hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harc  a Vatikánért
XVI. Benedek nem távozik észrevétlenül

2013. 02. 21.
A tervek szerint előrehozhatják a pápaválasztó konklávé időpontját, mert XVI. Benedek utolsó audienciáján, február 27-én már gyakorlatilag valamennyi bíboros Rómában lesz. (Hivatalosan a pápai szék megüresedésétől számítva legkevesebb 15 napot várni kell a konklávé kezdetével, de ettől a résztvevők konszenzus esetén eltérhetnek.) Függetlenül azonban attól, hogy formálisan mikor ül össze a 117 kardinális, az alkuk, egyeztetések és találgatások már teljes lendülettel zajlanak. Nagy kérdés, hogy az új pápa kiválasztását és mozgásterét hogyan befolyásolja XVI. Benedek, aki lemondásának bejelentése után több fontos személyi döntést hozott, és kifejtette véleményét a katolikus egyház állapotáról, valamint jövőjéről is.

Silvio Berlusconi foghatja a fejét: a február 24–25-én sorra kerülő olasz választás kampányfinisében alig jut médiafelület a nagy visszatérésre készülő volt miniszterelnöknek. Kiderült, hogy az olaszokat a fordulatos politikai játszmáknál is jobban érdeklik a Vatikánban zajló események. A február 11-ei bejelentés óta a világsajtó is kiemelt figyelemmel kíséri a világ legkisebb államát. A Reuters hírügynökség bejelentette, hogy egész napos élő közvetítést ad a Szent Péter térről, a pápa utolsó nyilvános audienciájának napján. Az eseményre több mint egymillió érdeklődőt várnak, és a tervek szerint számos politikai vezető és híresség is megjelenik a vatikáni búcsún.

A kíváncsiságot növeli, hogy XVI. Benedek pápaságának utolsó heteiben láthatóan törekszik arra, hogy mielőtt – ahogy a római papság tagjai előtt mondott beszédében fogalmazott – „láthatatlanná válna a világ számára”, meghatározó örökséget hagyjon hátra. Ilyen döntése volt például a pénzmosási botrányokba keveredett vatikáni bank (IOR) nyolc hónapja üresen álló elnöki székének betöltése. (Az új elnök, Ernest von Freyberg német bankár a Blohm + Voss hajógyár éléről érkezik a Vatikánba. A hamburgi vállalkozás a második világháborúban a náci hadiipar fontos láncszeme volt, tenger­alattjárókat, hadihajókat készítettek, és itt gyártották Adolf Hitler személyes jachtját is.)

A XVI. Benedeket övező médiafigyelem és a pápa személyes népszerűségének növekedése (minden nyilvános szereplésén percekig tartó taps és éljenzés köszöntötte) ugyanakkor megnehezítheti utódja helyzetét, akinek tevékenységét óhatatlanul az „árnyékpápához” fogják mérni. (Ez utóbbi kifejezést a pápa régi kritikusának számító német teológus, Hans Küng használta, aki szerint Ratzinger korlátozni kívánja majd utódja döntési szabadságát.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!