hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapucnis forradalom
Polgári lázadást kavart a Zimmerman-ítélet

2013. 07. 25.
Törtek-zúztak a tüntetők Los Angelesben, miután július 13-án felmentették George Zimmermant az aljas indokból elkövetett gyilkosság vádja alól. A latin származású amerikai férfi még tavaly februárban lőtt le egy 17 éves afroamerikai fiút a floridai Sanfordban. A per hatalmas médianyilvánosságot kapott Amerikában, és a felmentő ítélet zavargásokat váltott ki, mivel a lakosság jelentős része faji okokat lát az önvédelemnek minősített gyilkosság hátterében.

2012. február 26-án egy önkéntes polgárőr, George Zimmerman önvédelemre hivatkozva lőtte agyon a 17 éves, fegyvertelen Trayvon Martint, aki lakóparkjának egyik utcájában igyekezett hazafelé, és állítólag az őt követő polgárőrre támadt. Vallomása szerint a polgárőr felhívta a rendőrséget, hogy gyanús, kapucnis, feltehetőleg fekete alakot követ egy olyan helyen, ahol mostanában sok betörésre került sor. Hét perccel később a segélyvonalra érkezett hívás segítségkiáltásokkal és egy pisztolydörrenéssel. A kiszálló rendőrség halva találta a mellbe lőtt Trayvont, akinek meggyilkolását Zimmerman vállalta magára, de önvédelemre hivatkozva ártatlannak vallotta magát. Állítása szerint az áldozat megütötte, és fejét többször a járdához csapta. A helyi rendőrség hamar „rendezte” az ügyet, és Zimmermant vádemelés nélkül elengedték.

Az ügy eleinte nem keltette föl egyetlen nagyobb sajtóorgánum érdeklődését sem, de a szülők aktív kampánya és civil szervezetek csatlakozása révén gyorsan eszkalálódott, és hamarosan országos botránnyá nőtte ki magát. A fiú halála mögött egyre többen kerestek rasszista indítékokat, ami nem egyértelmű annak fényében, hogy Zimmerman maga is latin származású, és családja szerint sosem volt rasszista. Az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért nevű szervezet (NAACP) végül a főügyészhez fordult, arra hivatkozva, hogy Sanfordban „elvetélt az igazságszolgáltatás”. A főügyész vádesküdtszéki eljárást ígért. Barack Obama a széles körű felháborodás nyomán akkor azt nyilatkozta, hogy a nemzetnek önvizsgálatot kell tartania, miként történhetett meg ilyesmi, majd hozzátette: ha fia lenne, ő is úgy nézne ki, mint Trayvor.

A hosszúra nyúlt eljárás során Trayvor Martinról drogfogyasztásra és fegyverbirtoklásra utaló videók is nyilvánosságra kerültek, továbbá az, hogy nem egyszer felfüggesztették az iskolában. A mobiltelefonjáról szerzett adatok egészen más személyről tanúskodtak, mint szülei beszámolói. Debra Nelson bírónő végül ezeket az elemeket irrelevánsnak nyilvánította. Zimmermannak a lövést megelőző, a rendőrséghez érkezett telefonhívása ugyanakkor némiképp árnyalta az ügyet: „Rohadt szemetek! Ezek a s…fejek mindig mindent megúsznak” – hangzott a felvételen. John Guy ügyész erre alapozta vádbeszédét, mely szerint George Zimmerman faji előítélettől vezetve érezte úgy, hogy lőnie kell. Az esküdtszék végül aljas szándékra utaló bizonyíték hiányában felmentette a vádlottat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!