hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem kérnek a koloncból

2012. 09. 14.
Egyre jobban szorul a hurok az illegális bevándorlók körül Európa válságzónájában. Spanyolországban az egész­ségügyi ellátás ellehetetlenítésével, míg Görögországban rendrségi razziákkal próbálják kedvüket szegni a nemkívánatos vendégeknek.

„Görögországban vagyunk, tehát a görögöknek van elsőbbségük. Azok a bevándorlók, akik a görög adófizetőknek köszönhetően jogokat és előnyöket élveznek, illegális megszállók” – nyilatkozta Christos Pappas, az Arany Hajnal párt egyik aktivistája a brit The Guardian stábjának. A felvételen jól látható, amint az emberek hosszas sorokban állnak, hogy átvehessék a szélsőjobboldali párt által szervezett segélycsomagosztáson a nekik ígért élelmiszert: krumplit, tésztát, olajat. Ehhez azonban regisztráció szükséges, és aki nem görög állampolgár – hiába dolgozott elbocsátásáig legálisan az országban – az nem kaphat semmit. Illias Kasidiaris pártaktivista még hozzáteszi: nem kell ezen csodálkozni, színgörög akcióról van szó, amelynek során görög termelőktől vásároltak görög élelmiszert, hogy azt a gazdasági válság miatt bajba jutott görög polgárokhoz eljuttassák. „Munkanélküli vagyok, amint láthatja – magyarázza egy fiatal férfi, papírját a kamera elé tartva. – Elbocsátottak a biztonsági cégtől, ahol dolgoztam, és a cég még mindig tartozik a fizetésemmel.” Mások arra hivatkoznak, hogy ugyanúgy éhes gyerekek és befizetetlen számlák várják őket otthon, mint a görögöket, a feketepólós pártaktivisták azonban élő láncot alkotva tartják távol őket az ételosztástól.
Eközben a rendőrség Athénban sorozatos razziákat szervez az illegális bevándorlók ellen. Elsősorban a főváros szegényebb környékein iratok nélkül csellengő külföldiekre vadásznak. A Zeuszról – aki az ókori Görögországban a vendégszeretet istensége is volt – elnevezett akció keretein belül múlt szombaton 6000 bevándorlót tartóztattak le. Közülük 88-ra sürgős visszatoloncolás vár a rendőrségi tájékoztatás szerint. Addig egy ideiglenes központban várakoznak, ahonnan állami pénzen küldik vissza őket korábbi otthonukba. A módszert sokan bírálják, mivel erőszakos, és továbbterheli az ország büdzséjét is. Emellett a Törökországgal szomszédos régióban több mint kétszeresére emelték a rendőrök számát, hogy megelőzzék a további beáramlást. Az országba szökő külföldiek – évente átlagosan 130 ezer – az utóbbi időkben súlyos rasszista támadásoknak is ki vannak téve a lakosság és a szélsőjobboldali csoportok részéről, ami tovább élezi a helyzetet.
Európa másik válságos területén, Spanyolországban azonban nem élveznek széles körű támogatást a kormány bevándorlókat sújtó intézkedései. Az új törvény, miszerint szeptember 1-jétől nem részesülhet egészségügyi ellátásban az a bevándorló, akinek nincs tartózkodási engedélye, az orvostársadalom zajos ellenállásába ütközött. A rendelet egyike a konzervatív kormány megszorító intézkedéseinek, amelyekkel az államkassza hiányát próbálják csökkenteni. Az orvosok és nővérek „etikátlannak” és „embertelennek” nevezik a törvényt, amely csak a terhes asszonyok, kiskorúak és sürgősségi esetek részére tenné elérhetővé az egészségügyi szolgáltatásokat. Körülbelül 850 orvos már hivatalosan is jelezte tiltakozását, és országszerte tiltakozó tüntetéseket szerveznek a kórházak előtt. A saját egészségügyi rendszerrel bíró Katalónia kijelentette: nem fogadja el Madrid intézkedéseit, és folytatja a bevándorlók ellátását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!