Kereső toggle

Bolygó Hollande

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Februárban minden francia megtudhatja, van-e még first lady az Elysée-palotában. Legalábbis ezt ígérte legújabb nyilatkozatában François Hollande elnök, aki az elmúlt napokban kínos botrányba keveredett. Hollande állítólagos titkos szerelmi ügyei fölött a francia média nagyobb része jótékonyan szemet huny, és inkább az elnöknek a gazdaság élénkítéséről szóló terveit dicséri.

A Closer című magazin tárta a nyilvánosság elé a francia elnöknek a 41 éves Julie Gayet színésznővel folytatott viszonyát, amelyet azóta egyetlen szóval sem tagadott. Annál vehemensebben védte azonban a magánélethez való jogát, perrel is fenyegetve. Ígérete szerint még a jövő hónapban esedékes amerikai útja előtt eloszlatja a kételyeket arról, együtt marad-e Valérie Trierweilerrel. Régóta tervezett esemény volt a keddi sajtókonferencia, ahol több mint félórás beszédében Hollande a gazdasági reformokról beszélt, és kijelentette: sem az idő, sem a hely nem alkalmas magánéleti kérdések boncolgatására, és az „érintettek iránti tiszteletből” nem volt hajlandó kommentálni a titkos útjairól szóló beszámolót.
Az Elysée-palota eddigi úrnője múlt hét péntek óta kórházban tölti napjait, ahová azt követően vonult be, hogy fény derült a titkos viszonyra. Valérie Trierweilernek a hivatalos közlések szerint tíznapos pihenést írtak elő az orvosok a sokk és depresszió kezelésére.
Bár a francia médiát szigorú törvények szabályozzák a magánélethez való jog kérdésében, az elmúlt években ez az ellenőrzés meglehetősen fellazult a közszereplők esetében. A Closer című magazin a múlt hét végén hétoldalas, fotókkal illusztrált cikkben számolt be François Hollande állítólagos kapcsolatáról Julie Gayet-val. Hollande egy nappal a cikk megjelenése előtt maga tájékoztatta élettársát a várható botrányról.
A francia elnök, aki soha nem volt házas, korábbi hosszú távú partnerét, 4 közös gyermekük anyját, Ségolène Royalt hagyta ott Valérie Trierweiler kedvéért 2007-ben. Kapcsolatuk már 2005-ben elkezdődött, a média azonban szemet hunyt fölötte. A 2007-es elnökválasztási kampányban Hollande még első élettársa mellett kampányolt Nicolas Sarkozy ellen. Trierweiler, aki egyes életrajzírók szerint egy időben Hollande-dal párhuzamosan egy nős miniszterrel is kapcsolatban állt, a jelek szerint nem sokáig élvezhette Royal fölött aratott győzelmét. A korábban Rottweilernek is „becézett” újságírónő, aki kétszer elvált, és három tinédzser gyermek anyja, nem lopta be magát a franciák szívébe. Legutóbb azzal sokkolta a közvéleményt, hogy nyíltan Ségolène Royal ellenfelét támogatta a 2012-es választásokon – Royal végül alulmaradt a parlamenti székért folytatott küzdelemben.
A 49 éves Trierweiler tisztában van vele, hogy élettársi minőségben teljes mértékben az elnöktől függ, így szándékai gyors tisztázására szólította fel Hollande-ot. Egy barátja – a sajtó szerint talán ő maga – azt állította a Le Parisien újságírójának, hogy „nem akarja dühében becsapni az ajtót maga mögött, de nagyon gyorsan szeretné megismerni Hollande további szándékait”.
Élénk érdeklődéssel figyelik a kibontakozó válságot François Hollande politikai ellenfelei. Az elnök ugyanis 2012-es kampányában azzal vádolta elődjét,
Nicolas Sarkozyt, hogy eseménydús magánélete dominálta az Elysée-palotában töltött öt évet. Akkoriban azt ígérte, hogy józan, feddhetetlen és keményen dolgozó elnök lesz. Egyik kijelentése pontosan így hangzott: „Ha elnök leszek, mindent megteszek, hogy  a viselkedésem minden pillanatban példás legyen.”
A botrány tovább csökkenti Hollande népszerűségét, aki már eddig is az egyik legkevésbé kedvelt francia elnök volt a francia történelemben. A francia kulturális miniszter a héten elutasította annak a felterjesztésnek az aláírását, amelyben Julie Gayet-t jelölték a római Francia Akadémia ösztöndíjait odaítélő bizottság tagjai közé a 2014-es évre. A Le Canard Enchaîné című francia szatirikus hetilap szerint az Akadémia a múlt hónapban saját honlapján ismertette a 2014-es jelöltek listáját. A döntést sem a minisztérium, sem Gayet nem kommentálta.

Olvasson tovább: