Kereső toggle

Erkölcsrendőrök Londonban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Önjelölt vallási rendőrség járja az utcákat London keleti kerületeiben. A radikális muszlim fiatalokból álló járőrcsapat távozásra szólít fel mindenkit, aki viselkedésével vagy öltözködésével sérti a muszlim vallás előírásait. A helyi önkormányzat és több civil szervezet elítélte az akciót, amelynek videóra vett bizonyítéka a YouTube-on volt látható – törlésig.

A kapucnis felsőkbe öltözött „járőrök” London muszlimok lakta negyedében vették kezükbe a helyzetet, önmagukat filmezve akciózás közben. A sötétben készült, néhol nehezen kivehető felvételeken a razziázók a mecset környékéről való távozásra szólítják fel az arra tévedt, nem megfelelően öltözött vagy viselkedő „hitetleneket”.  
Az egyik első videón, amely még a múlt héten került nyilvánosságra, muszlim aktivisták égetik a H&M üzletlánc fehérneműt reklámozó óriásplakátját London Whitechapel kerületében, miközben aláfestésként géppuskaropogással kísért zene szól. Kommentárjuk szerint magukra vállalták a jó megvédelmezését és a rossz megfékezését környezetükben. Ennek részeként a főként muszlimok lakta negyedekbe tévedő gyanútlan angolokkal közlik, hogy olyan területre érkeztek, ahol a saría jog van érvényben, így azt kötelesek betartani. A képeken látszik, ahogy egy fiatalember kezéből kiveszik a sörösdobozt, felvilágosítva, hogy az alkohol gonosz dolog. Egy másik felvételen egy fiatal párt inzultálnak, mivel a nő szoknyáját túl rövidnek és kihívónak találják a mecsethez közeli utcákon. Amikor a nő kijelenti, hogy Nagy-Britanniában vannak, a „járőr” azzal válaszol, ez őt nem érdekli, mivel „ez nem is annyira Nagy-Britannia”, és itt az iszlám jog érvényesül.
A razziázók zaklatásainak kitett londoniak közül többen panaszt tettek a hatóságoknál. A londoni rendőrség vizsgálatot rendelt el az ügyben, és megerősítette az érintett városrész rendőri felügyeletetét. A járőrök azonosítása ugyanakkor nem egyszerű, hiszen – miközben az inzultált járókelők arca tisztán kivehető a felvételeken – a „muszlim járőrök” nem, vagy csak hátulról látszanak, arcukat takarja a kapucni.
London iszlamizálása nem új keletű törekvés, a tavalyi évben Ken Livingstone munkáspárti főpolgármester-jelölt egyenesen azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén személyesen gondoskodik arról, hogy Londonban minden nem muszlim hívővel megismertesse az iszlámot (Iszlám köztársaság Londonban. Hetek, 2012. április 6.). Livingstone, aki végül alulmaradt a küzdelemben Boris Johnsonnal szemben, azon az Európai Iszlám Fórumon keresztül kapcsolódik az iszlámhoz, amelynek legfőbb célja a társadalmi intézmények, a kultúra és a politikai rendszer megszabadítása az iszlámmal kapcsolatos tudatlanságtól, és amely különösen aktívan tevékenykedik London  gyakran Tower Hamlets Iszlám Köztársaságnak is nevezett kerületében. A Tower Hamlets számos radikális muszlim prédikátor otthona, akik a saría jogrendszer kiterjesztésén fáradoznak. Befolyási területükön már korábban is feltűnő sárga plakátok hirdették: „Saríazónába lépsz, itt az iszlám törvények érvényesek!”
A kerület önkormányzata elszigetelt akciónak nevezte a történteket, kijelentve, hogy büszkék a közösségüket jellemző összetartásra, és a kerületet általában az emberi méltóság és egymás tisztelete jellemzi. Mindez azonban nem tükröződött azoknak a hozzájárulásuk nélkül lefilmezett járókelőknek az arcán, akiknek némelyike a megdöbbenéstől szinte szóhoz sem jutva sietős léptekkel hagyta el a területet, további atrocitásoktól tartva.
Az ügyben megszólalt a One Law for All (Mindenkinek egy törvényt) nevű civil szervezet képviselője is. „Egy civil társadalomban mindenkinek teljes állampolgári jogokkal és a törvény előtti egyenlőséggel kell rendelkeznie, a  saría pedig ellentmond az alapvető emberi jogoknak. Ahhoz, hogy Nagy-Britannia minden lakója számára biztosítsuk ezeket a jogokat, egyetlen világi törvénykezésre van szükség és nem a saríára” –jelentette ki lapunk kérdésére Maryam Namazie szóvivő. Namazie a Tower Hamlets-beli incidensért végső soron az államot hibáztatja, amely az iszlám felkarolásával és a rosszul értelmezett multikulturalizmus jegyében átadta a muszlimok fö-lötti társadalmi kontroll gyakorlását az iszlamista szervezeteknek.  „Nem meglepő, ami történik, és nem is elszigetelt jelenség, de számos hasonló esetről nem készül felvétel. A botrányt az okozta, hogy ezúttal nem muszlimokat zaklattak… Ez nem a saját élettér védelme, hanem az iszlamista kontroll rákényszerítése a társadalom más részeire” – vélekedett Maryam Namazie, aki szerint fontos lenne, hogy minden brit állampolgárra ugyanaz a törvény legyen érvényes, vallástól és származástól függetlenül.
A 2011-es, Angliára és Walesre kiterjedő népszámlálás decemberben nyilvánosságra hozott adatai szerint az elmúlt tíz évben közel duplájára nőtt a muszlim hívők száma, így az iszlám ma a második legnagyobb vallásnak tekinthető a szigetországban (Angol aposztázia. Hetek, 2013. január 4.). A kelet-londoni Tower Hamlets és Newham az ország leggyorsabban növekvő kerületei, itt él az ország muszlim hívőinek közel 40 százaléka. A Faith Matters nevű felekezetközi csoport közelmúltbeli felmérése szerint országosan évente ötezren térnek át az iszlám vallásra, túlnyomó többségükben nők és fehérek – az áttérők átlagos életkora pedig mindössze 27 év volt.  
Kormányzati forrásokból kiderül, hogy – Franciaországhoz hasonlóan – a brit börtönökben is egyre többen választják az iszlámot. A leghírhedtebb börtönökben fogva tartott fiatalkorú rabok egyharmada muszlim vallású. Ennek hátterében azonban a hirtelen megvilágosodásnál sokkal prózaibb okok állnak: a börtönökben a muszlim hívők sokasága miatt a pénteki imák idejére a nem muszlim rabokat bezárják, hogy az őrök az imádkozókra vigyázhassanak.
A leginkább materiális érdekektől hajtott fiatalok közül sokan a jobb ételek és ellátás reményében választják az áttérést.

Olvasson tovább: