Kereső toggle

Titkos találkozó Ahmadinezsáddal?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Drámaian kezdődött az újév Amerikában. A költségvetési szakadék néven emlegetett megszorítási csomag súlyos recesszióval fenyegetett nemcsak az Egyesült Államok, hanem közvetett módon Európa számára is. Végül az utolsó utáni pillanatban sikerült alkut kötni, így elhárult a veszély, hogy már 2013 első órái új válságba taszíthatják a világot (lásd keretes írásunkat). A megkönnyebbülés mégsem teljes: váratlanul rosszabbra fordult Hillary Clinton állapota, akit szilveszterkor kórházba szállítottak. A külügyminiszter december eleje óta eltűnt a nyilvánosság elől, és betegségéről azóta több feltételezés is napvilágot látott.

A New York-i Presbiteriánus Kórházban gyűlt össze a Clinton család 2013 újév napján. Hillary Clinton betegágyánál ott volt férje és lánya is. Egyikük sem nyilatkozott az újságíróknak, de a fotók tanúsága alapján Chelsea Clinton megrendülten távozott a kórházból. A külügyminisztert a hivatalos diagnózis alapján az agya közelében rekedt vérrög miatt kellett sürgős ellátásban részesíteni. A vérrög a kórházi jelentés szerint akkor keletkezett, amikor az otthonában vírusfertőzésből lábadozó Clinton elájult, és agyrázkódást szenvedett. Az orvosok azt állítják, hogy a veszélyt időben sikerült felismerni, és a külügyminiszter „teljes felépülésre számíthat”.

A bennfentes – ám sokszor megbízhatatlan – információiról híres-hírhedt bulvárlap, a National Enquirer azonban már december 27-én – tehát még mielőtt kórházba szállították volna – azt közölte, hogy Hillary Clintont agydaganattal kezelik, amit nemrég fedeztek fel. A lap jól értesült demokrata párti forrásokra hivatkozik, akik szerint a külügyminiszter az ősz folyamán többször is rosszul lett, ájulásokra és emlékezetkiesésre panaszkodott. Állítólag egészségügyi okok miatt jelentette be azt is, hogy Obama újraválasztása után lemond posztjáról. Az újság emlékeztetett rá, hogy Clinton 2005-ben szenátorként egy nyilvános beszéde közben elájult, amit akkor szintén kimerültséggel és vírusfertőzéssel magyaráztak. Bár az agydaganatról szóló feltételezést azonnal cáfolták, a hirtelen kórházba szállítás miatt az aggodalmak csak tovább erősödtek.

A közvélemény december elején értesült Hillary Clinton betegségéről, amikor a külügyminiszter megszakította európai útját, és lemondta részvételét a marokkói Szíria-csúcson. A nagy várakozásokkal kísért rendezvény célja a szíriai ellenzéki egység megteremtése lett volna, amit korábban pont Clinton szorgalmazott. A váratlan távolmaradást egy akut lefolyású, „nagyon kellemetlen tüneteket okozó” gyomorfertőzéssel indokolták. A külügyminiszter nem vonult kórházba, és a kormányzati közlések szerint helyettesítését sem kérte, mert stábjának segítségével otthonából tovább dolgozott. December 15-én azonban megjelent a hír, miszerint a vírus okozta kiszáradás miatt elájult lakásában, beütötte a fejét, és agyrázkódást szenvedett. Ezt követően sem szállították kórházba, amit többen furcsállottak. John Bolton volt ENSZ-nagykövet egyenesen azt feltételezte, hogy Clinton betegsége „diplomáciai természetű”, és célja, hogy ne kelljen megjelennie és tanúvallomást tennie a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt, amely a líbiai Bengáziban a konzulátus ellen elkövetett terrortámadás okait keresi. A feltételezések szerint, ha a bizottság elmarasztalná Clintont, az jelentősen rontaná esélyeit, ha 2016-ban megpályázná az elnökséget. Hillary Clinton nem jelent meg a Fehér Házban sem, amikor december 21-én Barack Obama bejelentette utódjának, John Kerrynek a jelölését. Az állapotának romlásáról szóló hírek azonban minden bizonnyal cáfolják, hogy csak a nyilvánosság elől akarnák „eldugni” hivatali idejének januári lejártáig a külügyminisztert.

A találgatások azonban nem értek véget. Az EU Times nevű európai hírportál december 30-án orosz hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Hillary Clinton repülőgép-balesetben sérült meg, amikor december első napjaiban titkos találkozóra indult Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel. Bármennyire hajmeresztően hangzik ez a teória, több független forrásból származó információ is hihetővé teszi ezt a forgatókönyvet is.

December 30-án hivatalosan megerősítették, hogy a hónap elején egy amerikai repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a délnyugat-iráni Ahvaz repülőterén. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva az iráni légügyi hatóságok megerősítették, hogy a gép megsérült, de személyzete elhagyta az országot. Az orosz titkosszolgálati jelentés szerint a gépen Hillary Clinton és kísérete utazott, akik Bahreinből indultak a titkos csúcstalálkozóra. A C-12-es Huron katonai gép futóműve azonban meghibásodott. A kényszerleszállás során a fedélzeten utazók megsérültek, és többen életüket is vesztették, köztük a tengerészgyalogosokból álló 4. számú SEAL-elitegység parancsnoka, Job W. Price kommandós tiszt, akinek a feladata a közel-keleti térségbe utazó amerikai diplomaták védelme volt.

Állítólag Clinton is megsérült, akit „eszméletlen állapotban, súlyos vérzéssel” menekítettek ki a szerencsétlenül járt gépből. Az iráni vezetés engedélyezte, hogy az amerikaiak távozzanak, így a sebesülteket és az áldozatokat néhány órán belül egy katonai géppel kimenekítették az ahvazi repülőtérről. Clinton december 8-án Írországban jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt, és innen tért vissza a betegségére hivatkozva váratlanul az Egyesült Államokba, a Pentagon pedig több héttel később, december 22-én bejelentette Price halálhírét. A pontos okokat nem közölték, de a vizsgálat azt feltételezi, hogy a parancsnok „öngyilkos lett” az alakulat afganisztáni bázisán. Az orosz értesülések szerint a titkos Clinton–Ahmadinezsád-találkozót Obama kérte, hogy egy diplomáciai megegyezéssel elkerülhesse az Irán elleni katonai akciót.

Bármi is áll a Clinton-dráma hátterében, a volt First Lady sorsa mindenkit mélyen aggaszt. Hillary Clinton a legismertebb és a legnagyobb megbecsülésnek örvendő női politikus a világon. Az elmúlt tizenegy évben folyamatosan az első helyen áll a Gallup nemzetközi népszerűségi rangsorában, messze megelőzve Erzsébet királynőt vagy Michelle Obamát. Felkészültségét, munkabírását (112 országban járt külügyminiszterként) és politikai tapasztalatát (8 év a Fehér Házban, 4–4 év szenátorként és az amerikai diplomácia élén) szintén elismerés kíséri, még republikánus körökben is, Európáról nem is beszélve: a France24 televízió értékelése szerint, ha Clinton indulna 2016-ban az elnökségért, gyakorlatilag verhetetlen jelölt lenne.

Olvasson tovább: