Kereső toggle

Fátyol-baj

Zavargások Párizs külvárosában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Zavargások törtek ki Párizs egyik külvárosában a múlt hét végén, miután a francia rendőrség igazoltatni próbált egy fátylat viselő, letakart arcú muszlim nőt. Összesen több tucat autót gyújtottak fel, és legalább tíz személyt letartóztattak a zavargások eredményeként. A 2011-ben meghozott, sokat vitatott „burkatörvény” Franciaországban megtiltja a muszlim nők számára, hogy az utcán teljesen letakart arccal járjanak.

Az ezzel kapcsolatos rendőri intézkedések rendszeresen kiváltják a muszlim bevándorló lakosság tiltakozását. Párizs egyik nyugati külvárosában, a Versailles-hoz közeli Trappes-ban került sor az igazoltatásra a múlt hét csütörtökén, mivel egy muszlim asszony a törvényi tilalom ellenére nikábot, a teljes arcot elfedő kendőt viselt az utcán. A körzeti ügyész tájékoztatója szerint az igazoltatás miatt a nő férje az egyik rendőrnek támadt és fojtogatni kezdte őt, amiért a férfit azonnal őrizetbe vették.

Az Iszlamofóbia-ellenes Szövetség közleményében „vaskezű és provokatív eljárásnak” titulálta a hatósági intézkedést, tagadva, hogy a férj erőszakoskodott volna. Másnap 30 fő jelent meg a rendőrség épülete előtt, követelve a férfi szabadon bocsátását. Miután a rendőrség ezt megtagadta, a tiltakozó tömeg nőni kezdett, és annyira elszabadultak az indulatok, hogy a különleges erők bevetésére is sor került.

A dühödt tömeg több mint egy órán át ostromolta az épületet, a rendőrség pedig könnygázzal és gumilövedékekkel védekezett. Egy helyi lakos így nyilatkozott az ügyben: „Trappes egy nagy család; ha megtámadtok minket, nem ússzátok meg válasz nélkül!” A zavargások során egy 14 éves fiú sérült meg súlyosabban, amikor valószínűleg egy lövedék megsebesítette a szemét.

Péntek estére már több mint 250-re nőtt a randalírozók száma, akik köveket dobáltak, autókat, szeméttárolókat és buszmegállókat gyújtottak fel. A törvény módosítását követelő több száz fős tömegből gázbombák és tűzijátékok hullottak a rendőrökre, ahogy arról a helyszínen készült felvételek is tanúskodnak. A lázadás a környező Élancourt és Guyancourt negyedekre is átterjedt. Vasárnap a korai órákban autóval is nekirontottak a rendőröknek, de ennek végül nem lett sérültje.

Mióta 2005-ben negyven éve nem látott méretű lázadás tört ki a párizsi külvárosokban (Zavargások Párizsban. Hetek, 2005. november 4.), még nem gyógyultak be a sebek, és pattanásig feszült a hatóságok és a bevándorló fiatalok közötti viszony. Trappes toronyházakkal zsúfolt városkáját jórészt bevándorlók lakják; innen származik többek között a 2011-es Életrevalók című sikerfilm felfedezettje és az elmúlt évek legünnepeltebb francia sztárja, Omar Sy, aki a filmben is egy lecsúszott városrészben élő bevándorló fiút alakít. Ugyaninnen indult Nicolas Anelka válogatott futballista is.

Manuel Valls belügyminiszter kiállt a burkatörvény mellett, mondván: „Az egész arcot fedő kendő viseletének tilalma a nők érdekében hozott törvény… A legkisebb mértékben sem iszlámellenes jogszabályról van szó, bár olyan szokások ellen irányul, melyek nem a mi tradícióink és értékeink.”

A burkatörvény néven elhíresült rendelkezést 2011 áprilisában hozták, Nicolas Sarkozy elnöksége alatt. Ennek alapján 150 euróig terjedő pénzbüntetéssel vagy kötelező állampolgársági oktatással sújtható az, aki a törvényben leírt, arcot eltakaró öltözékben jár közterületen. Szinte pontosan a mostanihoz hasonló ügy okozott ennél kisebb felfordulást Párizs Argenteuil nevű észak-nyugati elővárosában a múlt hónapban, amikor a rendőrök egy 25 éves muszlim nőt állítottak meg az arcot fedő kendő viseléséért. A hatóságok szerint a törvény hatályba lépése után eltelt első évben 300 nőt igazoltattak ilyen szabálysértés miatt.

A mostani zavargásokban négy rendőr sebesült meg, és hat embert vettek őrizetbe. Egy 19 éves fiatalt hat hónap börtönbüntetésre ítéltek.

Olvasson tovább: