Kereső toggle

Beépített vészkapcsoló

Putyin már szabadulna a vendégtől

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem válogat már az utóbbi hetek adatgyűjtési botrányának főszereplője: az orosz menedékjog is megfelelne Snowdennek, aki ügyvédje szerint egyre nehezebben viseli, hogy egy tranzitváróban él. A politikai menedékkérelem oka, hogy Snowden félti az életét, amit titkos adatgazdák segítségével próbál bebiztosítani arra az esetre, ha bármi történne vele. Putyin legszívesebben már szabadulna a helyzetből, amelynek az orosz-amerikai kapcsolatok is kárát láthatják.

Anatolij Kucserena, Snowden orosz ügyvédje a Rosszija 24 állami televízióban adott interjúban beszélt arról, hogy Snowden első körben átmeneti menedékjogot kérelmez, hogy időt nyerjen addig, amíg Dél-Amerikába távozása elől elhárulnak az akadályok. Így talán gyorsított eljárásban egy-két héten belül távozhat a Seremetyevói reptérről, ahol már lassan egy hónapja „élvezi” az oroszok vendégszeretetét.

Pedig a Guardian újságírója, Glenn Greenwald szerint „az amerikai kormánynak térden állva kellene nap mint nap könyörögnie, nehogy baja essen Snowdennek.” A korábbi titkosszolga ugyanis a hidegháborúban ismert taktikával olyan személyek gondjaira is bízta a birtokában lévő dokumentumok másolatait, akik akkor kell hogy lépjenek, ha neki baja esne. Greenwald szerint ezek az emberek, „ha bármi történik vele, minden információt nyilvánosságra hoznak, és ez a legszörnyűbb rémálma lehet (az amerikai kormánynak)”. A csomagban ugyanis konkrét leírások találhatók arról, hogy a rendszer hogyan működik, ami valóban halálos csapást mérhet a Nemzetbiztonsági Ügynökségre (NSA), illetve az angolok PRISM programjára, amelyről már így is meglehetősen sok konkrét működési információ szivárgott ki. Erről Snowden nem akart semmit a nyilvánosság elé tárni, de ha megölik, működésbe lép a „vészkapcsoló”.

Greenwald az Associated Pressnek adott interjúja szerint az „életbiztosítás” alapja egy diasorozat, mely az NSA kémrendszer alapjait ismerteti. E szigorúan titkos dokumentum szerint az NSA olyan szolgáltatók szervereihez fér hozzá közvetlenül, mint az AOL, a Microsoft, a Yahoo, a Google, a Skype, a Facebook, a YouTube vagy az Apple. Emellett a Windows operációs rendszerekben használt egyik titkosítási kulcs, az _NSAKEY elnevezése is arra utal, hogy a hatóság teljes hozzáféréssel bír minden ilyen rendszert futtató számítógéphez, bár a Microsoft ezt cáfolta. Franck Bulinge informatikaprofesszor szerint az úgynevezett keresőmotorok fejlettsége miatt korlátlan feltérképezési potenciállal rendelkezik az amerikai hírszerzés, akár időben visszamenőleg rálelhet a legkisebb devianciákra is. Mára elég egy kétértelmű Facebook-üzenet, máris célkeresztbe került a felhasználó.

Nem csoda tehát, hogy a részleteket a nyilvánosság elé táró Snowden Moszkvában tartózkodása akár a szeptemberi G20-as csúcstalálkozó előtti orosz-amerikai tárgyalásokat is veszélyezteti, ugyanis a kérdésre Jay Carney fehér házi szóvivő csak annyit mondott, hogy „Obama elnöknek szándékában áll szeptemberben Oroszországba utazni”, azt azonban nyitva hagyta, hogy a G20-as csúcs előtt egy héttel tervezett kétoldalú megbeszélésekre vagy csak a csúcstalálkozóra gondol.

Putyin mindezek ellenére kifejezte, hogy szeretné már országán kívül látni a „bajkeverőt”, bár nem utasította el kategorikusan a menedékjog kiadását. Putyin a Finnországhoz tartozó Gogland-szigeten hétfőn kijelentette: „A menedékjog megadásának feltételei ismertek (Snowden) számára. Legutóbbi lépéseiből ítélve úgy tűnik, hogy változik az álláspontja, de a helyzet még nem világos.” Snowdennek a következőket üzente: „Vannak kapcsolataink az Egyesült Államokkal, és nem szeretnénk, ha a tevékenységével tönkretenné ezeket.”

Olvasson tovább: