hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félmillió izraelire ragasztott sárga csillagot az EU
Brüsszeli fal  Izrael szívében

2013. 07. 18.
Váratlanul érte Izraelt az Európai Unió által kiadott új irányelv, amely a kétoldalú kapcsolatokat szabályozza újra. Az intézkedéssel Brüsszel bojkottot hirdet minden olyan szervezettel és oktatási intézménnyel szemben, amely bármilyen kapcsolatban áll a „megszállónak” minősített izraeli telepesekkel. Az egyoldalú és diszkriminatív direktíva veszélyezteti a 28 uniós tagállam és Izrael közötti 40 milliárd eurós évi kereskedelmi forgalmat is.

„Gazdasági terrorizmusnak” nevezte az Európai Unió döntését Naftali Bennett. Az izraeli gazdasági miniszter szerint, ha Brüsszel bármilyen formában részt kíván venni a közel-keleti diplomáciai rendezésben, tartózkodnia kellene az ilyen egyoldalú lépésektől.

Bár az uniós direktíva hivatalos szövegét csak lapzártánk után teszik közzé, a The Tablet magazin által előzetesen közzétett dokumentum alapján Brüsszel törvénytelennek minősít az 1967 előtti „határokon” túli minden izraeli jelenlétet. Az Európai Unió eddig is nyilvánvalóvá tette, hogy elítéli az „izraeli megszállást”, ám az Európai Bizottság általános uniós irányelvként most először szögezi le azt, hogy nem ismeri el Izrael fennhatóságát „az Izrael által 1967 óta megszállt területeken, amelyek közé tartozik a Golán-fennsík, a Gázai övezet valamint a Nyugati-part, beleértve Kelet-Jeruzsálemet”. A rendelkezést 2014-től kezdődően az Európai Unió és Izrael között fennálló valamennyi szerződésben és együttműködési megállapodásban érvényesíteni kell.

A delegitimációs lépés több mint félmillió izraeli állampolgárt bélyegez meg, akik olyan történelmi zsidó településeken élnek, mint Hebron, Beit El, Siló, Efrat, nem is beszélve „Kelet-Jeruzsálemről”, ami azonos a történelmi Jeruzsálemmel. Az intézkedés elvárja, hogy minden izraeli intézmény és cég tanúsítsa Brüsszel felé, hogy nem áll kapcsolatban ezekkel a „megszállókkal”. Az Unió már eddig is bojkottálta a „telepesektől” származó árucikkeket és a „megszállt területeken” működő olyan oktatási intézményeket, mint például az arieli egyetem. A gazdasági tét most azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb. Az uniós tagállamok és Izrael közötti évi 40 milliárd eurós forgalmat érinti, még akkor is, ha a direktíva – ahogy egyes értelmezések állítják – nem lesz kötelező az egyes európai országok számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!