Kereső toggle

Nemzetközi lobbi a Hamaszért

Londonban konferenciáztak a terrorszervezet barátai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Izrael ellenes konferenciát tartottak a hétvégén Londonban. A kétnapos rendezvényt a Palesztin Visszatérés Központja elnevezésű társaság szervezte, amely Nagy-Britanniában a Hamasz palesztin terrorszervezet egyik legfőbb lobbicsoportja. A konferencia apropója a húsz évvel ezelőtti oslói megállapodás volt, az előadók pedig olyan nemzetközileg ismert szónokok voltak, akik nyíltan szélsőséges nézeteket vallanak.

Sikeresnek titulálták a szervezők azt a kétnapos konferenciát, amelyet annak alkalmából tartottak Londonban, hogy húsz évvel ezelőtt került sor az úgynevezett oslói megállapodásra Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet között, kísérletet téve a felek közötti konfliktus rendezésére. Az egyezség teremtett alapot többek között a palesztin kormányzat, a Palesztin Nemzeti Hatóság megalakulásához, valamint felvázolta az izraeli csapatkivonást a Gázai övezetből és Ciszjordániából.

Az izraeli engedmények ellenére, a rendezvény résztvevői a palesztinokat ért hátrányokról és negatív fejleményekről beszéltek a megállapodás kapcsán. Véleményük nem meglepő, hiszen valamennyien nyíltan Izrael-ellenes álláspontot képviselnek, és a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorcsoporthoz kötődnek. A London központú Palesztin Visszatérés Központját (PRC), amely az eseménynek otthont adott, hírszerzési ügynökségek a Hamasz egyik fő lobbicsoportjának tartják Nagy-Britanniában. 2010-ben az izraeli kormány betiltotta a PRC-t, amely szerintük a Hamasz célkitűzéseit igyekszik népszerűsíteni Európában.

Egyes források azt is állítják, hogy a csoport befolyásos tagjai között három Hamasz-aktivista is található, akik az 1990-es években találtak menedéket a briteknél. A PRC igazgatója, Majed Al-Zeer hírszerzési értesülések szerint Júdea és Szamaria területén volt a palesztin terrorcsoport aktivistája a mozgalom megalakulása után. 2010-ben például az al-Dzsazíra hírtelevíziónak az izraeli célpontok elleni „katonai ellenállás” szükségességét ecsetelte. Sokat mond az is, hogy a PRC konferenciáin egyébként rendszeresen szót kapnak a Hamasz „ismertebb” vezetői.

A rendezvényen, amelynek másik fő támogatója az Exeteri Egyetemhez tartozó Arab és Iszlám Tanulmányok Exeteri Intézménye volt, antiszemita és Izrael-ellenes európai politikusok is felszólaltak. Az előadók között volt például Jenny Tonge brit politikusnő, a Lordok Házának tagja, korábbi liberális demokrata képviselő, aki Izrael-ellenes kirohanásairól vált hírhedtté. Tavaly azért kellett kilépnie a Liberális Demokrata Pártból, mert a következőt nyilatkozta: „Jól vigyázz, Izrael. Izrael nem fog örökké létezni a jelenlegi formájában.

Egy nap az Egyesült Államok meg fogja unni, hogy évente 70 milliárd dollárt ad Izraelnek, hogy támogassa Amerika anyahajóját, vagyis Izraelt a Közel-Keleten. Egy nap az amerikai nép azt fogja mondani az izraeli lobbinak az Egyesült Államokban: ami sok, az sok. Izrael el fogja veszíteni a támogatását és azt fogják aratni, amit vetettek.” Tonge korábban olyan palesztinok által terjesztett vádakat is hangoztatott, hogy a 2010-es földrengés után Haitin segédkező izraeli orvoscsoportok az ottani gyerekek szerveivel nyerészkedtek. A palesztin öngyilkos merénylőkkel kapcsolatban pedig azt mondta: ha olyan körülmények között kellene élnie, akkor talán ő is elgondolkodna azon, hogy öngyilkos merénylő legyen-e.

