Kereső toggle

Népakarat döntött a melegházasság ellen

A család nevében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A keresztény értékeken alapuló házasság intézményének győzelmét ünneplik a katolikusok Horvátországban, miután a múlt vasárnapi népszavazáson eldőlt: házasságot csak férfi és nő köthet. A horvát parlamentnek a népszavazás értelmében kötelessége alkotmányba foglalni a határozatot.

„Támogatja-e, hogy a Horvát Köztársaság alkotmányába bekerüljön az a passzus, amely a házasságot egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg?” – erre a kérdésre adtak igenlő választ a horvát állampolgárok vasárnap, az egyházi és jobboldali szervezetek által kezdeményezett népszavazáson. A döntés azért is nagy jelentőségű, mert a házasság fogalmának alkotmányban való rögzítése stabilabb, mint egy „szimpla” törvény: az előbbit a parlament csak kétharmados többséggel tudná megváltoztatni.
Az alkotmánymódosítás indítványozói tavaly „A család nevében” szlogennel kezdtek kampányolni azt követően, hogy a jelenleg regnáló baloldali kormány bevezette az iskolákban a katolikus egyház által erősen ellenzett szexuális felvilágosító programját. Keresztény szervezetek azért bírálták az iskolai egészségügyi nevelés új verzióját, mert egyebek között megengedő a homoszexualitással és az önkielégítéssel szemben, szerintük azonban ez a fajta „felvilágosítás” káros a gyermekekre. A népszavazás kiírása érdekében hétszázötvenezer aláírást gyűjtöttek össze, ami a 4,4 milliós országban jelentős teljesítmény.
A választópolgárok harminchét százaléka vett részt a szavazáson, és hatvanhat százalékuk a határozat mellett voksolt. Az eredmény felülmúlta a várakozásokat, hiszen előzetes felmérések alapján kétséges volt, hogy az igenlő szavazatok aránya megközelíti-e a hatvan százalékot. Kritikusok szerint ugyanakkor a szavazás kimenetele nem volt kérdéses egy olyan konzervatív országban, ahol a lakosság közel kilencven százaléka vallja magát katolikusnak.
A kormány és az emberi jogi szervezetek a homoszexuálisok elleni diszkriminációnak és a szabadságjogok korlátozásának titulálták a referendumot, a szavazás után pedig a nyugati sajtó a fiatal EU-tag Horvátországot az azonos neműekkel szemben intoleráns nemzetek közé sorolta. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök „szomorúnak és értelmetlennek” nevezte a határozatot, ami „az emberek boldogsághoz és szabad választáshoz való jogát korlátozza”. A másik oldalt vigasztalva hozzátette: a parlament jelenleg olyan törvénytervezeteket készít elő, amelyek a közeljövőben több jogot biztosítanak majd az azonos nemű párok számára. Ivo Josipovic államfő csalódottságát fejezte ki a népszavazás kimenetele miatt, és óva intette a népet, nehogy az eredmények további ellenségeskedést szüljenek. Szombaton melegjogi aktivisták ezrei tüntettek Zágrábban a referendum ellen.
Az elmúlt húsz év közvélemény-kutatásai alapján a horvátok kilencven százaléka számára a család a legnagyobb érték. Az utóbbi években azonban minden hatodik gyerek házasságon kívül születik az országban, és körülbelül ugyanennyi nő fel egyszülős családban. Az alkotmánymódosítás ellenzői szerint ezért is életszerűtlen, hogy a házasságot egy férfi és egy nő életközösségeként határozzák meg, hiszen a gyakorlatban egyre kevésbé népszerű a hagyományos családfelfogás.

Olvasson tovább: