Kereső toggle

Vitatott visszatérés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Visszatért hivatalába a korábban felfüggesztett román elnök, miután az alkotmánybíróság határozata érvénytelenítette a felfüggesztésérl szóló júliusi népszavazás eredményét.

Felfüggesztése után ötvenkét nappal, kedden délelőtt  újra elfoglalhatta székét Traian Basescu. Az alkotmánybíróság határozatát hétfőn rendkívüli együttes ülésen vette tudomásul a román parlament – a döntés azt követően lépett életbe, hogy hétfőn késő este megjelent a Hivatalos Közlönyben.
A parlamenti ülésen több órás vita előzte meg a döntés tudomásulvételét. A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) képviselői az utolsó pillanatig igyekeztek megakadályozni Basescu visszatérését, a rendkívüli ülés bojkottálásával fenyegetve. Ioan Ghise liberális szenátor előrehozott államfőválasztásról szóló határozat-tervezetet terjesztett be, arra hivatkozva, hogy az államelnököt a népszavazással valójában leváltották – indítványát azonban nem fogadták el. Liberális szenátortársa, Varujan Vosganian ugyanakkor összeférhetetlenséggel vádolta meg az Alkotmánybíróság három tagját, ami érvénytelenné tette volna a népszavazásról született határozatot. 
A román alkotmánybíróság a múlt héten állapította meg a július 29-ei referendum érvénytelenségét, mivel azon nem jelent meg a választói névjegyzékben szereplők 50 százaléka plusz egy fő.
Az USL két társelnöke, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és Crin Antonescu ideiglenes államelnök szabadságra külföldre utazott, így nem jelentek meg a hétfői rendkívüli ülésen. Mindketten kijelentették: az Európai Bizottság felszólításának eleget téve tiszteletben tartják  a taláros testület döntését. Antonescu korábban már elmondta: nem tartja szükségesnek, hogy hivatalában várja a visszatérő Basescut, mivel semmiféle hivatalos átadásra nem lesz szükség. Román lapok értesülései szerint egyébként a bojkottal fenyegetőző kormánypárti képviselők végül Ponta telefonos utasítására vettek részt az ülésen, ezzel biztosítva a szükséges létszámot.
A határozat felolvasásakor azonban – tiltakozásuk kifejezéseként – kivonultak az ülésteremből.
A döntés körüli vitát elsősorban a külföldön élő román állampolgárok szavazati joga keltette: ők egy augusztus 2-ai pontosítás révén számítanak bele az állandó választói névjegyzékbe, így a népszavazás érvénytelen volt, mivel azon a jegyzékben szereplőknek mindössze 46,24 százaléka jelent meg. Így annak ellenére, hogy a megjelentek túlnyomó többsége (87,5 százalék) Basescu menesztésére szavazott, az elnök visszatérhetett a Cotroceni-palotába.

Olvasson tovább: