hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adóelkerülők - „Gyűlölöm az adót, szeretem Monacót!”

2012. 09. 27.
Az egyik legismertebb francia lap, a Liberation a címlapján ezzel a felirattal  jelent meg: „Takarodj, te gazdag idióta!” Az üzenet Bernard Arnault-nak, Franciaország leggazdagabb emberének szól, aki a címlap vulgáris hangvétele miatt a múlt héten pert indított a lap ellen. A heves indulatokat a milliárdos feltételezett adóelkerülő magatartása váltotta ki. Nem Arnault azonban az egyetlen milliárdos Európában, aki kreatív módszerekkel igyekszik elkerülni az adózást.

Franciaország leggazdagabb embere, aki a Forbes által mintegy negyvenmilliárd dollárosra becsült vagyonával a világ negyedik legnagyobb vagyonával bír, azzal váltotta ki a baloldali Libera­tion haragját, hogy úgy döntött, felveszi a belga állampolgárságot. A lépésre egy nappal az előtt került sor, hogy Francois Hollande köztársasági elnök bejelentette: a gazdasági helyzetre való tekintettel bevezetik a gazdagokat sújtó adót. Ennek megfelelően az egymillió euró fölött keresőknek már 75 százalékot kell befizetniük az államkincstárba. A 75 százalék már Bernard Arnault-nak is soknak tűnt, ezért döntött úgy a Libre Belgique nevű újság szerint, hogy felveszi a belga állampolgárságot.
Nem Arnault azonban az első híres és gazdag ember Franciaországban, akinek Belgium jut eszébe, ha magas az adókulcs. Johnny Hallyday, a gall Elvisnek is becézett francia énekes 2005-ben folyamodott belga állampolgárságért, hogy megmeneküljön a magas francia adóktól. A félig belga származású énekes kérelmét elutasították, tekintettel arra, hogy nem tudta igazolni, hogy Belgiumban lakik. Hallyday nem adta fel, és egy évvel később svájci állampolgár lett, ahol szintén jelentősen kevesebb összeggel járul hozzá az állami költségvetéshez, mintha ezt Franciaországban tenné.
A Liberation szerint a belga állampolgárság megszerzésével Arnault – aki a többek között a Louis Vuitton és Christian Dior márkákat is birtokló LVMH nevű luxuscég tulajdonosa – igazi célja a monacói állampolgárság megszerzése. Francia állampolgárként Arnault-nak Monacóban is francia törvények szerint kellene adóznia, belgaként azonban erre már nem kényszeríthetik.
A 75 százalékos adó bejelentésekor Francois Hollande köztársasági elnök azzal a kéréssel szólította meg az ország gazdag embereit, hogy a nehéz időben jó példával járjanak elöl – ez azonban szemmel láthatóan nem mindenki tetszését nyerte el. Ez részben érthető, a 75 százalékos adókulcs ugyanis nemcsak Európában, hanem az egész világon egyedülálló. Bevezetése esetén Franciaország meg fogja előzni Svédországot, ahol a leggazdagabbak 56,66 százaléknyit adóznak bevételeik után.
Nem Franciaország az egyetlen európai ország, ahol állampolgársági trükkel kerülik el a tehetősek a közterhekben való osztozást. Az adóelkerülés az Egyesült Királyságban is elterjedt, és olyan híres cégek vagy tulajdonosaik gyakorolják, mint a Topshop vagy a Vodafone. A jelenség olyannyira csípi a brit sajtó szemét, hogy az elmúlt hetekben a BBC tévécsatorna The revolution will be televised című műsorának készítői humoros riportok keretében mutatták be az adóelkerülés módját, illetve a Topshop és a Vodafone üzleteiben elmagyarázták a gyanútlan vásárlóknak az offshore kifejezés jelentését.
A műsorból kiderült, hogy Sir Philip Green, a Topshop tulajdonosa évi több száz millió fontnyi adó megfizetése alól mentesült, mivel cége a történetesen Monacóban élő felesége nevén van, ahol viszont nem kell adózni a hatalmas profit után. A műsor készítői azt is elérték, hogy London központjában egy Topshop kirakatában „Gyűlölöm az adót, szeretem Monacót” feliratú pólót húztak a próbababára.
Sir Philip Green még a hagyományos adóelkerülési módszert alkalmazza, de számos énekes, futballsztár már egy sokkal bonyolultabb, ám igen hatékony adózási trükkel hárítja el az adóhatóság közeledését. A Times oknyomozó riportja a közelmúltban derítette ki, hogy az Egyesült Királyságban mintegy ezer híresség egy Jersey-ben bejegyzett cégen keresztül mindössze egy százalék adót fizet jövedelmei után. A cég ügyfelei olyan celebek, mint a Take that együttes énekesei vagy Jimmy Carr humorista. Carr például évente több mint hárommillió fontot fizetett be a K2 nevű cégnek, amely a pénzt kölcsönként adta neki vissza – ez viszont már nem adóköteles. Carr esete azért is bizarr, mert az újságcikk megjelenése előtt egy műsorban pellengérre állította azokat, akik adóparadicsomban bejegyzett cégeken keresztül kerülik el az adófizetést.
Az eset után David Cameron miniszterelnök bejelentette, hogy „az adóhatóság meg fogja vizsgálni ezeket az ügyeket, bármilyen nagy sztárok is érintettek benne”. A brit kormány a jövő évre tervezi egy új törvény bevezetését az adóelkerülés ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!