hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Virágzó neonáci kereskedések Németországban

2012. 09. 13.
Németországban mindamellett, hogy foly­amatosan a betiltását követelik, újra ki akarják zárni a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD-t) a párt­finanszírozásból, abban a remény­ben, hogy pénzügyi köldökzsinór nélkül majd szépen lassan elsorvad. A hosszú évek óta tartó küzdelem azonban eddig a neonáciknak kedvezett: úgy tűnik, nincs már szükségük állami pénzre az életben maradáshoz.

Mindeddig évente mint­egy 3,5 millió euró állt a szászországi szélsőjobboldali pártszervezet rendelkezésére a pártfinanszírozásból, a tagdíjakból és az adományokból. Emellett azonban felépült egy igen jól jövedelmező bevételi forrás is: a ruhák, zenei kiadványok, és akár játékok eladásából a párt és holdudvara csak Szászországban legalább ennyit kaszált. Martin Döring, a Szászországi Politikaoktatási Tartományi Központ szakértője szerint azonban ebben a felállásban is farkastörvények uralkodnak, ugyanis egyelőre mindkét oldalnak szüksége van a másikra. A pártnak a pénz kell, a kereskedőknek meg az ajánlás - enélkül ugyanis gyorsan megszűnik a vásárlói áradat. Ha a szélsőjobbos politikai csoportok nem támogatják az üzleteket, azok elég gyorsan lehúzhatják a rolót. Döring szerint Észak-Németországban már két olyan bolt is van, amelyek pontosan emiatt voltak kénytelenek felhagyni tevékenységükkel. Így aztán mindenkitől elvárják, aki ezen a piacon akar megélni, hogy „jattoljon" a nyereségből a pártnak, az azt támogató csoportosulásoknak, és pártszervezeteknek. Aki nem teszi, annál borítékolva van, hogy nem húzza sokáig.

Jelenleg a német „barna" piacon 91 neonácikat ellátó vállalkozás működik. A klasszikusnak számító fegyver, acélbetétes bakancs és SS-egyenruhák mellett árulnak többek között ékszert, parfümöt és gyermekjátékokat is, természetesen szélsőjobboldali változatban. Mindezek mellett olyan bevételi források is megtalálhatók a „szortimentben", amelyek nem kifejezetten neonáci jellegűek, illetve nem teljes mértékben. Vannak ugyanis a párt támogatói között tetováló stúdiók, szoláriumok, ital-nagykereskedések, biztonsági szolgáltatást nyújtó cégek, és még egy textil-nagykereskedés is. Sőt, az észak-rajna-vesztfáliai Alkotmányvédelmi Hivatalt is ide lehet sorolni, amelynek vezetői évek óta utalják át fizetésük nagy részét az NPD-nek. Döring szerint „a neonácik saját, párhuzamos társadalmat építenek ki, amit nem volna szabad alábecsülni".

Országosan nézve a párton belül is igen nagy eltérések tapasztalhatók. Ahol az NPD bent ül a tartományi parlamentben, ott akár milliós nagyságrendű támogatást is kaphatnak az államtól. Ahol azonban gyengék, ott sokkal inkább rá vannak szorulva a holdudvarukra, a pártakciókat saját zsebből kell finanszírozniuk. Brandenburgban például, ahol a parlamentben nincsenek neonáci képviselők, és barna vállalkozás is alig akad, a szélsőjobb támogatói kidobó emberként, biztonsági őrként, vagy tetováló stúdiókban keresik a kenyerüket, és gyakran olyannyira nem élnek jól ebből, hogy véradó akciókkal tudnak csak annyi extra pénzre szert tenni, hogy el tudjanak utazni egy tüntetésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!