hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erősödhet az egység
Saját parlament az eurónak

2012. 09. 20.
Továbbra is válságban az eurózóna. A megoldások nagy mértékben a németeken múlnak, akiknek többsége, ha rajtuk állna, szépen csendben kivonulna a világmegmentő szerepből. Soros György pedig egyenesen kiléptetné Németországot az eurózónából, miközben az unió csúcsvezetői már saját parlamentet álmodnak a közös fizetőeszköznek.

Az ötlet kiindulási pontja a „túlzott” nemzeti szuverenitás a pénzügyekben, ami az eddigi tapasztalatok szerint a tekintélyes mértékű eladósodottságban csúcsosodik ki. Ebben a pontban egyetért a német közvélemény az unió vezetőivel, ám ez utóbbiak olyan lépésekkel kívánják orvosolni a problémát, amitől a nemzeti szuverenitást kedvelő német polgárok valószínűleg rosszul lesznek. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke és Jean-Claude Juncker, az eurózóna vezetője ugyanis már dolgozik azon a reformjavaslaton, amely a 17 tagország költségvetési politikájának egyesítéséről szól. Ahhoz, hogy ez a felelősségátadás ne csorbítsa a demokráciát, az eurózónának saját parlamentje is lenne a tervek szerint. A javaslat kidolgozására az év végéig vállalt határidőt a négy vezető.

A „hogyanokról” egyelőre annyit lehet tudni, hogy a tagországoknak költségvetési kérdésekben minden döntésüket jóvá kell hagyatniuk Brüsszellel, és benne van a pakliban, hogy az EU-bizottság megvétózza a dolgot. Sőt, kötelező előírás lesz a költségvetésben arra is kitérni, hogy a felhalmozott nemzeti adósságot milyen lépésekkel kívánják csökkenteni az adott fiskális évben.

A politikai prioritásokba viszont már nem kívánnak beleszólni, amíg biztosítottnak látják, hogy az államháztartási hiány és az államadósság mértéke megfelel a központi kívánalmaknak. Mindezek mellett az adózás sem marad teljesen kontroll nélkül: a négyesfogat azt tervezi, hogy a vállalkozásokat terhelő jövedelemadóknál minimum adókulcsot szabnak meg. Minderre azért van szükség uniós diplomaták szerint, mert az adózással is kapcsolatos, 1997 óta érvényben levő Magatartási Kódex semmit nem ér, egyes országok az adókulcsokban alkalmazott dömpingárakkal próbálják vonzani a beruházásokat. A magyar 10 százalék is kiemelkedően alacsony a régióban, bár a nálunk landoló külföldi beruházások mértéke azt mutatja: ez azért nem elegendő ahhoz, hogy külföldi vállalkozók befektessenek egy országban. Az eurózónatagok közül Málta és Ciprus tartja alacsonyan az adókulcsokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!