hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkel és Németország a mai példakép
„Angie mama” diadala

2013. 09. 26.
A CDU kampányközpontjában hívei ütemes „Angie, Angie” kiáltásokkal köszöntötték Angela Merkelt, akit mások bizalmasan csak „Mutti” becenéven emlegetnek. A kancellár asszonyt láthatóan mit sem zavarja a bizalmaskodó méltatás, úgy ünnepelt a választás éjszakáján, mint ahogyan azt a német válogatott mérkőzésein a lelátón megszokhattuk tőle. Minden oka megvan rá, hiszen a 17 tagú eurózónában a görög lavina elgördülése óta 12 kormány bukott bele a válságba vagy éppen a válságkezelésbe. Az 59 éves Merkel harmadik ciklusában azonban arra készülhet, hogy megdönti Margaret Thatcher rekordját mint Európa leghosszabb ideje hatalmon lévő női kormányfője.

A CDU/CSU választási sikere átütő volt, az elmúlt 20 év legjobb teljesítményét hozták a német kereszténydemokraták. „Merkel nemcsak győzött, hanem diadalmaskodott, és ez elsősorban az ő, és nem a pártja érdeme” – írta a Süddeutsche Zeitung. A Spiegel szerint újjáéledhet az első német kancellár, Konrad Adenauer korszaka, amikor a kereszténydemokraták voltak „az egyetlen párt, amely döntő befolyással rendelkezett minden szinten az egész országban, miközben gyakorlatilag valamennyi jelentős pozíciót a saját embereivel tölthettek be”. A vörös-zöld ellenzék 2005 és 2009 után sorrendben a harmadik vereségét volt kénytelen elkönyvelni. u

u Ennek ellenére nem állítható, hogy Merkel túlnyerte magát. Bár a választási éjszakán egy ideig úgy tűnt, hogy a CDU/CSU abszolút többséget szerez, a kancellár gyorsan leszögezte, hogy „Németország­nak erős kormányzatra van szüksége”. Az adatok aztán matematikai szempontból is kizárták az egye­düli kormányzás lehetőségét. A négy­párti Bundestagban nem sok koalíciós forgatókönyv kínálkozik. Miután a korábbi kisebbik kormánypárt, az FDP története során először nem jutott be a parlamentbe, a szociáldemokratákkal kötendő nagykoalíció szinte elkerülhetetlennek tűnik. A másik lehetőség, a Zöldekkel való összefogás Merkel számára nehezebben lenne vállalható, a kisebbik párt radikális gazdasági és társadalmi programja miatt.

A kereszténydemokraták számára kínos lehet összefogni egy olyan párttal, amelyről most a választási kampányban egyértelműen bebizonyosodott, hogy a nyolcvanas években nemcsak megtűrték soraik között a pederasztia (férfi rendellenes vonzódása fiatal fiúkhoz – a szerk.) legalizálásáért kampányoló mozgalmat, hanem a párt anyagi támogatásban is részesítette a kampányt, amely törvényes védelmet ígért a 12 éves gyerekek és felnőttek közötti szexuális kapcsolatok résztvevőinek. Bár a Zöldek vezetése igyekezett úgy beállítani, hogy ez a „radikális” időszak régen lezárult már, a választók megbüntették a pártot, amely a baloldal mögé szorult a választási rangsorban. A forgatókönyv azért mégsem teljesen kizárt, mert a kereszténydemokraták tartományi szinten több helyen együttműködnek a Zöldekkel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!