hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izraelbe várják a pápát
Formabontó ajándékokat cserélt Ferenc pápa és Netanjahu

2013. 12. 05.
Jöjjön már, alig várjuk! - ezzel a lelkes, bár diplomatikusnak kevéssé mondható felkiáltással köszöntötte Sarah Netanjahu a Vatikánban Ferenc pápát. Az izraeli miniszterelnök felesége természetesen férje társaságában látogatta meg a katolikus egyházfőt, aki korábban már jelezte, hogy szeretne mielőbb ellátogatni a Közel-Keletre. A Szentszék hivatalosan még nem jelentette be a szentföldi látogatás dátumát, de vatikáni források úgy tudják, hogy a pápa jövő májusban utazhat Izraelbe, és programja valószínűleg Jordániát is érinti majd.

Simon Peresz volt az első izraeli vezető, aki Ferenc pápával találkozott, alig egy hónappal Jose Mario Bergoglio megválasztása után. Benjamin Netanjahut megelőzte a Vatikánban Mahmúd Abbász is, aki októberben járt Rómában. Ezt követően az izraeli parlament, a Kneszet elnöke, Juli Edelstein is találkozott a pápával. Mindhárman meghívták már Ferenc pápát, aki Edelsteinnek a rá jellemző közvetlen stílusban meg is ígérte ezt: „Jövök, jövök!” – mondta. A katolikus egyházfő egyik bizalmasának számító argentin rabbi, Abraham Skorka szerint Ferenc nagy várakozással néz a látogatás elé, amit „élete nagy álmának” nevezett, és kifejezte reményét, hogy a Nyugati falnál együtt imádkozhat majd a rabbival.

Netanjahu az előzmények után okkal számíthatott arra, hogy a látogatás bejelentésére most hivatalosan is sor kerül, ám ez elmaradt. Ugyanakkor egyedül Netanjahu mondhatja el magáról azt, hogy miniszterelnökként már három pápával is találkozott, először 1997-ben II. János Pállal, majd 2009-ben XVI. Benedekkel is. Amennyiben Ferenc valóban 2014-ben utazik Izraelbe, látogatása egybeesik majd VI. Pál pápa történelmi útjának 50. évfordulójával, aki 1964-ben jóval azelőtt tett villámlátogatást Izraelben, hogy a Szentszék felvette volna a diplomáciai kapcsolatokat a zsidó állammal. (VI. Pál tizenegy órát töltött Izraelben, ahol ki sem ejtette az ország nevét. A galileai Meggidóban találkozott Zalman Sazar izraeli államelnökkel, de emellett az út során csak a jordániai megszállás alatt álló kelet-jeruzsálemi és betlehemi keresztény szent helyeket kereste fel. A pápa nem volt hajlandó ellátogatni a Jad Vasem Holokauszt Múzeumba, kiállt elődje, XII. Pius második világháborús hallgatása mellett, és megtagadta az izraeli főrabbival való találkozást is. A látogatás ennek ellenére rendkívüli volt, mert VI. Pál volt az első pápa, aki a Szentföldön járt, ahová elődei közül szintén elsőként, repülővel utazott el.)

Ami Ferenc pápát illeti, ő maga szintén már járt Izraelben, igaz, negyven évvel ezelőtt, és nem hétköznapi körülmények között. A fiatal jezsuita pap 1973-ban éppen a jóm kippúri háború kitörésének előestéjén érkezett Jeruzsálembe. Alig egy napot tölthetett városnézéssel, amikor az arab hadseregek megtámadták Izraelt. Jorge Mario Bergoglio a következő hat napot a Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem közötti American Colony Hotelben töltötte, ahol utólagos visszaemlékezése szerint Pál apostolnak a Korinthosziakhoz írt levelét tanulmányozta, a Pápai Bibliai Intézetből kikölcsönzött szakkönyvek segítségével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!