hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellopták a jázminos forradalmat
Újra forrong Tunézia

2013. 02. 21.
A forradalom óta legsúlyosabb krízisét éli Tunézia, ahol saját otthona előtt lőttek le egy ellenzéki vezetőt múlt szerdán. Sokri Belaid régóta azzal vádolta a kormány­­koalíciót vezető iszlamista pártot, hogy ellopta magának a 2010–11-es „jázminos forradalmat”. Tunézia új, demokratikusan választott kormánya előtt még sok munka állna, de a baloldali politikus meggyilkolása után az alkotmányozó nemzetgyűlés munkáját egyetlen baloldali párt sem támogatja.

Régóta feszült a helyzet Tunéziában, ahol a 2011 januárjában zárult forradalom utáni szabad választások csupán formális változást hoztak. A tunéziai megmozdulások indították útjára a történelembe azóta „arab tavasz” néven bevonult eseménysorozatot. Az akkor megválasztott kormánykoalíció legerősebb pártja az en-Nahda (feltámadás), melyet „mérsékelt” iszlamista pártként tartanak számon. Mérsékeltségük cáfolhatóságáról a Hetek akkoriban részletesebben beszámolt (Menetel a Testvériség. Hetek, 2011. október 28.) A „jázminos” tüntetőket a szólásszabadság követelése mellett elsősorban az alacsony életszínvonal, a munkanélküliség, az éhezés és a korrupció vitte az utcára. A mostani zavargások azonban azt mutatják, hogy az ország helyzete nem előnyére változott.
Sokri Belaid múlt szerdai meggyilkolása folyamatosan tartó utcai zavargásokat okozott országszerte. Egy rendőr meghalt, ötvenkilenc pedig megsebesült a belügyminisztériumi adatok szerint. Belaid pénteki temetése több száz ezres kormányellenes tüntetéssé alakult, amire a 2011-es forradalom óta nem volt példa Tunéziában, az arab világban pedig az azt megelőző hatvan évben sem. A hétvégére már a kormány mellett tüntetők is megjelentek az utcán, bár ez a megmozdulás részben az észak-afrikai térségben most hadseregével is jelen lévő Franciaország ellen irányult. Manuel Valls francia külügyminiszter éles kritikájában ugyanis a politikus meggyilkolása egyben „merénylet Tunézia jázminos forradalma ellen”.
Az en-Nahda határozottan cáfolja, hogy bármi köze lenne a gyilkossághoz, melyért az özvegy és az elhunythoz közel állók azonnal őket tették felelőssé. Mindenesetre akár a kormánykoalíció eredménytelenségének elismerését is jelenthette az en-Nahda párthoz tartozó Hamadi Dzsebali miniszterelnök hirtelen reakciója, aki rögtön a merénylet napján, pártjával sem egyeztetve bejelentette: még a következő választások előtt új, pártsemleges, technokrata kormányt alakítana, záros határidőn belül. Amennyiben viszont a kormánykoalíció nem támogatja elhatározásában, lemond posztjáról.
A többségében szunnita tunéziaiak szűk kisebbsége tartozik az iszlám vallás szalafista irányzatához. Ez a kisebbség terrorcselekményeivel tartja fenn a folytonos fenyegetettség légkörét. Zine el-Abidine Ben Ali 1987-ben pontosan az iszlám fundamentalisták okozta fenyegetésre hivatkozva volt képes vér nélküli hatalomátvételre, s többszöri törvénymódosításoknak köszönhetően már ötödik elnöki ciklusában volt, amikor a forradalom elsöpörte rendszerét. Mivel azonban az elzavart rezsim sikerének egyik titka éppen a szélsőségek megfékezése volt, a jelenlegi vezetés ingoványos területnek tartaná kordában tartani a legitimitásukat részben alátámasztó erőket. A Le Monde-nak nyilatkozó tunéziai miniszterelnök a gyilkosság felderítését firtató kérdésre is erre utaló, részben kitérő választ adott. „Ezek nem amatőrök voltak. Egy kész stratégiával rendelkező komoly gépezet áll a politikai gyilkosság mögött, melynek áldozata Sokri Belaid volt, de a célpont egész Tunézia. Súlyos következményekkel kell számolni.” Már csak az maradt megválaszolatlan, hogy Tunéziának vagy az elkövetőknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!