Kereső toggle

Halálosan unalmas politika

Sarkozy kész megmenteni Franciaországot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha a nemzet úgy kívánja, újra felvállalja az ország vezetésének nehéz feladatát – jelentette be Nicolas Sarkozy volt elnök azt követően, hogy kiderült: a francia munkanélküliség az egekben van, François Hollande népszerűsége pedig romokban hever.

14 éves csúcsot döntött a munkanélküliség Franciaországban tavaly év végén, meghaladva a 10,6 százalékot, és tovább rombolva François  Hollande népszerűségét. A francia elnöknek, aki azzal pozicionálta magát a tavalyi választáson, hogy mindenben más, mint elődje, egyelőre a legtöbb fronton kudarcot kellett elszenvednie. Bár a munkanélküliség az évtized eleje óta folyamatosan magas volt – legtöbbször 8 százalék fölötti –, mégis Sarkozy elnöksége alatt érte el a 7 százalék körüli minimumot. A válságot követően a munkanélküliek száma jelentősen növekedett és 9,5 százalék körül stabilizálódott, 2011 végétől azonban ismét folyamatosan növekszik.

A foglalkoztatás olyan kiemelt területen is romlik, mint a francia autóipar: ez év elején a Renault jelentette be, hogy 2016-ig mintegy 7500 alkalmazottjától szándékozik megválni, a múlt év végén pedig a Peugeot-Citroën, Európa második legnagyobb autógyára adta hírül, hogy nyolcezer alkalmazottat fognak elbocsátani, és húsz év után először kénytelenek lesznek bezárni egy franciaországi gyárat. A tíz százalék fölötti munkanélküliségi adat abból a szempontból is riasztó, hogy a 15 és 24 év közöttiek foglalkoztatása tovább romlott, és immár meghaladja a 25 százalékot.

A gazdaság mindezek mellett recesszióban van, és bár a második félévre kikerülhet onnan, a legtöbben arra számítanak, hogy nem produkál elegendő növekedést a munkanélküliség növekedésének megállításához. Elemzők inkább arra számítanak, hogy a munkanélküliség egészen az év végéig vagy a jövő év elejéig tovább fog romlani.

Mindez természetesen sok fejtörést okoz François Hollande elnöknek, akinek a népszerűsége mára romokban hever. A francia elnök népszerűsége közel harminc százalékot esett kevesebb mint egy év alatt: a kezdeti hatvan százalék körüli népszerűségi mutató mára alig haladja meg a harminc százalékot és folyamatos esésben van, hasonlóan az állampolgárok optimizmusához. A BFM tévé számára készített gazdasági barométer szerint ma a franciák 75 százaléka borúsan látja a jövőt. A gazdasági pesszimizmus tapintható az országban, a gazdasági barométer még a Lehman Brothers csődje és Papandreu görög miniszterelnök népszavazási terve idején is jobban állt.

Nem csoda, hogy ebben a hangulatban Nicolas Sarkozy úgy érezte, meg kell szólalnia. A Valeurs Actuelles című jobbközép lap szerint a volt elnök, ha a haza úgy kívánná, meghozná azt az áldozatot, hogy visszatérjen az elnöki székbe. „Sajnos eljöhet egy olyan pillanat, amikor többé nem az a kérdés, hogy akarom-e, hanem inkább az, hogy van-e más választásom. Ebben az esetben nem mondhatnám, hogy boldog vagyok, hogy a kislányomat iskolába hordhatom és konferenciákon beszélhetek a világ minden táján. Egy ilyen helyzetben kötelességem megtenni, nem azért, mert erre vágyom, hanem azért, mert ez a feladatom, amelyet Franciaország érdekében el kell végeznem” – nyilatkozta Sarkozy. A lap szerint a volt elnököt egyébként „halálra untatja a politika”.

„A politikával végeztem. Nem vágyakozom arra, hogy részt vegyek benne. Főleg, ha arra gondolok, hogy bántak velem meg a feleségemmel, aki nem énekelhetett öt évig” – mondta Sarkozy a barátainak. Az exelnök ugyanakkor nem kíván bosszút állni François  Hollande-on. „Milyen bosszú lenne abban az állapotban átvenni Franciaországot, amilyenben a szocialisták majd hagyják? Szóval, őszintén arról, hogy vissza akarok-e térni: nem” – jelentette ki szerényen Sarkozy.

François  Hollande hétfőn Dijonba utazott, ahol kampányszerű eseményeken vett részt, hogy újra kapcsolatba kerüljön a választókkal. Az út nyilvánvalóan a letargikus légkör felpezsdítését kívánta szolgálni. Hollande újra a „Normális Úr” figurát hozta, nagy kíséret és felhajtás nélkül érkezett a városba. „Amikor Sarkozy járt itt, olyan volt a város, mintha ostrom alatt állt volna”– nyilatkozta a Le Figarónak François  Rebsamen, Dijon szocialista polgármestere. A francia elnököt azonban a kampányúton is utolérték a kritikák: hétfő délután mintegy négyszáz ember tüntetett a melegházasságot engedélyező törvényjavaslat ellen. „Azért jöttünk, hogy megmutassuk François  Hollande-nak, hogy a franciák jelentős része a törvényjavaslat ellen van” – nyilatkozta a megmozdulás szervezője. „Ha az elnök valós emberekkel akar találkozni a valós életben, akkor itt láthatja, hogy az emberek többsége nem támogatja ezt a törvényjavaslatot.”

Olvasson tovább: