hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elszállt társaságok

2012. 09. 14.
Néhány hete az Air France egyik Libanonba tartó járata nem szállhatott le Bejrútban a repültér közelében zajló intenzív demonstrációk miatt. A kapitány jordániai landolást tervezett, de mivel az üzemanyag rohamosan fogyott, végül a polgárháborús Szíriában tette le a gépet. Az utasok két napot töltöttek a fedélzeten lehúzott rolók mögött.

Kiderült, hogy a feszült francia–szír viszonyok miatt a hatóságok megakadályozták az Air France hitelkártyájának használatát. A kapitány így képtelen volt tankolni, ezért az utasokhoz fordult segítségért: dobják össze a pénzt üzemanyagra, hogy eljuthassanak Ciprusig – a legközelebbi biztonságos repülőtérre.
A probléma nem csak a francia légitársaságot érinti. Kisebb és nagyobb légitársaságok egyaránt spórolnak, ezért gépeik egyre gyakrabban kényszerülnek üzem­anyaghiány miatti kényszerleszállásra.
A brit Légügyi Hivatal jelentése szerint a brit légtérben idén már huszonnyolc esetben került sor üzemanyaghiány miatti kényszerleszállásra. Hivatalosan a repülőgépek csak akkor szállhatnak fel vagy léphetnek Nagy-Britannia légterébe, ha a célpont eléréséig elegendő üzemanyagon kívül még rendelkeznek annyi tartalékkal, hogy rossz időjárási viszonyok esetén gond nélkül eljussanak egy másik repülőtérre, ahol szükség esetén további fél órán keresztül képesek a levegőben körözni. Ezenkívül a járműveknek még vésztartalékot is kellene szállítaniuk.
A tartalékok miatt nehezebb géppel repülni azonban drága, a légitársaságok pedig spórolnak. A közelmúltban több olyan nagy angol cég gépe is visszafordulásra kényszerült, mint a Ryanair vagy a Virgin Atlantic. A pilóták néhány esetben csak akkor vették észre, hogy gond van, amikor a mostoha időjárási viszonyok között a tartalék üzemanyagot kezdték volna használni. A Virgin Atlantic egy nyugdíjas pilótája elmondta:  ő és kollégái folyamatos stresszben voltak amiatt, hogy a légitársaság ilyen módon is minimalizálta a kiadásokat. Szakértők szerint megoldást jelenthetne, ha folyamatosan ellenőriznék a biztonsági szabályok betartását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!