hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nácivadászat 2.0

2013. 08. 08.
Július végén a Simon Wiesenthal Központ plakátkampányt indított Németországban „Késő van, de nem túl késő” szlogennel. A sikeres nyomravezetőknek 25 ezer euró jutalmat ajánlottak.

70 évvel Adolf Hitler Harmadik Birodalma után mintegy 2000 plakát hirdeti most Berlin, Hamburg és Köln utcáin a nácivadászok legújabb üzenetét. Az Auschwitz-Birkenau haláltábor bejáratát ábrázoló fekete-fehér kép alatt piros alapon olvashatók a következő német mondatok: „Ártatlanok millióit végezte ki a náci halálgépezet. A végrehajtók közül sokan még ma is szabadon élnek. Segítsen, hogy bíróság elé állíthassuk őket! 25 000 euróig jutalmazzuk az értékes információkat.”

„Sajnálatos módon, mindössze néhány ember követte el ezeket a szörnyűségeket, de nekik fizetniük kell. Az idő múlása nem törli el a bűnöket” – mondta Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ (SWK) vezetője a riportereknek Berlinben. „Két-három évünk van, és vége” – mondta Zuroff a Reuters kérdésére, utalva ezzel az elkövetők élemedett korára. Becslései szerint Németországban mintegy 120 zsidógyilkosságokban részt vett, ma is élő személyről beszélhetünk, de csak minden másodikat lehetne fizikailag bíróság elé állítani a tettei miatt. Legtöbben közülük valószínűsíthetően a náci haláltáborok őrei voltak, vagy azoknak a halálosztagoknak a tagjai lehettek, akik még a táborok felállítása előtti tömeggyilkosságokért felelősek.

Az SWK már dedikált is egy németországi telefonszámot a beérkező információk fogadására. A Központ jeruzsálemi irodájának vezetője kiemelte: „5000 eurót fizetünk annak, aki hasznos információt ad a vádemeléshez, és még ötezret, ha konkrét bizonyítékot is tud adni. További 100 eurót minden egyes börtönben töltött napért, maximum 150 napig. Ez összesen 25 ezer euró”. Természetesen lesznek majd olyan jelentkezők, akik csak a díj összegében érdekeltek, de akkor is a pénz az elsődleges eszközünk a nyilvánosság felé – magyarázta Zuroff az akció anyagi hátterének fontosságát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!