maradtak egészségügyi biztosítás nélkül január elsejétől. Az elnök, Christie-hez hasonlóan, sajnálkozott a nehézségek miatt, de nem vállalt személyes felelősséget a róla elnevezett reformprogram ügyében. A kormányzat más esetekben, így a bengázi nagykövetség elleni véres támadás után sem ismerte el, hogy hibázott.
A kormányzó személyét azért kíséri országos médiafigyelem, mert őt tekintik a republikánusok között az egyetlen olyan politikusnak, aki eséllyel indulhat Hillary Clinton kihívójaként 2016-ban. Elemzők szerint a médiaössztűz célja, hogy ha nem is tudják kilőni Christie-t, megpróbálják olyan hibákra kényszeríteni, amelyeket felhasználhatnak ellene az elnökválasztási kampányban.
A botrányt kísérő felhajtás azonban akár segíthet is Christie-nek, akiről pártjában sokan úgy gondolják, hogy a demokraták kedvenc republikánusa, miután a Sandy hurrikán után Obama elnökkel járta végig a katasztrófa sújtotta partvidéki településeket.
A viharfelhők azonban nem oszlottak el a kormányzó fölött, sőt most kerülhet csak igazán bajba. A hatóságok bejelentették ugyanis, hogy szövetségi vizsgálatot indítanak Christie ellen a Sandy hurrikán után kifizetett 25 millió dolláros segélykeret felhasználása miatt. A pénzből 4,7 millió dollárt kapott az a reklámügynökség, amely a kormányzót és feleségét szerepeltette a helyreállítást népszerűsítő televíziós spotokban.
A „New Jersey erősebb a viharnál” című kampányt a novemberi választások előtt sugározták országszerte. A gyanú szerint a győztes cég kétmillió dollárral drágább ajánlatot adott be a pályázaton, mégis nyert, mert vállalta, hogy Christie lesz a kampány egyik fő arca. A közpénzek kampányfelhasználása – ha bebizonyosodik – a Bridgegate-nél sokkal súlyosabb problémát
jelenthet a kormányzó számára, akinek így valóban fel kellene adnia 2016-os álmait.

Olvasson tovább: