hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyiptomnak nem kell az új fáraó
A Muzulmán Testvériség „lenyúlta” a forradalmat

2012. 12. 06.
Alighogy az arab tavasz okozta sebek hegesedni kezdtek, újabb lázadások törtek ki Egyiptomban, ezúttal a nemrég hivatalba lépett elnök, Mohamed Murszi ellen. Kairó utcái ismét  forradalmi képet öltöttek, tízezrek követelik a kormányfő túlburjánzott jogköreinek lemetszését.

A múlt héten Mohamed Mur­szi egyiptomi államfő egyoldalú dekrétumban rendelte el, hogy amíg az alkotmányozási folyamat tart, addig az igazságszolgáltatás semmilyen elnöki döntését ne helyezhesse hatályon kívül. Murszi kinyilvánította, hogy bármilyen nemzetbiztonsági eszközt bevethet a „forradalmi értékek” megőrzésére és érvényre juttatására. Ezenfelül az alkotmányozó nemzetgyűlésnek is mentességet biztosított, vagyis a bírói hivatalt e téren is gúzsba kötötte: nem oszlathatja fel azt, bármit is tesz.

A harmadik hatalmi ág természetesen felháborodással fogadta az elnöknek szinte korlátlan hatalmat biztosító rendeletet, és ez a hév átragadt a demokráciára vágyó lakosokra is. Ennek következtében a Nílus-delta vidéke valósággal berobbant: tömegek kívánnak kitörni a Muzulmán Testvériség szorításából. Egyiptom-szerte tömegtüntetésekre került sor az elmúlt napokban. A közhangulat szerint Murszi egyértelműen diktatórikus jellegű intézkedései az előző, Hoszni Mubarak nevével fémjelzett rezsimre emlékeztetnek. Márpedig modern fáraóból egy is bőven elég volt – szól a tiltakozás.

Az egyiptomi ellenzék szerint a Testvériség „lenyúlta”, szabotálta az arab tavaszként is emelgetetett forradalmat, és nem került sor valóságos rendszerváltásra, mivel a demokratikus fejlődés mégsem indult meg. Murszi úgy játszik a hatalmi aktusokkal, és úgy terjeszti ki szuverenitását, ahogy éppen gondolja, és lényegében minden jogi akadályt elhárított a kedve szerinti alkotmányozás útjából, állítják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!