Kereső toggle

Terror a plázában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Négynapos ostrom után sikerült kifüstölniük a kenyai hatóságoknak a Westgate bevásárlóközpont ellen támadást intéző terroristákat Nairobiban – állítja az afrikai ország elnöke. Beszámolók szerint a fegyveresek egyértelműen a nem muszlimokkal akartak végezni: áldozataikat azzal próbálták „szűrni”, hogy idézniük kellett a Koránból, vagy meg kellett mondaniuk Mohamed próféta anyjának a nevét.

Egy szokásos zsúfolt szombatnak indult szeptember 21-e Nairobiban, a Westgate bevásárlóközpontban: az emberek ettek, ittak, vásároltak, és családi programokon vettek részt; éppen gyerekeknek tartottak főzőversenyt. A hétvégi kikapcsolódásból azonban nem sokkal dél előtt hirtelen rémálom lett, amikor fegyveresek rohamozták meg a plázát. A terroristák többfelől érkeztek, és gránátokkal támadtak, valamint lőni kezdték a menekülni próbáló embereket. Beszámolók szerint egyértelmű volt, hogy kikre „vadásztak”: azok sértetlenül ki tudtak jutni a plázából, akik bebizonyították, hogy muszlimok, a többieket viszont mészárolni kezdték, amiért „kafirok”, vagyis nem muszlimok.

Saadia Ahmed, egy helyi rádió bemondója elmondta: először három robbanást hallottak az épületen kívül, majd hirtelen lövések dördültek, mire az emberek fedezéket próbáltak keresni. Ahmed szerint sokakat akkor lőttek meg, amikor menekülni próbáltak, azokat viszont elengedték, akik tudtak arabul. Egy kollegája például azt állította, hogy muszlim, és mondott valamit arabul, mire szabadon távozhatott. Mások arról számoltak be, hogy férfiakat, nőket, gyerekeket sorba állítottak, majd lelőtték őket, ha nem tudták megmondani Mohamed próféta anyjának nevét, vagy nem tudtak idézni a Koránból. A kialakult helyzetet többen a háborúhoz hasonlították, és aki tudott, menekült: boltokban, bankpultok vagy autók alatt, raktárakban, dobozokban próbáltak elrejtőzni.

A kenyai hatóságok beszámolók szerint elég lassan értek ki a helyszínre, majd négynapos ostrom kezdődött.

A halálos áldozatok számát pontosan még nem tudni, de életét vesztette a vérengzésben többek között a kenyai elnök, Uhuru Kenyatta unokaöccse és annak menyasszonya, egy népszerű kenyai tévés személyiség, aki hat hónapos terhes volt, és éppen a főzőversenyt tartotta a gyerekeknek. Több külföldi is meghalt: egy kenyai származású brit anyuka nyolcéves kislányával; egy ausztrál építész és holland barátnője, aki a Clinton Alapítványnak dolgozott, és két héten belül szülte volna első gyermekét; egy ismert 78 éves ghánai költő, egy francia anya és lánya, egy nyolc-éves indiai fiú és több más ország állampolgárai.

A merényletért az al-Shabaab vállalta a felelősséget: a vérfürdőt állításuk szerint megtorlásnak szánták a kenyai hadsereg szomáliai hadműveletéért, amelyet két évvel ezelőtt indított a terrorszervezet ellen. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány fegyveres vett részt az öldöklésben: a becslések szerint 10-15-en lehettek. Felröppentek olyan hírek, miszerint külföldiek is voltak a támadók között. A kenyai elnök szerint hírszerzési információk alapján feltételezhető, hogy egy brit nő és három szomáliai, illetve arab származású amerikai vett részt a terrorcselekményben, de az érintett hatóságok még nyomozzák az értesüléseket.

A brit külügyi hivatal csak azt erősítette meg, hogy a merénylet miatt őrizetbe vettek egy brit állampolgárt. A médiában már a támadás kezdete óta folynak a találgatások arról, hogy a brit állampolgár a Fehér Özvegy néven hírhedtté vált Samantha Lewthwaite volt-e. Állítólag többen, akik ott voltak a bevásárlóközpontban, őt vélték felismerni a támadók között. Ahogy arról már újságunk korábban beszámolt, Lewthwaite annak a Jermaine Lindsay-nek a felesége volt, aki 2005-ben a londoni metrón felrobbantotta magát.

A brit katona lánya szülei válásakor, tizenévesen tért át az iszlám hitre, a jamaicai származású Lindsay-jel pedig egy chatszobában ismerkedett meg. Férje öngyilkos merényletét elítélte, és azt állította, hogy nem tudott a tervéről. Később azonban eltűnt, minden kapcsolatot megszakított családjával, majd Afrikában bukkant fel, ahol kapcsolatba került az al-Shabaab szélsőséges csoporttal. Egyes beszámolók szerint pénzt gyűjtött, és tagokat toborzott a terrorszervezetnek, de részt vett támadások kitervelésében is. Állítólag feleségül ment egy iszlamistához, de második férje is meghalt egy csoporton belüli viszályban. A kenyai hatóságok már jó ideje körözik, összefüggésbe hozható ugyanis egy Mombasában meghiúsított merénylettel, amelynek célpontjai nyugati turisták voltak 2011 karácsonyán. Egy bevásárlóközpontot és két hotelt akartak felrobbantani.

Az, hogy a terroristák a Westgate plázát választották a támadás helyszínéül a kenyai fővárosban, üzenet értékű.

A többemeletes, amerikai stílusú bevásárlóközpont tulajdonosa egy izraeli üzletember. A Nairobi jómódú részén található pláza a Kenyába látogató külföldiek között is népszerű volt. A terroristák így egyszerre tudtak lecsapni a kenyaiakra és a külföldiekre. Izrael terrorelhárító hivatala egyébként még augusztus végén figyelmeztetett a zsidó ünnepek alatt lehetséges külföldi terrorcselekményekre, amelyeknek célpontjai izraeli üzletemberek is lehetnek.

Kenyában nem ez volt az első ilyen nagyszabású támadás. 1998-ban az al-Kaida kelet-afrikai sejtje felrobbantotta az amerikai nagykövetséget, amellyel több mint kétszáz embert öltek meg. És nem először voltak célpontok izraeli érdekeltségek sem: 2002-ben ugyanez a terrorsejt Mombasa közelében egy izraeli tulajdonú szálloda ellen intézett támadást, amelyben tíz kenyai vesztette életét, és ezzel egy időben megpróbált lelőni egy izraeli repülőgépet. Ez a tervük azonban nem sikerült. 2011-ben pedig már az al-Shabaab helyezett kilátásba támadássorozatokat. Fenyegetésüket be is váltották: terroristái kenyai tengerparti üdülőhelyeken, valamint egy menekülttáboron ütöttek rajta, és külföldieket próbáltak elrabolni. De rendszeresek voltak a támadások a szomáliai határ közelében és Nairobiban is. Tavaly júliusban például Garissa városában keresztény templomok ellen követtek el merényleteket, amelyekben tizenöten haltak meg.

Olvasson tovább: