Kereső toggle

Új állam Európában?

Katalónia önállóságot akar

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vörös és sárga zászlók tengerévé változtatta egy napra Barcelonát a katalán térség függetlenségét követelő több mint másfél milliós tömeg. A katalán nemzeti ünnepre időzített keddi demonstráció zászlóin az állt: „Katalónia az új európai állam.”

A régóta tartó elégedetlenség, mely szerint a katalánok igazságtalanul nagy  mértékben járulnak hozzá a spanyol költségvetéshez, a spanyol gazdasági válság kezdetén hágott tetőpontjára. A kedden közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint a katalánok közel fele támogatja a függetlenné válást – kétszer annyian, mint 2008-ban. A függetlenségi követelések erősödése felkészületlenül érte Katalónia jobboldali kormányát, a CiU-t. A CiU 25 éves kormányzása alatt még nem volt precedens arra, hogy a lakosság, amely eddig csupán az autonómia erősítését kívánta, ilyen határozottan kiállt volna a függetlenség mellett.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kedd esti tévényilatkozatában elítélte a felvonulást, mondván, munkahelyekre van szükség, és nem ehhez hasonló megmozdulásokra.

Kérdéses, hogy Katalónia vajon életképes lenne-e önálló államként. A térség bevétele elsősorban a turizmusból származik, de jelentős számban vannak jelen a nemzetközi befektetők is a régióban. Nem biztos azonban, hogy mindez elegendő lenne a független állam fennmaradásához. A szakértők szerint, ha a tüntetések folytatódnak, nem lehetetlen, hogy bojkottok is következnek. 2005-ben például Katalónia nem volt hajlandó támogatni Madrid tervét a 2012-es olimpia rendezésére.

Bár a katalán sportolók jelentős számban vannak jelen a nemzetközi sportéletben, felmerül a kérdés, hogy vajon a híres spanyol csapat tagjai játszanának-e egy olyan kis ország színeiben, amelynek győzelme kétséges egy nemzetközi megmérettetésen.  Hasonló a helyzet a Barcelona futballklub-bal – amennyiben Katalónia függetlenné válna, még egy félprofi ligához is kevesen lennének.

Olvasson tovább: