Kereső toggle

Anelka a kispadon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Legalább öt meccsre eltiltotta kedden a brit Labdarúgó Szövetség Nicolas Anelkát, aki december 28-án fordított náci karlendítéssel ünnepelte gólját csapata, a West Bromwich Albion West Ham elleni meccsén. A csapat egyik fő szponzora, a Zoopla úgy döntött, nem újít szerződést a West Brommal.

Nagy felháborodást keltett Anelka mozdulata, amelyről későbbi védekezésében azt állította, hogy az csak barátja, a francia humorista, Dieudonné M’bala M’bala iránti tisztelgés volt. Az antiszemita hangú műsorai miatt Franciaországban letiltott humorista minden előadásán népszerűsíti az általa kitalált fordított náci karlendítést. (Humorbojkott. Hetek, 2014. január 17.)
Ezt követően az Anelka csapatát támogató Zoopla, amely egy ingatlan-közvetítő weboldalt működtető vállalat, nyilvánosságra hozta döntését, mely szerint nem újítja meg a szezon végén lejáró szponzori szerződését a West Bromwich Albionnal. A nyilatkozatok alapján a csapat Anelka nélkül is számított erre, így terveiket már ennek megfelelően készítették. A Zoopla köztudottan Alex Chesterman, egy zsidó üzletember érdekköréhez tartozik, aki megdöbbenését fejezte ki, amiért a csapat nem indított fegyelmi eljárást Anelka ellen. Sőt, a múlt héten Chesterman azt követelte, hogy Anelka ne játsszon a hétfői meccsen, ellenkező esetben a csapat elfelejtheti a szponzori pénzeket. A vállalat kedden hivatalosan bejelentette, hogy nem újítja meg a szponzori szerződést a csapattal, miután Anelka pályára lépett hétfőn este.
Pepe Mel, a West Brom edzője viszont elmondta, hogy nem okozott számára problémát Anelkát beválogatni a kezdőcsapatba az Everton elleni hétfői meccsen. „Nicolas nagyon jó játékos, igazi profi, én meg csak a vezetőedző vagyok”  – nyilatkozta Mel a meccs után. „Ha eltiltja a Labdarúgó Szövetség, akkor majd nem játszhat, de nekünk a csapatnál a focira kell koncentrálnunk, és a West Bromwich Albion érdekeit kell szem előtt tartanunk.”
Lord Herman Ouseley, a rasszizmus ellen kampányoló Kick it Out csoport elnöke szerint ez a hozzáállás jelenti a legnagyobb problémát a kérdésben: a futballklubok a Labdarúgó Szövetség mögé bújnak, maguk semmilyen intézkedést nem tesznek. „Olyan csapataink vannak, amelyek nem vállalják a felelősséget” – jelentette ki Ouseley.

Sokak meglepetésére a Kick it Out egyik nagykövetének számító belga csatár, Romelu Lukaku az Everton weboldalán egy videointerjúban vette védelmébe Anelkát. A videó nemsokára eltűnt a honlapról, és az Everton hivatalos közleményt adott ki, mely szerint az interjúban elhangzott megjegyzés „a játékos véleménye, amelyet a futballklub nem oszt”.
Az elmarasztaló döntéssel szemben Anelkának csütörtökön 18 óráig van lehetősége fellebbezést benyújtani. Amennyiben ez megtörténik, egy független, háromtagú bizottságot állítanak fel, és fegyelmi meghallgatásra kerül sor az ügyben. Amíg viszont meg nem állapítják, hogy Anelka vétséget követett el, a csapat nem köteles a kispadra ültetni, amire egyébként a West Brom nem is hajlandó. Ezzel ugyanis két csatára esne ki egyszerre, mivel Shane Long eladása a Hull City csapatához a múlt héten zárult le.
A francia csatár továbbra sem hajlandó elnézést kérni a pályán bemutatott karlendítésért. Sőt, a Twitteren bemásolta Roger Cukierman, a francia zsidó szervezeteket képviselő CRIF vezetőjének nyilatkozatát, amely a Le Figaróban jelent meg. Eszerint a karlendítés csak akkor volna antiszemita, ha egy olyan zsidó létesítmény előtt mutatják be, mint például egy zsinagóga. Ennek ellenére elfogadta a West Bromwich kérését, hogy a jövőben a meccseken tartózkodjon a hasonló megnyilvánulásoktól.

Palestino FC

Nagy felbolydulást keltett nemcsak Chile zsidó közösségén belül, de még az izraeli külügyminisztériumban is a chilei palesztin bevándorlók futballklubja, a Palestino FC legújabb meze, amelynek hátán az 1-es szám Izraelt és a palesztinok által felügyelt területeket ábrázolja egy egységként. A Santiago Times idézi a csapat Facebook-oldalán megjelent nyilatkozatot, mely szerint „számunk-ra Palesztina mindig is a történelmi Palesztinát fogja jelenteni, nem kevesebbet”. A Chilei Zsidó Közösség (CJC) képviselői szerint a mez Izrael-ellenes. Ezért felszólították a futballszövetséget, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. A FIFA fegyelmi szabályzatának 53. paragrafusa szerint ugyanis „a játékos, aki nyíltan gyűlöletre vagy erőszakra ösztönöz má-sokat, legalább 12 hónap eltiltással és 5500 dollár pénzbüntetéssel sújtandó”. Az izraeli külügyminisztérium latin-amerikai részlegét vezető Itzhak Shoham „meglepetését és aggodalmát” fejezte ki az ügyben, és nyilatkozatban követeli a sport-hatóságok gyors és határozott beavatkozását.

Kirohanások

Nem Anelka az egyetlen futballista, aki rasszista megnyilvánulásai miatt nagy kárt okozott saját magának vagy csapatának. John Terry, a Chelsea védője egy évi 4 millió fontos bevételt hozó szerződést bukott az Umbróval, miután 2011-ben egy Premier Liga meccsen rasszista kirohanást intézett Anton Ferdinand, a Queens Park Rangers játékosa ellen. A Lazio pedig négy évig nem rendelkezett olyan szponzorral, aki a mezekre kerülhetett volna, ugyanis az ilyen cégek nem akarnak egy olyan klubbal nyilvánosan is kapcsolatba kerülni, amelynek ultrái hírhedtek a rasszista megnyilvánulásaikról. A Liverpoolt is figyelmeztette a klubot évi 20 milliós összeggel támogató Standard Chartered, ugyanis Luis Suárez csatár 2011 októberében rasszista megjegyzéseket tett Patrice Evrára, a Manchester United hátvédjére. Suárezt a Brit Futballszövetség 40 ezer font pénzbírsággal és nyolc meccsről való eltiltással büntette.

 

Olvasson tovább: