hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jog és béke teheráni módra
Az ENSZ szívesen hallgatja Ahmadinezsádot

2012. 09. 27.
Hatalomra jutása után hét évvel Mahmúd Ahmadinezsád magabiztosabb, mint bármikor. Az iráni elnök az Egyesült Államokban új, birodalmak nélküli világrendet javasolt, továbbá felajánlotta, hogy véget vet a szíriai polgárháborúnak, és eldicsekedett azzal, hogy országa hétszeresére növelte a nem olajipari exportját. Kijelentette, hogy míg a perzsa állam legalább 7000 éves múlttal rendelkezik, Izraelnek „nincsenek gyökerei” a térségben. A nyilvánvaló túlzások ellenére Ahmadinezsádnak valóban van oka az elégedettségre: úgy tűnik, sikerült éket vernie az Egyesült Államok és Izrael közé.

Az iráni elnök az ENSZ-közgyűlésre utazott New Yorkba. Idén ráadásul két felszólalási lehetőséget is kapott, annak ellenére, hogy nyilvánvalóvá tette: nem hajlandó változtatni uszító üzenetein. A világszervezet fórumán szeptember 24-én újra kijelentette: Izraelnek nincs helye a Közel-Keleten, és jelenléte hamarosan véget ér ott. A beszéd az ENSZ nemzetközi joggal és törvényességgel foglalkozó fórumán hangzott el.

„Nincs igazság, és nincs jog. Szégyen, hogy egy törvénytelen ország vezetője, amelyik sorozatban sérti meg az alapvető jogokat, a jogról szónokoljon ebben a teremben” – mondta Ron Prosor, Izrael ENSZ-nagykövete, aki kivonult Ahmadinezsád beszédéről. Prosor szerint az iráni elnök felkérése, hogy a törvényességről beszéljen, olyan, mintha egy gyújtogatót kérnének fel tűzoltóparancsnoknak.

Ahmadinezsád azonban más ügyekben is megoldóembernek ajánlkozott. Az AP hírügynökségnek adott interjúban azt sürgette, hogy az ENSZ támogassa egy új világrend bevezetését, mert „a birodalmak kora lejárt”. Az iráni elnök szerint ma már az „iskolás gyerekek is tudják, hogy az amerikai kormány erőszakos nemzetközi fellépéssel akarja rákényszeríteni az akaratát a világra”. A világszervezetben – ahol az Amerika-ellenesség az országok többsége számára szinte alapkövetelménynek számít – ezek a szavak ismerősen csengenek, és az izraeli nagyköveten kívül senki nem tiltakozott a felszólalás ellen. Így érthető, hogy az „új világrend” nevében Irán komolyan arra ajánlkozhatott, hogy békét teremt a Közel-Keleten. „Mindent megteszek azért, hogy stabilitás, béke és közmegegyezés valósuljon meg Szíriában” – mondta Ahmadinezsád, aki felajánlotta, hogy 10-11 országból álló új „kontaktcsoportot” hoz létre a

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!