hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkos trend
Veszélyes játék vagy rasszista támadás a „knockout game”?

2013. 12. 13.
„Válaszd ki és üsd ki!” – ez a brutális játék lényege, amely néhány éve egyre inkább aggasztja az Egyesült Államok számos városának polgárait és rendőrségét. A fiatal elkövetők bandákba verődve vagy egyedül egy véletlenszerűen kijelölt járókelőre rontanak, akit egyetlen erős, fejre mért csapással kiütnek. A jelenség több területen rasszista jelleget is mutat, Brooklynban például újra elmérgesítheti az afroamerikai bevándorlók és a haszid zsidók közötti viszonyt.

A játékosok többnyire fekete tinédzserek, akik akcióikat mobiltelefonnal rögzítik, majd feltöltik az internetre. A különböző bandák a „knockout king” címért versengenek, azaz, hogy ők üssék ki a legtöbb gyanútlan járókelőt. Idén legalább hárman haltak meg a „játék” következtében: egy New York-i férfi, egy New Jersey-beli hajléktalan és egy brit férfi. A közösségi oldalaknak köszönhetően a jelenségnek a kontinensek sem szabnak határt: a negyvenhárom éves Simon Mitchellt a nagy-britanniai Boltonban ütötte le egy tizenhét éves fiú, aki éppen a barátjához ment számítógépes játékot játszani. Barátai először megpróbálták visszatartani, majd miután kiütötte Mitchellt, arra akarták rábeszélni, hogy hívjanak hozzá segítséget, ő azonban otthagyta a súlyos koponyasérülése miatt haldokló férfit. A fiú aznap korábban már két másik vadidegent is kiütött.
Egy washingtoni áldozat, Phoebe Connolly arról számolt be, hogy egy csapat tini mellett hajtott el a kerékpárjával, amikor  leütötték. A hölgy, aki egyébként ifjúsági programokban dolgozik, a népszerű „kiütős videókat” okolja a történtekért. „Ahelyett, hogy folyton ezeket játsszuk a médiában és az interneten, ami szerintem csak a félelem és a polarizáció kultúráját építi, azon kéne gondolkodni, hogy miért teszik ezt az emberek, és hogyan lehetne megállítani, illetve megelőzni” – nyilatkozta.
A rendőrség is problematikusnak tartja a különböző esetek egy kalap alá vonását, mivel így nagyobb nyilvánosságot kap a „knockout game”, ami tovább növelheti a népszerűségét. Vita tárgya a szakértők között, hogy lehet-e már növekvő trendről beszélni, mivel az áldozatok pontos száma nem ismert, hiszen sokan nem fordulnak a hatóságokhoz. Csak New York Brooklyn negyedében nyolc esetet tartanak számon szeptember óta. Itt, ahol a fekete-zsidó ellentétek hosszú múltra tekintenek vissza, a játék is „Üsd ki a zsidót!” néven fut. A legutóbbi áldozat egy hetvenkét éves, orosz ajkú zsidó hölgy volt, de ütöttek le már tizenkét éves kisfiút is. A kerületbe egyre több rendőrt vezényelnek, és a szülők már nem engedik egyedül játszani a gyermekeiket.
A brooklyni feketék és az ortodox zsidók közötti helyzet 1991 óta nem volt ilyen feszült, amikor egy fekete kisfiú elgázolása miatt meglincseltek egy – az ügyben ártatlan – zsidó fiatalembert. A támadásokkal kapcsolatban megszólaltatott, nevüket és arcukat nem vállaló fekete fiatalok azonban állítják, hogy mindez csak „szórakozás”, és nem gyűlölet áll a háttérben. A közösségi vezetők együtt próbálnak fellépni a veszélyes jelenség ellen: a hászid rabbik mellett Al Sharpton lelkész, a  National Action Network vezetője, az Egyesült Államok egyik legismertebb fekete polgárjogi aktivistája is megszólalt az ügyben. A „gyávaság formájának” nevezte a játékot a Huffington Post hasábjain. A lelkész kiemelte, hogy rasszista támadásokról van szó, és fordított esetben, ha afroamerikaiak lennének az áldozatok, a közösség felemelné a szavát, így most is kötelességük ezt megtenni, amikor a zsidó származásúak kerültek célkeresztbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!