hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyerekjáték - Régi elnök, új kormány

2013. 05. 02.
Patthelyzetbe navigálták magukat az olasz politikusok. A februári választások óta nem alakult kormány, és az elmúlt heti elnökválasztás is bohózattá változott, ugyanis az ötödik forduló után tudtak csak új elnököt választani, aki végül a régi maradt. A helyzetet bonyolította, hogy a képviselők szinte gyerekként viselkedtek a szavazás során: a baloldal nem szavazott, a jobb-oldal pedig üres szavazócédulákat adott le. Az új elnök viszont máris a tettek mezejére lépett: sikerült a szakadékokat áthidalni, és úgy tűnik, Enrico Letta vezetésével hamarosan működő kormánya is lesz Olaszországnak.

A hétvégén végül a már hivatalban lévő Giorgio Napolitanónak sikerült győzedelmeskednie az olasz elnökválasztáson, miután öt fordulót követően mindenki más elvérzett. Napolitano nem akart újra indulni, ám miután a baloldali Pier Luigi Bersani, a jobboldali Silvio Berlusconi és a jelenleg még mindig hivatalban levő miniszterelnök, Mario Monti is maradásra kérte, végül elindult a megmérettetésben. Egyszer már sikerült a bravúrt véghezvinnie, amikor eltávolította a miniszterelnöki székből Silvio Berlusconit, és a technokrata Monti-kormány kinevezésével Olaszország lassan elindulhatott kifelé a gazdasági válság gödréből. Napolitano ezúttal is elindította a helyzetet a megoldás felé: a pártvezetők már az új miniszterelnök kijelölése előtt beleegyeztek, hogy bárkit támogatni fognak, akit az új elnök megnevez. Bersani, a választásokon győztes párt vezetője ugyanis képtelen volt kormányt alakítani, és mivel a hétvégén nem az általa támogatott Romano Prodi, az Európai Bizottság korábbi elnöke győzedelmeskedett az elnökválasztáson, sőt, igen megalázó módon összesen két szavazatot kapott, Bersani lemondott pártelnöki pozíciójáról, úgymond bedobva a gyeplőt a lovak közé.
Az olaszok politikából való kiábrándultságát jól tükrözi a LaPolis intézet felmérésének eredménye, mely szerint tízből csak egy olasz polgár bízik a politikusokban, ám Napolitanóra a kétharmaduk tekint bizalommal. Napo­litano megválasztását a képviselők is hangos ovációval fogadták, ám a gazdaság romló állapota és az egyre növekvő munkanélküliség miatt az utcára vonult tüntetők nem voltak elragadtatva. Az Öt Csillag Mozgalom párt vezetője, Beppe Grillo is tiltakozását fejezte ki. Szerintük ugyanis az, hogy a 87 éves Napolitano – Olaszország történetében először – kétciklusos elnök lett, azt mutatja, hogy a „túlkoros” olasz politikusok nem nyitottak a változásra, amire pedig igen nagy szükség volna.
Erre a közhangulatra cáfolt rá a nagy népszerűségnek örvendő Napolitano, akinek ugyan nem kétharmados többséggel újították meg a mandátumát, így nem tud mélyen belenyúlni például a választási rendszerbe vagy a gazdasági reformok folyamatába, ám most kinevezett a balközép Demokrata Párt élére egy olyan politikust, akit a többiek is támogatnak. Napolitano hétfői beiktatási beszédében igen erősen kritizálta az olasz politikusokat, akik valóban úgy viselkedtek, mint a gyerekek, akiket nem érdekel a tetteik következménye, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem sikerül a pártoknak egymással egyezségre jutniuk, lemond a posztjáról. Erre válaszul Silvio Berlusconi, Mario Monti és a Demokrata Párt képviselői is biztosították támogatásukról az új elnök választottját.
A 46 éves Enrico Letta, aki kormányt alakíthat, Silvio Berlusconi kabinetfőnökének, Gianni Lettának az unokaöccse, ám nem Berlusconi jobbközép pártjának tagja, hanem a balközép Demokrata Párt alelnöke volt. Napolitano választásával talán biztosítani lehet majd az új kormány stabilitását. Amennyiben Letta képes lesz kormányt alakítani, megoldódik a február óta tartó patthelyzet, ami a gazdaságra is igen rossz hatással volt, ugyanis a Monti-kormány már nem rendelkezhetett például kifizetések felől, ami azt eredményezte, hogy az állami megrendelésre dolgozó vállalkozókat több hete nem fizették ki.
Letta röviddel kijelölése után azt nyilatkozta, hogy csütörtökön tárgyalásokba kezd az új kormányról a többi párttal, ám nem akar mindenáron megállapodni. Egyelőre úgy néz ki, hogy az új kormánykoalíciót, amelyet Napolitano elnök is támogatna, Letta pártja, Berlusconi Szabadság Népe pártja és Mario Monti Választói Szövetsége alkotja majd, akik már előre kijelentették: támogatni fogják Napolitano jelöltjét. A miniszterelnök-jelölt az Európai Unió megszorítási politikájáról szólva kijelentette:     a költségvetési szigor nem elegendő az eurózóna válságának megoldásához, hanem „az európai politika irányát kell megváltoztatni.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!