A résztvevők között szerepelt Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt parlamenti képviselője, aki 2009-ben büszkén jelentette be, hogy rendezvényt szervezhet a Hezbollah síita terrorszervezettől érkezett „barátainak”. Két évvel ezelőtt pedig meghívta a parlamentbe Raed Szaleh iszlamista hitszónokot, aki beismerte, hogy olyan szervezeteket segít, amelyek a Hamaszt pénzelik. A mostani konferencián a jelenlegi és egykori brit képviselők valamennyien azt hangsúlyozták, hogy képviselőtársaiknak Palesztinába kellene utazniuk, és „saját szemükkel kellene meggyőződniük a megszállás borzalmas hatásairól”. A rendezvényen részt vett a norvég külügyminisztérium Norvég Fejlesztési Együttműködési Ügynökség nevű bizottságának egyik főtanácsadója, aki „Oslo végzetes hibái” címmel tartott előadást.

Felszólalt rajtuk kívül Abdul Bari Atwan palesztin újságíró is, a londoni al-Kudsz al-Arabi lap egykori szerkesztője. Atwan korábban az iráni fenyegetéssel kapcsolatban azt nyilatkozta: ha az iráni rakéták csapást mérnek Izraelre, akkor a Trafalgar téren fog örömtáncot járni. Tavaly egyébként az arab és a brit média arról számolt be, hogy a líbiai átmeneti kormány által közzétett dokumentumokból kiderül: Atwan Moammer Kadhafi rendszerétől havonta kapott fizetséget, 3 ezer dollár körüli összegben. Az előadók között szerepelt még Khaled Valíd, aki az izraeli börtönökben fogva tartott Hamasz-terroristákért kampányol, valamint Ismail Patel, az Al Aksza barátai nevű csoport vezetője. Patel 2009-ben egy, a Hamasz támogatására szervezett demonstráción kijelentette: a Hamasz nem terrorszervezet, és azért gyűlölik, mert nem hagyja, hogy elnyomja Izrael állama. 

A Hamasz aktivistái már egy ideje azért lobbiznak, hogy a mozgalom kerüljön le az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezeteket tartalmazó feketelistájáról. Ennek érdekében némely aktivistájuk a harcias retorika helyett más taktikával próbálkozik: a Nyugat előtt felhasználják az emberi jogok nyelvezetét, és igyekeznek jótékonykodásban, sőt még vallások közti párbeszédekben is részt venni. Mindezt úgy teszik, hogy Izraellel kapcsolatos álláspontjuk változatlan, vagyis továbbra is a dzsihádot tartják megoldásnak a zsidók ellen.

Mecset minden igénynek

Új elemmel bővül Dánia fővárosának látképe: a Koppenhága muszlimok által preferált kerületében zajló építkezés első fázisaként már el is készült a 20 méter magas minaret, melyet az országban az első, kimondottan erre a célra épített mecset fog követni. Habár a szunnita irányzatot követők számára készülő mecset Skandinávia legnagyobbja lesz a maga 6800 négyzetméterével, a konstrukció egészen eddig nem érte el a média ingerküszöbét, ami megmagyarázza az építkezéssel szemben tanúsított csekély ellenállást. Az épületkomplexum a vallásgyakorlással kapcsolatos helyiségeken kívül magáénak tudhat egy éttermet, mozit, osztálytermeket, nyugdíjas közösségi központot, játszóteret és sok más egyebet is. Ám az építkezés mégis sokakban aggodalmat és a radikális iszlámtól való félelmet ébreszt, hiszen 26 millió dolláros adományával a projekt fő szponzora a korábbi katari emír, Hamad bin Khalifa Al Thani. A városvezetés sem nézi túl jó szemmel az építkezést: a városi tanács egyik tagja, Lars Aslan Rasmussen szerint a katari ajándékok sosem ingyenesek, és a mecset a dániai muszlimok radikalizálásának eszközévé válhat, még messzebb taszítva őket attól a társadalomtól, amelybe inkább be kéne illeszkedniük. Véleményét magyarázva Rasmussen hozzátette: mélyen problematikusak a Dániai Iszlám Tanácsnak a Hamasszal és a Muszlim Testvériséggel ápolt kapcsolatai. Éppen emiatt egy másik tanácstag erősen javasolja a mecsetben zajló tevékenység felderítését. Az aggodalmakra reagálva Mohamed al-Maimuni, a Dániai Iszlám Tanács szóvivője azt mondta, a párbeszéd legjobb módja, ha meghívnak dán politikusokat előadásokra és egyeztetésekre, hiszen „ily módon közvetíteni tudjuk az iszlám mérsékelt üzenetét. A [katari] emír igazán örülne ennek”. A szóvivő ígéretet tett arra, hogy  visszafogottságuk demonstrálására a minaretet – egyelőre – nem fogják felhasználni arra, hogy naponta ötször imára hívják az embereket. (K.D.)

Olvasson tovább: