hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fegyverjáratok Szíriába
Még, még, még, ennyi nem elég!

2013. 04. 05.
Az amerikai hadsereg segítségét kérte a civilek megvédésében az egyik szíriai ellenzéki vezető. John Kerry azt ígérte, átgondolják a kérést. Közben egyre több beszámoló kerül nyilvános­ságra arról, hogyan fegyverkeznek a szíriai polgárháborúban harcoló felek. A lázadóknak több arab állam és Törökország küld fegyvereket, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) segítségével. Bassár el-Asszadot Irán látja el katonai utánpótlással Irakon keresztül, Oroszországtól pedig állítólag készpénzt kap.

A Patriot légvédelmi rendszerre lenne szükség Szíria északi részén a lázadók ellenőrzése alatt álló területek védelméhez – közölte egy szíriai ellenzéki vezető, John Kerry amerikai külügyminiszterhez intézve szavait. Ahmed Moaz al-Khatib az Arab Liga dohai csúcstalálkozóján fogalmazta meg kérését, ahova a katari emír hívta meg a lázadókat, miután a pánarab szervezet tavaly novemberben felfüggesztette Szíria tagságát. Al-Khatib egyébként vasárnap jelentette be lemondását a Szíriai Nemzeti Koalíció éléről, amire Dohában is kitért: mint mondta, azért döntött így, mert a nemzetközi közösség nem hajlandó felfegyverezni a lázadókat.
Beszámolók szerint azonban egyre intenzívebb fegyverszállítás folyik a lázadók részére, a nyugat felügyelete alatt. A New York Times a héten légi közlekedési adatokra, több ország név nélkül nyilatkozó tisztviselőjére és szíriai lázadó parancsnokokra hivatkozva írt arról, hogy tavaly év eleje óta működik egy légihíd, amelyen keresztül arab kormányok és Törökország az elmúlt hónapokban egyre több fegyvert szállítottak a szíriai ellenzéki harcosoknak. A fegyverek jordániai, szaúdi és katari katonai teherszállító repülőgépeken érkeztek török és jordániai repülőterekre. Az érintett reptereken eddig több mint 160 ilyen „különleges járat” szállt le, ami szakértők szerint 3500 tonnányi katonai felszerelést jelent. A program nagy részét a török kormány felügyeli, biztosítva, hogy a szállítmányok végül szárazföldön Szíriába jussanak, de aktívan segédkezik a CIA is – annak ellenére, hogy az Obama kormányzat hivatalosan nem hajlandó úgymond halált okozó eszközöket a lázadók rendelkezésére bocsátani. Az arab kormányokat amerikai hírszerzési tisztviselők segítették a fegyvervásárlásban – nagy mennyiségű szállítmányt szereztek be például Horvátországból –, de emellett felügyelték azt is, hogy a lázadók vezetői kiknek juttatják el a katonai felszereléseket.
A lázadók azonban nem elégedettek a szállítmányokkal: szerintük nem elég, amit kapnak, és a fegyverek sem olyan típusúak, amikkel hatékonyan lehetne harcolni a kormányerőkkel szemben.
Természetesen Asszad hadseregének is megvan az utánpótlása: már jó ideje nyílt titok az is, hogy rendszeresen érkeznek Iránból katonai felszerelések a szíriai kormányerőknek. Nemrég a szíriai rezsim egyik volt pilótája titkos küldetésekről számolt be a brit sajtónak, amelyek során legalább húsz alkalommal járt Teheránban. A perzsa állam fővárosából fegyvereket és robbanóanyagokat kellett hazaszállítania. A pilóta konkrétan nem tudta, mi került fel a gépre, de sejtette, hogy robbanóanyagok lehetnek, mert azt tanácsolták neki, hogy kerülje a légörvényeket a visszaúton. A volt repülős azt is állította, hogy külön engedélyük volt az iraki külügyminisztériumtól az iraki légtér használatára. Elbeszélését alátámasztja John Kerry múlt hétvégi váratlan iraki látogatása is. Az amerikai külügyminiszter Bagdadban ugyanis arra kérte Núri al-Maliki iraki kormányfőt, hogy ne támogassa a szíriai elnököt azzal, hogy átengedi az iráni szállítmányokat országa területén és légterén.  
Az egykori szíriai pilóta arról is beszámolt, hogy havonta kétszer-háromszor Oroszországba is repültek, ahonnan nagy mennyiségű készpénzt szállítottak haza. A pénzrakományban volt dollár, euró és szíriai font is.
Ezek a „titkos” szállítmányok is jól tükrözik, milyen ádáz küzdelem zajlik a szunnita muszlim országok és a síita Irán között Szíria jövőjéért. De küzdelem folyik a szíriai ellenzéken belül is. Bár a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője a nyugat passzivitásával indokolta lemondását, független ellenzékiek szerint belső ellentétek is befolyásolták a döntésben. Khatibot novemberben választották a koalíció élére. Egykor Damaszkusz leghíresebb mecsetében tanított, de a jelenlegi helyzetben mérsékelt bástyaként tartották számon az al-Kaidához köthető lázadó csoportok erősödő befolyásával szemben. Pozíciója azonban a múlt héten jelentősen meggyengült, miután a koalíció Gasszán Hittó iszlamista technokratát bízta meg kormányalakítással a felkelők ellenőrzése alatt álló területeken. Hittó Katar és a Muzulmán Testvériség támogatását élvezi, kinevezése sokak szerint a mérsékeltek háttérbe szorításával, és a dzsihádista szalafisták megerősödésével jár.

Arab fegyver Szíriának

Az Arab Liga engedélyezi tagállamainak, hogy fegyverekkel lássák el a szíriai lázadókat. A pánarab szervezet ezt a dohai csúcstalálkozó kedden kiadott záró közleményében tette egyértelművé. A dokumentumot azonban nem fogadta el mindenki, Iraknak és Algériának fenntartásai voltak, Libanon pedig elhatárolódott az abban foglaltaktól. Közben Bassár el-Asszad a BRICS-országokhoz fordult, akik a dél-afrikai Durbanben tartanak csúcsértekezletet.  A szíriai elnök arra kérte a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot tömörítő szervezetet, hogy segítsenek „megfékezni az erőszakot” és véget vetni a nép szenvedéseinek, amelyeket a nemzetközi szankciók okoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!