hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Kegyes” gyerekhalál

2013. 12. 21.
A világon elsőként kész eltörölni az eutanázia alkalmazásának alsó korhatárát Belgium, miután novemberben az illetékes parlamenti bizottság megszavazta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ha az új jogszabály életbe lép, az eddigi gyakorlattal szemben a felnőttek mellett gyermekekre is kiterjeszthető a „kegyes halálhoz” való jog. A törvényjavaslat nemcsak a közvéleményt és a belga kormányt osztotta meg, de a keresztény, zsidó és muzulmán vallási vezetők egyhangú tiltakozását is kiváltotta.

A törvény módosítását 16 gyermekgyógyász kezdeményezte, akik nyílt levélben fordultak a törvényhozókhoz a hatályos gyakorlat megváltoztatásáért. Egyikük, Gerland van Berlaer, a brüsszeli Szabad Egyetem gyermekorvosa a CNN-nek adott interjújában arra hivatkozott, hogy az orvosok eddig is, bár illegálisan, alkalmaztak kiskorúak esetében aktív eutanáziát.  
A szenátorok alkotta parlamenti bizottság által 13–4 arányban megszavazott javaslat egy lépéssel közelebb vitte a belgákat az orvosok követeléséhez. A törvény, pontos kidolgozása után, a belga parlament alsóházának számító képviselőtestület elé kerül, ahol ugyan elviekben elvethetik az indítványt, ám ez valószínűtlen, tekintve, hogy a két testület összetétele hasonló. Az alsóházban nagy eséllyel megismétlődik a felsőházban lezajlott szavazás, melynek során a kormánypárti liberálisok és szociáldemokraták az ellenzéki zöldekkel és a szeparatista Új Flamand Szövetséggel a törvényjavaslat mellett voksoltak, leszavazva a kereszténydemokrata koalíciós partnereket. Így az egyébként homoszexuális voltát nyíltan vállaló Elio Di Rupo miniszterelnök kormánya a világon elsőként legalizálhatja a korhatár nélküli eutanáziát, amely bármilyen korú, betegségének végső stádiumában kibírhatatlanul szenvedő gyermek esetében alkalmazható lesz. Eddig a legalacsonyabb korhatár Hollandiában volt, ahol a 12 évnél idősebb gyermeknek van joga a „kegyes halált” kérni, szülei beleegyezésével. 2002 óta máig mindössze öt gyermek élt a lehetőséggel.
A javaslat ellenzői ezzel szemben egybehangzóan állítják, hogy a beteg gyermekek nagy része élni, és nem meghalni akar. Charles Foster, az Oxfordi Egyetem igazságügyi orvostan- és etikaoktatója sze­­rint nem valószínű, hogy a gyermekek döntési képességgel rendelkeznek egy olyan kérdésben, amelynek megoldása még a felnőttek számára sem egyszerű. Kérdéses továbbá, hogy ki fogja a gyerme­keknek az eutanáziát mint lehetséges megoldást ajánlani. Az ellenzőkkel szemben a belgák kétharmada támogatja a törvénytervezetet, és nagy számban vannak olyanok, akik szerint az is megengedhető, ha a szülők kérik az aktív eutanáziát döntésképtelen gyerme­kük helyett.
Az új törvény hatására várható, hogy egyre gyakoribbá válik a szenvedő gyermekek orvos által okozott halála – hasonlóképpen történt a 18 év fölöttiek „kegyes halálhoz” való jogát szabályozó törvény életbelépését követően, amikor jelentősen megugrott az eutanáziát kérők száma. 2003-ban 235 eset volt, ezzel szemben 2012-ben már több mint 1400. Annak ellenére, hogy a 2002-es törvény rögzíti, hogy az eutanázia csak akkor alkalmazható, ha a gyógyíthatatlan betegség utolsó stádiumában kibírhatatlan fizikai vagy lelki szenvedést okoz, az utóbbi időben számos eset ennek a kitételnek egyáltalán nem felelt meg. Egy ikerpár tagjai például betegség következtében elvesztették hallásukat, majd azzal szembesültek, hogy az idő múltával meg fognak vakulni. Ők a jövőbeli szenvedés kilátására hivatkozva kértek eutanáziát, és kérelmüket a vizsgálóbizottság helybenhagyta – hasonlóan ahhoz a nőként született 44 éves személyhez, aki a felnőttkorában nemének megváltoztatására kért műtét után mély depresszióba esett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!