hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Épül a Mo Jen-kultusz
Reteklopás és irodalmi vidámpark

2012. 10. 31.
Alig egy héttel az után, hogy Mo Jen, az első kínai Nobel-díjas író átvette a rangos elismerést, a helyi hatóságok százmillió dolláros beruházással tervezik kultúrkegyhellyé alakítani álmos kis szülőfaluját. A helységet, ahová máris özönlenek a turisták, ezentúl „Mo Jen Kulturális Élményközpontnak” neveznék.

A kelet-kínai Gaomi megyét ezidáig a tanyavilág részeként tartották számon. Mint arról korábban beszámoltunk (Kínai íróé az irodalmi Nobel-díj. Hetek, 2012. október 19.), ez volt az a vidék, ahol annak idején, gyermekkorában az éhező Jen fakérget és füvet rágcsált a túlélésért. Kilencvenéves földműves édesapja, aki a mai napig itt él, igencsak megrökönyödött, amikor a múlt héten újságírók és lelkes rajongók tömegei lepték el szerény portájának környékét. Az egyik látogató állítólag kihúzott egy retket Mo papa veteményeskertjéből, kabátzsebébe rejtette, majd később diadalittasan mutogatta a faluban mint „Mo retkét”. Egy rajongó édesanya pedig néhány jamgyökeret markolt fel, majd így szólt a lányához: „Megfőzöm neked ezeket, és meglátod, egy szép napon te is Nobel-díjas leszel!”
A turisták áradata megmozgatta a helyi kommunista vezetők fantáziáját, és máris megkezdték az előkészületeket, hogy a települést méltóbbá tegyék a hódolat kifejezésére. Első útjuk Mo papához vezetett, akinek felajánlották, hogy felújítják a házát. „A fia többé nem csupán a maga fia, és a háza sem kizárólag a magáé. Csak tájékoztatjuk, nem a beleegyezését kérjük” – magyarázták a városi elöljárók, akik szerint az író most már Kína nemzeti büszkesége, egykori otthona ezért a Mo Jen Kulturális Élményközpont legfőbb látványossága lesz. Terveznek ezenkívül a falucskába egy vidámparkot is, amelynek kialakítása az író legismertebb regényét, a Vörös cirokmezőt venné alapul. Habár a rosszul jövedelmező ciroktermesztés már jó ideje nem zajlik a környéken, a fellelkesült hatóságok számára ez sem akadály: közel hatszázötven hektárnyi területet szeretnének bevetni a takarmánnyal. A mezőgazdasági településből zarándokhellyé avanzsált község éttermei Vörös cirokmező néven futnak tovább, a környék lakóitól pedig elvárják, hogy étkezések előtt emeljék poharukat Móra, hiszen – mint azt egy helyi költő mondta – „ez a föld ezentúl a kínai irodalom szentélye lesz”.
Maga az ünnepelt, Mo Jen mindössze annyit fűzött hozzá az eseményekhez, hogy szerinte ez az őrület csak néhány hónapig fog tartani, azután minden visszatér a rendes kerékvágásba. Az író egyébként egymillió dolláros jutalmából eredetileg egy pekingi házat szeretett volna venni, ám rájött, hogy a jelenlegi ingatlanárak mellett legfeljebb egy kétszobás lakásra futja majd belőle. Úgy hírlik, ő maga a turistaparkot és a nagy beruházásokat sem tartja jó ötletnek, mivel a visszafogottság és szerénység híve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!