Kereső toggle

Leszámolás az Alpokban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Továbbra is hírzárlat van a múlt szerdai franciaországi tragikus családi mészárlás körül. A francia Alpokban meggyilkolt, Angliában élő iraki család halálának körülményei ügyében a francia és brit hatóságok közösen nyomoznak.

A ballisztikai vizsgálatok alapján annyi már bizonyos, hogy a lövések 7.65-ös automata fegyverből származtak, és az autóban talált töltények száma arra utal, hogy közelről lőtték ki őket, de az autón kívülről, illetve valószínűleg két fegyvert használtak. Minden áldozat két-két golyót kapott a fejébe, így bizonyosan bérgyilkosok voltak a tettesek.

A szerencsétlenségére rosszkor rossz helyen tartózkodó francia kerékpáros testében, aki szemtanúja lehetett a leszámolásnak, összesen hét golyót találtak. Egy másik, kevéssel a gyilkosságok után a helyszínre érkező kerékpáros egy valószínűleg zöld terepjárót és egy motorkerékpárt látott elhajtani. A rendőrség abban reménykedik, hogy térfigyelő kamerák segítségével azonosíthatók lesznek a tettesek. Vizsgálják továbbá, hogy milyen esetleges érdekellentétek kereszttüzében állt az iraki származású Hilli a Közel-Keleten, illetve, hogy esetlegesen állami felkérésre történt-e a gyilkosság.

Mint ismeretes, az ötvenéves Saad al-Hillit, feleségét, a negyvenhét éves Ikbalt és annak hetvennégy éves édesanyját szeptember 6-án végezték ki a franciaországi Alpok festői üdülőtelepe, Lac d’Annecy közelében. A család két leánygyermeke túlélte a tragédiát. A hétéves Zainabot vállon lőtték és brutálisan összeverték, így koponyasérülése miatt mesterséges altatásban tartották vasárnapig.

A rendőrség azóta már kihallgatta.

A négyéves Zeena érintetlenül megúszta a történteket: BMW 5-ösük hátsó lábrészében halott anyja szoknyája alatt bújt el, és nyolc órán keresztül ott maradt, sokkos állapotban.

Saad al-Hilli a hetvenes években költözött Angliába, mivel iraki vállalkozását nem nézte jó szemmel a Szaddám-rezsim. Ekkor egyébként mintegy 450 ezer iraki talált menedéket Angliában, ahol Hilliék teljes rokonsága is él. 2001-től saját vállalkozásba fogott, repülőgépek tervezésében vett részt. Kollégái kitűnő szakemberként, intelligens emberként írják le, szomszédai szerint családszerető, vallásos, nem muszlim barátokkal is rendelkező ember volt. Felesége fogorvosként tevékenykedett, s a házaspár előszeretettel töltötte szabadságát kempingekben.

A gyilkosság motívumait illetően több teória is létezik. Eleinte felmerült a rablás, illetve a rasszista gyilkosság gyanúja. Egy másik verzió szerint családi bosszúról is szó lehetett, mivel Hilli összeveszett bátyjával apjuk öröksége felett. A támadás brutalitása azonban erősen kérdésessé teszi ezt a motívumot. Zaid, a báty egyébként maga jelentkezett a rendőrségen, hogy tisztázza magát.

Hilliék egyik szomszédjának állítása szerint az iraki háború idején egy speciális alakulat használta a kocsibeállóját, hogy megfigyelje a családot, ami a nemzetközi titkosszolgálatok szerepére utalhat a leszámolásban.

Olvasson tovább: