Kereső toggle

Pénzügyi vihar a Vatikánban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Néhány nap leforgása alatt jelentős emberveszteséget könyvelhetett el a Szentszék pénzügyi rendszere. A Vatikán bankjának (IOR) igazgatója és annak helyettese is lemondott azt követően, hogy az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) tagjaként tevékenykedő Nunzio Scarano püspököt (képünkön) letartóztatták korrupció és csalás vádjával.

A kiszivárgó újabb információk maffiafilmekbe illő részletekkel tarkítják a Scarano-ügyet: az ex-bankár püspök mellett az ügyben főszerepet vállalt egy exügynök csendőr, egy pettyes előéletű bróker és három multimilliomos unokatestvér, akik hajóflotta tulajdonosként (is) gyarapították az olasz adóhatóság vigyázó szemei elől eltüntetni kívánt vagyonukat. Feltételezhetően ebben segédkezett a dél-olasz származású Scarano, bár ő tagadja a pénzmosás vádját (lásd keretes írásunkat). A 61 éves püspök felszentelése előtt bankárként tevékenykedett, a botrány kitöréséig pedig az Apsa felügyelőbizottságának tagja volt.

Az IOR vatikáni bank után a pápai állam legfőbb pénzügyi intézménye az Apostoli Szék Vagyonkezelősége, az Apsa felel az egyházi ingatlanvagyon ellenőrzéséért és kezeléséért. Három nappal azután, hogy a korrupcióval és csalással gyanúsított Nunzio Scarano püspököt letartóztatták, s a brókert, illetve a volt titkosszolgálati személyt is őrizetbe vették a Vatikánban, az IOR igazgatói benyújtották lemondásukat.

A vatikáni bank éléről lemondott igazgató, Paolo Cipriani és helyettese, Massimo Tulli döntésüket azzal indokolták, hogy ez „szolgálja a banki intézmény és a Szentszék legfőbb érdekeit”. Az IOR új elnöke, Ernst von Freyberg a bank két legfőbb tisztségviselőjének távozására reagálva munkájukat megköszönte, majd bejelentést tett, miszerint az IOR a bankvezetőséggel karöltve 2010 óta „keményen dolgozik a rendszer fejlesztésén, hogy a pénzmosással szembeni nemzetközi szabványoknak is megfeleljen”. A bankelnök hozzátette: „Jóllehet hálásak vagyunk mindazért, amit sikerült elérnünk, mára az is kiderült, hogy új vezetésre van szükségünk, hogy az átalakítási folyamat tempóját tovább növeljük.”

Az előzményekhez tartozik, hogy három évvel ezelőtt éppen Cipriani igazgató és az IOR akkori elnöke ellen zajlott rendőrségi nyomozás, nevezetesen egy IOR-számláról utalt, majd lefoglalt 23 millió euró ügyében, amelyet szintén pénzmosással hoztak összefüggésbe. Később az összeg zárolását feloldották, s végül sem a bank igazgatóját, sem az elnökét nem vonták vád alá.

Az 1942-ben alapított IOR köztudottan nem hagyományos értelemben vett bankként funkcionál, így például nem foglalkozik pénzkölcsönzéssel sem, hanem az egyházi szervezetek és klerikus személyek vagyonának kezelésére szolgál. A visszaélésekre eddig úgy derült fény, hogy kívülállók számára is nyitottak számlákat, s a bank több ízben pénzügyi botrányok központi színterévé vált, mégpedig gyakran egy-egy alaposan feltételezhető pénzmosással összefüggésben. Az elemzők úgy vélik, hogy Scarano letartóztatásával az olasz ügyészség megnyitotta Pandóra szelencéjét, és ehhez erkölcsi felhatalmazást az IOR átalakítására is elkötelezett új pápától kapott.

Ferenc pápa a jelek szerint kitart a reformok mellett, nemrégiben a vatikáni meleglobbi létét és a válaszlépések szükségességét ismerte el, melyre bíborosi bizottságot is létrehozott. Közvetlenül a pénzügyi botrány kitörése előtt pedig a „listájának tetejére tűzött” vatikáni bank megreformálására, és az IOR működésének átvizsgálására hozott létre ötfős bizottságot – nem minden előzmény nélkül. Ahogy a La Repubblica arról korábban beszámolt, XVI. Benedek pápa lemondásának hátterében egy terjedelmes, háromszáz oldalas dosszié áll, amelyet ősszel adtak át az akkori pápának. A vatikáni ügyekben nyomozó bíborosok jelentése állítólag az egyházon belüli hatalmi harcok, valamint pénzügyi és szexuális botrányok részleteit taglalja.

A vatikáni bank jelenlegi, reflektorfénybe került ügyére az olasz püspöki kar (Cei) elnöke, Angelo Bagnasco így reagált:  „A Szentatya többször is kijelentette, hogy az IOR felülvizsgálatát és reformját hajtja majd végre. Nem tudom, hogy az utóbbi lemondásos epizód kötődik-e a reformhoz, nekem úgy tűnik, ez egy konkrét epizód, mely pontosan a pápa szándékához és akaratához kapcsolódik.” Bagnasco a következőket is hangsúlyozta: „Nem ismerem az ügy részleteit, csak annyiban, amit a sajtóban olvastam” – idézi a La Stampa.

Kisegítette a barátait

Scarano svájci számlái a luganoi székhelyű UBS banknál voltak, melyeket a vatikáni Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) nevére nyitott az Apsa tagjaként. A püspök az IOR vatikáni bankban levő számláiról utalta át az összegeket Svájcba, melyek adomány formájában érkeztek az IOR-számlákra – tette közé a Corriere della Sera napilap. Az elmúlt években az ügyészség szerint „tetemes” összeg halmozódott fel a szóban forgó számlákon, a tranzakciókat vizsgáló hatóságok feltételezése szerint az adományok valójában Scarano vállalkozó ismerősei által Svájcba menekített összegek voltak.
A svájci számlákon pihent az a 40 millió euró is, melynek felét Scarano a letartóztatása előtt egy bérelt repülőgéppel akart Olaszországba hazahozni Giovanni Maria Zito csendőr, volt olasz titkosszolgálati ügynök segítségével, aki az ügyletért 2 százalékos „jutalékot”, azaz 400 ezer eurót zsebelhetett volna be, ha a 20 millió eurót az 500 eurós címletekben sikeresen leszállítja a bankjegyekkel így teletömött 44 kilogrammos bőröndben.
Mint kiderült, a pénz a három D’Amico salernói hajóflotta-tulajdonosé volt, akik eddig Scarano svájci számláin őrizték az olasz adóhatóságok elől eltitkolt bevételüket. Ennek a nemzetközi tengeri szállítmányozási társaságnak évente 600 millió dollár forgalma van. A céget már külföldi hatóságok is megfigyelés alatt tartották gyanús tranzakciók miatt, melyeket a szintén letartóztatott Giovanni Carenzio bróker irányított.
A nápolyi börtönben kihallgatott Carenzio nem válaszolt az ügyészek kérdéseire. A bróker, akivel szemben a múltban többszörös csalásért és ékszerlopásért már indult vizsgálat, mindeközben a konstantinápolyi Szent György-rend tagja, melyhez Scarano, de többek között Silvio Berlusconi olasz politikus és számos egyházi tekintély tartozik. Scarano a többórás kihallgatása során elutasította az őt ért vádakat: „A tényeket nem tagadhatjuk – nyilatkozott a püspök védőügyvédje –, de indokolatlan a korrupció vádja, meggyőződésünk, hogy (Scarano) azért járt el, hogy a barátait kisegítse.”

Olvasson tovább: