hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bizalmi válság - Mindenki lehallgat mindenkit

2013. 10. 30.
Egyre kínosabb helyzetbe kerül Washington, miután Európában óriási felháborodással fogadták a rendkívüli méreteket öltő kémkedést a szoros szövetségestől. Egy hónap alatt 70 millió franciaországi, 60 millió spanyolországi és 46 millió olaszországi hívás, valamint Angela Merkel mobiltelefonjának lehallgatása több mint egy évtizeden át – ezek a legújabb információk az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenységeiről, amelyek Edward Snowdentől, az NSA volt munkatársától származnak.

„A lehallgatás mértéke az, ami sokkolt bennünket. Legyünk őszinték, mi is kémkedünk. Mindenki lehallgat mindenkit. De mi nem rendelkezünk azokkal az eszközökkel, amelyekkel az Egyesült Államok, és emiatt féltékenyek vagyunk” – így kommentálta az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatási módszereiről kiszivárgott újabb részleteket Bernard Kouchner egykori francia külügyminiszter. A legtöbb ország, amellyel kapcsolatosan konkrét adatok kerültek nyilvánosságra, most azonban nem akar a saját háza táján söprögetni, inkább erélyes módon felháborodását fejezte ki az amerikaiak felé. Az Egyesült Államok nagyköveteit egymás után rendelték be az európai országokban, ami baráti viszonyban lévő országok között nem szokás.

Az európaiak felzúdulása természetesen indokolt, az amerikaiak szövetségeseik elleni kémkedése valóban rendkívülinek mondható. A Le Monde által nyilvánosságra hozott adatok szerint Franciaországban tavaly december 10-e és idén január 8-a között az amerikai hírszerzés szerverei 70,3 millió hívást rögzítettek. A Le Monde azt is állította, hogy az NSA nemcsak terroristagyanús személyek adatforgalmát figyeli, hanem üzletemberek, politikusok, hírességek telefonhívásait is nyomon követi. Spanyolországban az El Mundo számolt be a „helyi” adatokról, itt egy hónap alatt több mint 60 millió hívást rögzítettek, Olaszországban pedig állítólag 46 millió telefonbeszélgetést figyelt meg az NSA.

A Németországban napvilágra került információk azonban még nagyobb vihart kavartak: kiderült ugyanis, hogy Angela Merkel mobiltelefonját 2002 óta lehallgatta az amerikai hírszerzés. A megfigyelés tehát George W. Bush elnöksége alatt kezdődött, de fel­tehetőleg még idén nyáron is tartott. A Fehér Ház próbálja menteni a menthetőt: állításuk szerint amint tudomást szereztek a kém­ke­désről, leállították azt. A helyi sajtó azonban úgy értesült, hogy a német kancellár még néhány héttel Barack Obama júniusi berlini útja előtt is szerepelt a megfigyelt személyek listáján. A Bild am Sonntag című német bulvárlap pedig azt is állította, hogy az amerikai elnököt 2010-ben tájékoztatták Merkel lehallgatásáról, azonban ő nem állította le azt. Az NSA ezt viszont határozottan tagadja. A német kancellár egyébként nagy mobilozónak számít: telefonján szereti intézni pártjának, a kereszténydemokratáknak a vezetését, de még a kormányzati üzletek nagy részét is ezen keresztül szokta lebonyolítani. Azt sejtette, hogy telefonját figyelik, de nem az Egyesült Államokra gyanakodott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!