hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lefejezték a török hadsereget
Összeesküvés-elmélet

2012. 09. 14.
Negyven tábornokot és admirálist kényszernyugdíjazott a Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök által vezetett Legfelsbb Katonai Tanács a múlt hét végén. A hivatalos indoklás szerint a tábornokoknak azért kellett távozniuk, mert elléptetés eltt álltak, de nem volt számukra már pozíció a hadseregnél. A valóság ezzel szemben minden bizonnyal az, hogy az iszlamista kormánynak útjában volt a szekuláris alkotmányt garantáló hadsereg, ezért volt szükség annak lefejezésére.

A menesztett tábornokok mindegyike azok közé a letartóztatott tisztek közé tartozott, akiket azzal gyanúsítanak, hogy államcsínyt terveztek  Erdogan és kormánya ellen. A nyomozás során mintegy kétszáz tisztet tartóztattak le, akik az ügyészség szerint az Ergenekon nevű titkos ultranacionalista és szekuláris szervezethez tartoztak. A szervezethez tartozó tisztek rossz szemmel nézték az ország folyamatos iszlamizációját – a fejkendő engedélyezése és az alkohol tiltása szerintük csak kezdeti lépések azon az úton, amelynek a vége egy iszlám köztársaság.
A vád szerint a katonatisztek a Pöröly Hadművelet során olyan terrorakciókat akartak elkövetni, amelyek következtében rendkívüli állapotot vezethettek volna be, és átvehették volna a hatalmat az Erdogan által vezetett kormánytól. Sokak szerint ezek valójában csak koholt vádak, és az ügyészség saját gyártású bizonyítékokkal dolgozik. A nyomozás során letartóztatott legmagasabb rangú tiszt Ilker Basbug tábornok, aki 2008 és 2010 között volt a török hadsereg vezérkari főnöke, vagyis a második legnagyobb NATO-hadsereg feje. Basbug letartóztatása meglepte a török közvéleményt: egyesek szerint jó, hogy a kormány felszámolja a tábornokok „állam az államban” szerepét: a török tábornokok a háború után négyszer követtek el államcsínyt, és mozdították el a nem szájuk íze szerint való kormányt. Mások viszont aggasztó jelnek látják mindezt: szerintük ugyanis a pasák voltak a Kemál Atatürk által létrehozott szekuláris török állam garanciái. Elmozdításuk arra utaló jel, hogy Erdogan miniszterelnök nem távlati tervei alapjaiban változtatnák meg a török állam berendezkedését.
A hadsereg „lefejezésére” kritikus időben került sor: azt követően, hogy Szíria lelőtt egy török vadászrepülőgépet, és Törökország csapatokat és fegyvereket küldött a török–szír határra. A törökök attól tartanak, hogy kurd szeparatisták Törökország megtámadására szeretnék kihasználni a szíriai káoszt. Erdogan azonban ígéretet tett, hogy a Törökország biztonságát veszélyeztető akciókat megtorolják.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!