Kereső toggle

Kassán is csúsznak  a határidők

Megtelik-e tartalommal a kulturális főváros?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagyszabású rendezvénysorozattal nyílik meg a Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EHMK 2013) elnevezésű projekt a jövő hét végén. Kassa mint első szlovákiai város, még 2008-ban nyerte el a komoly kulturális és idegenforgalmi lehetőséggel kecsegtető címet. A pénz sem hiányzott, hiszen elsősorban uniós forrásból több mint  100 millió eurós összeg állt rendel-kezésre. Az elmúlt öt év mégsem a sikerektől, inkább a botrányoktól volt hangos. 2013 elérkezett, de a fő beruházások közül több nem készült el, és a programokat is erős kritikával illetik. Úgy tűnik, Kassa magyar történelmi és kulturális vonatkozásai sem kapnak megfelelő teret.

A szervezők már 2010-ben figyelmeztettek, hogy gond van a beruházásokkal, ekkor majdnem dugába dőlt az egész projekt. 2011-ben lecserélték a programokat a kezdetektől előkészítő kulturális munkacsoport igazgatóját, aki korrupcióval, dilettantizmussal vádolta meg az új vezetést, sőt többedmagával az akkori kulturális miniszter leváltását követelte, mondván, hozzáállása azt eredményezi, hogy „a szlovák történelem legnagyobb kulturális projektje egyre inkább a nemzetközi szégyen és korrupció szimbólumává válik”.  Az új vezetés sem késett a válasszal: szerintük a korábbi igazgató felelőtlenül bánt a pénzekkel, átláthatatlanul és  nem gazdaságosan költekezett, illetve túl „alternatív” programokat részesített előnyben. A kívülálló számára így egyre inkább egy klasszikus kelet-közép-európai történet keretei kezdtek kibontakozni: a hirtelen jött sok pénzen különböző csoportok marakodnak, a közös munka és a nemes cél elérése helyett egymást kölcsönösen kizáró elképzelések ütköznek, Kassa és a kultúra pedig a háttérbe szorul.
Mára biztossá vált, hogy több kulcsfontosságú épület nem készült el időre.  Jelenleg is folyik a városi park, a Szent Erzsébet-dóm, a széplaki kastély, a kelet-szlovákiai galéria és múzeum felújítása, a kiállítóközponttá alakítandó régi uszoda átépítése, valamint a régi kaszárnyákból létesítendő kultúrpark kialakítása.  Így a megnyitóra érkező látogató a városban több helyen építési területekbe, kerítésekbe, állványokba ütközik majd. A szervezők szerint nem tragédia a csúszás, azt ígérik, tavaszra befejeződnek a beruházások. Érvelésük szerint 2013 egyébként is csak a kezdet, a kulturális főváros projekt több évre szól.
Bár a kétnapos megnyitó gazdag kulturális programot kínál, az év további szakaszában a kínálat még eléggé homályos, az EHMK 2013 hivatalos honlapján lényegében csak a kassai hagyományos fesztiválok, rendezvények szerepelnek. A kritikusok felróják továbbá, hogy nem sokszínű, széles spektrumot felölelő a program, inkább a modern, fiatalokat megszólító koncertek, előadások kerültek előtérbe. A magyar kulturális szervezetek is elégedetlenek, mivel a projekten belül kevés lehetőséget kaptak. A magyar vonatkozású pályázatokat vagy elutasították, vagy olyan kevés pénzt kaptak, hogy abból lehetetlen a megvalósításuk. Erre a sorsra jutott a kassai magyar Thália Színház két pályázata és a Csemadok (a szlovákiai magyarok legnagyobb kulturális szervezete) pályázata is.  A Thália pedig Márai Sándor Kassai polgárok című művét dolgozta volna fel, a tervek szerint egy konferenciával egybekötve. Annak ellenére kaptak elenyészően kevés összeget, hogy az EHMK 2013 egész projektjében Márai Sándor kiemelt helyen szerepel. (A megnyitó program keretében teret neveznek el róla.) A kultúrában dolgozó kassai forrásunk lapunknak úgy nyilatkozott, Márai nevét, amely Nyugaton nagyon jól cseng, a szervezők csak felhasználták a projekt elnyeréséhez, de igazából nincs valós érdek és érdeklődés személyének és műveinek komolyabb bemutatására. Sőt, forrásunk szerint az egész programsorozatot úgy állították össze, hogy tudatosan kerülték Kassa történelmi és magyar múltjának bemutatását. A magyar kulturális szervezetek most „saját szakállukra” készülnek arra, hogy a várható nagyobb figyelmet kihasználva bemutassák tevékenységüket. Hogy mekkora lesz ez a figyelem, jelenleg még kétesélyes.
A szervezők több százezer látogatót várnak, idegenforgalmi szakértők azonban erre vonatkozóan szkeptikusak. Kassa városa pedig megérdemelné az érdeklődést. Gazdag kulturális múltja és jelene, polgári hagyományai, építészeti emlékei és nem utolsósorban a környék idegenforgalmi látványosságai bemutatásra és megismerésre méltóak.
A projekt miatt például az amerikai CNN hírtelevízió Kassát 2013-ra a top turistacélpontok között harmadikként ajánlja, a turizmussal foglalkozó német média is több cikket szentelt neki.  Ebből is látszik, hogy a kulturális főváros cím jó esélyt kínál, hiszen a város egyik fő gondja éppen az, hogy a Nyugat „peremvidékén” helyezkedik el, és a nyugati turisták, illetve befektetők nehezen találnak rá.

Olvasson tovább: