hetilap

Hetek hetilap vásárlás
30 év az indiai maoisták fogságában
Rabszolgasors

2013. 12. 06.
A közelmúlt legabszurdabb brit bűntényére derült fény, amikor a rendőrség múlt csütörtökön letartóztatta a 73 éves Aravindan Balakrishnant és feleségét, a 63 éves Chandát. Az idős házaspár három évtizede gyakorlatilag rabszolgaként tartott fogva három nőt egy személyi kultuszra épülő titkos minikommunában, London Brixton nevű negyedében.

„Valóságos sokkot kaptam, mert valami karizmatikus férfit képzeltem el, de csak egy fogatlan öregember volt” – idézte fel az emlékeit Eleri Morgan, aki 1997-ben találkozott Balakrishnannal, miután unokatestvére gyanús körülmények között halt meg a férfi lakásában. Sian Davis a fürdőszoba ablakán esett ki karácsonykor, miután már jó ideje élt „Bala elvtárs” kommunájában. Akkor még nem lett letartóztatás a dologból, most már igen.
Az indiai férfi a hetvenes években nagy politikai ambíciókkal érkezett az egykori elnyomók földjére. Nagy-Britanniában hamar be is lépett az Angol Kommunista Pártba, de 1974-ben felfüggesztették a párttagságát „összeesküvés és megosztó tevékenység” miatt. Még abban az évben megalapította saját csoportját Dolgozók Marxista–Leninista–Maoista Szabadegyeteme néven. Egy ingatlanra is szert tett egy brixtoni utcában, ahol könyveket árultak és politikai üléseket tartottak. Ez a negyed egyébként a város egyik legszegényebb része, rengeteg bevándorlóval. A nyolcvanas években gyakran szolgált a munkások tiltakozó mozgalmainak helyszínéül.
Az még nem tisztázott, hogy Bala elvtárs és neje, Chanda elvtársnő – ahogy foglyaik szólították őket – pontosan mikortól és hogyan vezették a kommunát, de Nagy-Britannia már egy hete lázban ég, hogy minél többet derítsen ki róluk. Egy biztos, az áldozatok brutális elnyomásban éltek: fogvatartóik a lelki terror mellett fizikailag is bántalmazták őket, és a napot csak akkor láthatták, ha teregettek, vagy bevásárolni kísérték el a házaspárt. A legidősebb egy hatvankilenc éves maláj származású nő volt, őt követte egy ötvenhét éves ír nő, a legrejtélyesebb azonban a harminc­éves brit lány sorsa, aki feltehetően élete nagy részét Balakrishnanék mellett élte le. A szökés gondolata az ír fogoly fejében ütött szöget, miután a televízióban látott egy dokumentumfilmet a nagy-britanniai muszlim kényszerházasságokról. A műsoron felbátorodva szerzett egy mobiltelefont, és kapcsolatba lépett a Freedom Charity nevű szervezettel. Október végén szöktek meg a lakásból. „Állandóan veszélyben érezték magukat. Nem gondolnám, hogy a szomszédok bármit is tudtak erről az egészről. Egy átlagos ház egy átlagos utcában” – nyilatkozta védencei életéről Aneeta Prem, a Freedom Charity alapítója. Ennek valamelyest ellentmond azonban, hogy a legfiatalabb fogoly már hét éve titkos leveleket küldött az egyik szomszédjuknak, akit az ablakból szokott megfigyelni. Ezek nagyrészt szerelmes levelek és versek voltak, de gyakran vallott bennük fogságuk körülményeiről is, és Balakrishnanékat kegyetlen bűnözőknek nevezte, akik alaptalanul állítják magukról, hogy a rokonai. A férfi azonban nem foglalkozott a levelekkel, és csak most állt a nyilvánosság elé velük.
A brit lapok által Rosie-nak nevezett harmincéves lányt állítólag örökbe fogadta a házaspár, de Eleri Morgan azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az édesanyja Sian Davis volt. Rosie miatt egyébként tizenöt éve érkezett egy feljelentés a rendőrséghez, mivel a lányt nem járatták iskolába, az esetet azonban nem vizsgálták ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!