hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki nyeli le a békát a koalíciós tárgyaláson?
Színváltó

2013. 10. 09.
A választások után egyetlen dolog azonnal biztos volt: Angela Merkel nem tudja úgy folytatni a kormányzást, ahogy eddig. Lapzártánk idején is folynak még a koalíciós tárgyalások – egyelőre nem lehet biztosra tudni, hogy a régi-új német kormánypárt feketéje mellett a szociáldemokraták pirosa vagy a zöld lesz-e a másik kormányzó szín.

Európai uniós téma jelen pillanatban nem szerepel a tárgyalások napirendjén. Úgy tűnik, hogy a legesélyesebb kenyértörő téma az adózás kérdése lesz majd, a feketék ugyanis kategorikusan elzárkóznak az adóemeléstől. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter jelezte, hogy bizonyos engedményekre hajlandóak lesznek, ám a két esélyes koalíciós partner nem számíthat könnyű tárgyalásokra a témában.
A jelek szerint a választási ígéretekből mindenképpen engednie kell majd a kancellárnak, az eddig vele együtt kormányzó liberális FDP ugyanis nem jutott be a parlamentbe. Az összes többi párt, akiknek viszont sikerült ez a bravúr, több ponton sem mozog egy irányba Merkel politikájával. A kritikusok szerint Merkelnek a zöldekkel közösen alapított kormány esetén kell a legkevesebb békát lenyelnie – a szociáldemokrata SPD ugyanis adóemelést akar megvalósítani a magasabb jövedelmi rétegek számára, amit a CDU-CSU szavazótábor egyértelműen a választási ígéret megszegésének fogna fel, ez tehát nem lehet tárgyalási alap a két párt közötti megegyezéshez.
Az SPD-vel e hét pénteken indulnak a tárgyalások, a zöldekkel pedig a jövő hét végén kerül sor majd erre – ám ez utóbbiak kategorikusan kijelentették, hogy nem engedik magukat a szocdemek ellen kijátszani. Sőt, mindkét párton belül jelentős azoknak a politikusoknak a száma, akik teljesen lehetetlennek tartják a fekete-zöld kormány létrejöttét, ennek ellenére viszont komolyan fogják venni a tárgyalásokat.
A legnagyobb kormánypárt főtitkára kijelentette, hogy a kereszténydemokraták egyetlen párttal fognak koalíciós tárgyalásokba kezdeni, ennek a kiléte derül majd ki a következő hetekben. Mindezek mellett Horst Seehofer, a kormányzópárt bajor szárnyának, a CSU-nak a vezetője határozottan kijelentette: nem hajlandóak adót emelni, és nem kívánnak úgy a zöld párttal koalícióra lépni, hogy a korábban a pedofília vádjával botrányba keveredett Jürgen Trittin abban részt vegyen (Angie mama diadala. Hetek, 2013. szeptember 27.).
A zöldek konkrét igényekkel ülnek le tárgyalóasztalhoz, amelyeket Jürgen Trittin frakcióvezető fogalmazott meg konkrétan a Spiegel Online hasábjain: több pénzt követelnek az oktatásba, fejleszteni kívánják a megújuló energiaforrásokat, minimálbért és mindenkire kiterjedő társadalombiztosítást akarnak, és mindezek mellett meg akarják szüntetni a gyermekgondozási díjat. Mindezt természetesen újabb adósságok nélkül, ami burkoltan utal arra, hogy emelni kell majd az adókat, máshogy ugyanis nem lehet pénzt találni az extra kiadásokra.
A zöldek az SPD-hez hasonlóan nem támogatják Merkel európai uniós politikáját sem. Többször kritikát fogalmaztak meg a költségvetési szigorral szemben, amit a kancellár minden eladósodott, tőkeinjekcióra szoruló államban szorgalmazott eddig.
Az SPD egyes politikusai már arról is nyilatkoznak a sajtóban, hogy mely miniszteri székeket töltenék be szívesen. A szocdemek a pénzügyminisztérium mellett még öt más fontos miniszteri posztot követelnek, köztük a szociális és munkaügyi minisztériumot is. Ebből is látszik, hogy kormányra kerülésük esetén nem bízzák a véletlenre ígéreteik megvalósulását – vagy, ha mást nem, legalábbis jelentősen megnehezítik a CDU-CSU számára az érdekérvényesítést.
A nehéznek ígérkező koalíciós tárgyalások eredménye többek szerint akár kisebbségi kormányzás vagy új választások kiírása is lehet elméletileg. Ennek kizárására Joachim Gauck német elnök a jövő hét elejére négyszemközti megbeszélésre hívta magához az érintett pártok vezetőit. A Süddeutsche Zeitung információi szerint Gauck arra kíváncsi a leginkább, hogy a koalíció alapítására képes pártok milyen engedményekre hajlandóak ahhoz, hogy elkerülhető legyen a kormányalakítás megrekedése, és ne legyen szükség se a kisebbségi kormányzásra, se új választások kiírására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!