hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik lehetnek a „jó lázadók”?
Listázzák a szíriai ellenzéket

2012. 12. 20.
Barack Obama közölte, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is elismeri a szíriai ellenzék legfontosabb irányzatát. A Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója elnevezésű testület novemberben alakult, de eddig csupán néhány ország ismerte el a szíriai nép képviselőjeként. A bejelentést az amerikai elnök a „Szíria Barátai” csoport marokkói konferenciájára időzítette. Oroszország és Kína viszont továbbra is kitart Basár Asszad mellett, bár keresik a lehetőséget, hogyan tudnának nagyobb tekintélyvesztés nélkül kihátrálni a damaszkuszi rezsim mögül.

70 ország külügyminiszterei gyűltek össze Marrakesben, hogy az Asszad utáni Szíria sorsáról tárgyaljanak. Az ellenzéki Nemzeti Koalíciót Moaz al-Hatib, a damaszkuszi Ommajad mecset volt szunnita imámja vezeti, aki kijelentette, hogy a nagyhatalmak – különösen Oroszország – lesznek a felelősek azért, ha Basár Asszad vegyi fegyvereket vetne be az ellenzékkel szemben. A Szíria Barátai elnevezésű konferencián várhatóan nyilatkozatban fogadják el a Nemzeti Koalíciót a szíriai nép hivatalos képviselőjeként. Az elismerés legfőbb akadályát eddig az jelentette, hogy a lázadók között több terrorizmussal gyanúsított szervezet és dzsihádista csoport harcol. A zavaros helyzet miatt a nyugati nagyhatalmak óvatosak voltak a támogatással, nehogy megismétlődjön az afganisztáni csapda, amikor a szovjetek ellen harcoló mudzsahedek nyugati katonai és anyagi segítséget kaptak, majd az al-Kaidának és a tálib rezsimnek lettek a legfontosabb támaszai.
Obama bejelentésével párhuzamosan a washingtoni külügyminisztérium bejelentette, hogy az egyik al-kaidás kapcsolatokkal rendelkező lázadó szervezetet tiltólistára helyezi, függetlenül attól, hogy ők is Asszad ellen harcolnak. A szankció az al-Nuszra csoport szélsőségeseit érinti, akik a 21 hónapos felkelés során az egyik legütőképesebb katonai egységnek bizonyultak. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő figyelmeztette a most legitimnek elismert szíriai ellenzéki erőket, hogy „ne működjenek együtt olyan külföldi csoportokkal, akik a saját céljaikra akarják eltéríteni a szíriai nép által elkezdett felkelést. Ők egészen más jövőt képzelnek el Szíria számára, amely nem a demokratikus, hanem az al-Kaida által meghatározott alapelvekre és értékekre épülne”.
Az al-Nuszra vállalta a felelősséget a Damaszkuszban és más szíriai városokban történt öngyilkos merényletekért, amelyekben több mint száz ember halt meg. A washingtoni pénzügyminisztérium két további dzsihádista csoportot is tiltólistára helyezett, amelyek viszont az Asszad-rezsim oldalán harcolnak. Az al-Sabi és a Sabiba elnevezésű milíciák számos kegyetlen mészárlást hajtottak végre civil lakosok ellen. Volt, hogy egész falvakat irtottak ki, miközben a damaszkuszi kormány a lázadók között harcoló terroristákra mutogatott. Ezek a frontvonal két oldalán egyaránt megtalálható szélsőséges erők a felelősek az eddig több mint 40 ezer ember halálát okozó konfliktus áldozatainak jelentős részéért.
A szíriai ellenzék körül formálódó nemzetközi támogatás nehéz feladványt jelent Moszkva számára. Oroszország évtizedek óta támogatja Basár Asszadot, ezért nem könnyű számára a radikális szakítás. Putyin ráadásul gyanakodva figyeli azt, hogy újra nyugati vezetésű koalíció készül beavatkozni egy közel-keleti ország ügyeibe. Grigorij Mirszki, az orosz kormány külpolitikai háttérintézményének számító Világgazdasági és Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetének szakértője szerint Moszkva valószínűleg az utolsó pillanatig kiáll Asszad mellett, annak ellenére, hogy reménytelennek látják a helyzetét. „A bukást megpróbálják majd a nyugati és arab országok, valamint Törökország túlerejének betudni” – véli Mirszki, aki szerint Oroszország befolyása a Közel-Keleten nagyon meggyengült. Asszad bukása egyben az utolsó földközi-tengeri orosz flottabázis elvesztését is jelentené, ami Moszkva kiszorulását okozná a déli tengerekről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!