hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mexicó új ura
Leszámol-e az elnök a drogbárókkal?

2012. 12. 14.
A hétvégén hivatalba lépett Enrique Peña Nieto mexikói elnök, akinek diktatórikus múlttal rendelkező pártját az alvilág megféke­zésének reményében hívták vissza a hat éve tartó drogháborúba belefáradt polgárok.

Nietóval a centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) tért vissza a hatalomba, amely az ezredfordulóig több mint hetven éven át irányította Mexikót – addigra nevét a korrupció szinonimájaként emlegették az országban. Sokak szerint a párt arculata máig sem változott, különösen a fiatal értelmiségiek ellenezték Nieto megválasztását. A júliusban tartott elnökválasztást több tízezres diáktüntetések előzték meg, a voksolás után pedig választási csalás gyanúja miatt újraszámolták a szavazatok egy részét. A harmincnyolc százalékos többség azonban valószínűleg azért „sírta vissza” az Intézményes Forradalmi Pártot, mert hét évtizedes, velejéig korrupt egyeduralma ellenére sok szempontból hatékony és eredményes volt, kétségtelenül elindította Mexikót a fejlődés útján.
Hatékonyságra pedig rendkívül nagy szükség van abban az országban, ahol a hat éve tartó, hatvanezer áldozatot követelő, drogbárók elleni hadjárat dacára is virágzik a kábítószer-kereskedelem; ahol az elmúlt években hiába likvidáltak vagy börtönöztek be több száz alvilági vezetőt, azonnal újabbak, kegyetlenebbek nőttek a helyükön; és ahol a drogkartellek annyira összefonódtak a hatalmi elittel, hogy tagjaik ott vannak a hadseregben, a rendőrségben és a politikai vezetésben egyaránt. Közép-Amerika legnépesebb katolikus országában ráadásul évente több tízezerre rúg a gyermekrablások száma, az áldozatokat legtöbbször prostitúcióra kényszerítik. A negyvenhat éves Peña Nietótól választói azt várják, hogy vessen véget a drogbandák véres háborújának, vagy legalább mérsékelje az erőszakhullámot, emellett pedig lendítse fel Mexikó gyengélkedő gazdaságát.
Az újdonsült elnök ígéretet tett a gyilkosságok számának csökkentésére, hogy a mexikóiak újra biztonságban és nyugalomban élhessenek. Kritikusok szerint ez úgy is értelmezhető, hogy kesztyűs kézzel fog bánni a drogbandákkal, akik cserébe nem mészárolják majd ezrével a civil lakosságot. A múltban ugyanis a PRI közismerten paktumokat kötött a kartellfőnökökkel a béke és némi profit fejében. Nieto azonban felháborodva tagadta, hogy ilyesmire készülne – igaz, ma már nem is lenne egyszerű feladat kiegyezni a drogbárókkal megosztottságuk, valamint a legagresszívabb irányzat, a Zeták minden eddiginél sötétebb gonoszsága miatt. Kilátásba helyezte az elnök azt is, hogy a jövőben még szorosabban kíván együttműködni az Egyesült Államokkal biztonságpolitikai kérdésekben. Pillanatnyilag Amerika titkosszolgálati információval látja el a hatóságokat, továbbá mexikói rendőrök és jogászok ezreit képezi ki évente egy kétmilliárd dolláros segélyprogram keretében.

Leszámolások

Mexikó előző államelnöke, Felipe Calderon 2006-ban hirdetett harcot a kábítószerkartellek ellen. Az azóta dúló drogháború évente legalább tízezer ember életét követelte, az országban a mai napig óránként legalább egy embert gyilkolnak meg. A brutális leszámolássorozat legutóbbi ismert áldozata dr. Maria Santos Gorrostieta, Tiquicheo város polgármestere volt, akit november közepén kislánya szeme láttára raboltak el, majd kínoztak halálra. A drogbandák ellen határozottan fellépő politikus asszony korábban már két ellene irányuló gyilkossági kísérletet, és férjének meggyilkolását is túlélte. November 12-én a háromgyermekes dr. Gorrostieta éppen kislányát vitte iskolába, amikor fegyveresek körülvették az autóját, őt magát kirángatták és ütlegelni kezdték. Szemtanúk elmondása szerint az asszony könyörgött támadóinak, hogy a gyermekét hagyják békén, majd beszállt a bűnözők kocsijába. A kislány sikítva, de épségben maradt egyedül az úton. Dr. Gorrostieta megcsonkított holttestét öt nappal később az országút szélére dobva találták meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!