hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ír bojkott az izraeli tudományos elit ellen

2013. 05. 02.
Egyhangú szavazással hagyta jóvá a zsidó állam bojkottálását a tudományos körökben az ír tanárokat tömörítő szakszervezet (TUI). A szavazással palesztin aktivisták felhívásának tett eleget a szakmai tömörülés. Az európai oktatási szakszervezetek közül a TUI az első, amely elzárkózást hirdetett az izraeli tudományos élettel szemben.

A szakszervezet április elején tartott éves kongresszusán meghozott döntés magában foglalja egyrészt a kutatók és diákok cseréjének felfüggesztését, másrészt minden kutatási programban való együttműködés felszámolását. A TUI felhívást intézett az Ír Szakszervezetek Kongresszusához is azzal a céllal, hogy további területek bojkottjával és egyéb szankciókkal sújtsák az „izraeli apartheid államot”, míg az fel nem hagy „Gáza ostromával, Ciszjordánia illegális megszállásával, eltér a nemzetközi jogtól és nem tesz eleget az ellene szóló ENSZ-határozatoknak”.
Az indítvány előterjesztője, Jim Roche amellett, hogy a Dublini Műszaki Intézet előadója, tagja néhány szélsőséges szervezetnek is, mint például az Írország–Palesztina Szolidaritás Hadjáratnak (IPSC). Roche szerint, aki nemrég járt Gázában, ez egy nemes, erőszakmentes módszer Izrael „megkérdőjelezhetetlen” apartheid jellegű politikája ellen. A radikális IPSC másik tagja, David Landy „hivatalosan” a dublini Trinity College oktatója, és a Tudósok Palesztináért csoport egyik alapítója. Landy a TUI példájának követésére szólította fel a többi szakszervezetet, előrelátóan megjegyezve, hogy a tudományos alapelvek sárba tiprására hivatkozó ellenérvek az „ostobaság” kategóriába tartoznak.
A TUI főtitkára, John MacGabhann szerint a szakszervezet ezzel a határozattal figyelmeztette Izraelt, hogy tőlük az átlagosnál többet várnak az emberi jogok érvényesítésének terén (is). Az egymást követő izraeli kormányok cselekedetei által kiváltott „csalódottság” következménye a döntés. Leszögezte ugyanakkor, hogy természetesen az izraeli kormány döntéseivel egyet nem értő zsidó akadémikusokra nem vonatkozik a bojkott, majd hozzáfűzte: a TUI mind a 14 500 tagját kéri, saját belátásuk szerint döntsenek konkrét esetekben az izraeli tudósokkal való együttműködést illetően, ezzel is elfogadva, hogy egy ilyen bojkottot nehéz lenne előírni. „Valójában ez egy felkérés. Tisztában vagyunk befolyásunk korlátaival, de úgy éreztük, eljött az ideje, hogy valami történjen a palesztin–izraeli megbékélés érdekében. A bojkottal nem Izrael-ellenes pozíciót foglalunk el, csupán a közel-keleti béke irányába tett nyomásgyakorlásról van szó.”
Az izraeli nagykövetség dublini szóvivője szerint a szakszervezet gyűlöletkeltő lépése csak megosztást és diszkriminációt szolgálhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!