Kereső toggle

A Hamasz a harmadik intifádára készül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amikor ezeket a sorokat írom, Kairóban még zajlanak a tárgyalások a mindkét fél részéről napok óta zajló rakétatámadások felfüggesztéséről Izrael és a Gázai övezet között. A Hamasz már kedden éjjel bejelentette, hogy megegyezés született, de izraeli sajtószóvivők ezt cáfolták. A tűzszüneti tárgyalások egyiptomi közvetítéssel folytak.

Szerda délután Tel Avivban merényletet hajtottak végre egy busz ellen. 23 sérültje van az esetnek, melyért az al-Aksza Mártírjai nevű, a  Fatah-hoz köthető terrorszervezet vállalt felelősséget. Nem lehet pontosan tudni, hogy ez mennyiben hat ki a lapzártánkkor is zajló béketárgyalásokra, ami bizonyos, hogy a Gázai övezet határán jelentős izraeli szárazföldi csapatok állomásoznak, parancsra várva, hogy megkezdjék az offenzívát.

Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere szerdán találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és az Egyesült Államok teljes mértékű támogatását fejezte ki a zsidó állam felé – ezt akár értékelhetjük úgy is, hogy Amerika nem fog beavatkozni egy esetleges szárazföldi akció elindítása esetén, mindemellett a probléma tartós rendezése mellett tört lándzsát.

A probléma azonban nem a nyolc napja tartó Felhőoszlop hadművelet. A Gázai övezetet ellenőrző Hamasz szerint (mely többek között Izrael létezését is a problémák közé sorolja) Izrael rúgta fel az érvényben lévő tűzszünetet Ahmed Dzsábári Hamasz-vezérkari főnök célzott likvidálásával, ezért zúdított gránát- és rakétatüzet a határ menti városokra, és vetette be líbiai, illetve iráni rakétáit, melyek már Tel Avivot is elérték – a rakétapajzsnak köszönhetően csak – öt izraeli állampolgár halálát okozva.

Az ország egész területén sikítanak a légószirénák. A válaszcsapásban eddig 130 palesztin halt meg. Telefonos megkeresésünkre Ábdelhálim Ál Ánzi, a Gázai övezetben lakó palesztin újságíró azt nyilatkozta, hogy jelenleg heves rakétatűz éri Nuszejrát-béli otthonának környékét, és nem tudni, mikor szakad meg a kommunikáció a külvilággal. Izrael sajtókommunikációjában kiemeli, hogy célzott támadásokat hajt végre a Hamasz fegyveres gócpontjai ellen az övezetben. Bár ennek ellentmondani látszik, hogy egyes hírforrások szerint a meggyilkolt palesztinok több mint a fele civil, az övezetben osztogatott, menekülésre felszólító szórólapokat a Hamasz propagandának minősítette, és megakadályozta a civil lakosság elmenekülését. Az elmúlt napokban pedig több palesztin civilt is kivégeztek kémkedés vádjával. Többüknek a holttestét motorokon húzták keresztül a városon, elrettentő példaként.

Több jel utal arra is, hogy a Hamasz és az övezetben a második legnagyobb fegyveres erőnek számító Iszlám Dzsihád már felkészült a fegyveres offenzívára. Még tavaly, az ENSZ nagygyűlésekor, mind a Hamasz, mind az Iszlám Dzsihád szóvivője (Faúzi Bárhúm és Khálid Bátcs) azt nyilatkozta lapunknak, hogy véleményük szerint a harmadik intifáda hamarosan bekövetkezik, és erre készülnek.

„Új stratégiájuk van és új fegyvereik” – erősíti meg Abdelhálim, majd hozzáteszi: „A megszállóknak nem lesz olyan könnyű dolguk, mint 2009-ben, az Öntött Ólom hadművelet során volt.” Az új fegyverek tényét nemcsak a nagyobb hatótávolságú rakéták bevetésének ténye erősíti meg, de Irán napokban közzétett nyilatkozata is, miszerint katonai segítségnyújtásként több Fadzsr rakétát is bejuttatott a Hamasznak. „Háztól házig tartó harcra készülnek a mudzsahidek, és dicső halálra” – állítja Abdelhálim, aki családjával már a tenger felé történő menekülést tervezi.

A Kairóban zajló tárgyalásokról és a béke feltételeiről kevés információ jutott ki a sajtóba. Mohamed Murszi egyiptomi elnök kedden éjfélre ígérte az „izraeli agresszió” megszűnését, bejelentése óta azonban nem következett be fegyvernyugvás. Mindemellett úgy tűnik, Izrael nemcsak a rakétázás azonnali beszüntetését szabta feltételül, hanem annak a megakadályozását is, hogy a Hamasz komoly fegyverzethez juthasson a jövőben az egyiptomi–gázai határon álló alagutakon keresztül. Telefonos megkeresésünkre a térség fegyverellátásában jócskán érdekelt beduin törzsnek, a Szaárkának az egyik vezetője megerősítette: jelenleg egész fegyverkészletek vannak elásva a Sínai-sivatagban, mivel az egyiptomi hadsereg nagy erőkkel ellenőrzi az alagutak forgalmát. A fegyvercsempészek az ellenőrzések enyhülésére várnak, hogy szállítmányukat be tudják juttatni az övezetbe.

A fegyvercsempészet felszámolására vonatkozó izraeli feltételre utal az is, hogy nemcsak a gázai határon, hanem Marsza Mátruhban is jelentős egyiptomi ellenőrzések zajlanak, ugyanis a fegyverek, köztük azok a Grád rakéták, melyekkel a Hamasz elérte Tel Avivot is, Líbiából érkeztek az övezetbe.

A Hamasz több sajtónyilatkozat szerint is az övezetet 2006 óta sújtó blokád felszámolását követeli, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedését – minderre azonban kevés esélyt látnak a politikai elemzők. Aggodalomra ad azonban okot az al-Aksza Mártírjainak szerdai terrorakciója. A mérsékeltebb, Izrael Államot elismerő Fatah katonai szárnyának beavatkozása a gázai konfliktusba azt vetíti előre, hogy egy esetleges szárazföldi hadművelet esetén a harcok Ciszjordániában is fellángolhatnak, és elképzelhető, hogy ez valóban kirobbanthatja a harmadik intifádát.

Habár a két legnagyobb palesztin frakció, az iszlamista Hamasz és a nacionalista Fatah között 2006 óta – amikor is a Hamasz katonai puccsal vette át az irányítást az övezet felett, és polgárháborút robbantott ki – fagyos a viszony, úgy tűnik, az izraeli offenzíva közeledésre bírta a feleket. A Fatah katonai szárnyának akciója azt is jelzi, hogy a Nyugati Parti palesztinok is egyre kevesebb reményt fűznek a Mohamed Abbász által képviselt diplomáciai megoldáshoz, mivel az elmúlt években sem a telepek építésének leállítását, sem a blokád enyhítését nem sikerült elérnie a diplomácián keresztül.

Murszi elnök ugyanabból az iszlamista mozgalomból érkezett az ország élére, melyből a Hamasz is alakult, sajtónyilatkozatai pedig minden kétséget kizárnak azzal kapcsolatban, hogy a konfliktusban kinek az oldalán áll. Forrásaink megerősítik, hogy jelenleg a rafahi határátkelő nyitva áll, és mentőautók hosszú sora várakozik a palesztin sérültek egyiptomi kórházba szállítására. Ha Izrael megindítja a szárazföldi offenzívát, és a Hamasz továbbra is túszként tartja fogva saját népét, nem lesznek elegen.

Olvasson tovább: