Kereső toggle

Háború csirkés szendviccsel

A meleglobbi támadása a hagyományos házasság ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amikor a most 91 éves Truett Cathy negyvenöt évvel ezelőtt bibliai alapelvekre építve létrehozta vállalkozását, nem gondolta volna, hogy családja konzervatív nézetei egykor még botránykőnek számítanak majd Amerikában. Pedig miután fia, Dan Cathy egy interjúban nemrég kijelentette, hogy ő és családja a bibliai értelemben vett házasságot támogatják, az amerikai meleglobbi ezt azonnal hadüzenetnek vette. Agresszív támadásba lendültek - egyelőre azonban minden akciójuk visszafelé sült el.

A Chick-fil-A a maga évi 4 milliárd dolláros bevételével Amerika második legnagyobb gyorsétteremláncának számít. Alapítói, a Cathy család tagjai igazi déli baptisták az úgynevezett Bibliaövezetből, akik soha nem rejtették véka alá nézeteiket. Mi több, 1600 éttermük vasárnap zárva tart, hogy az ott dolgozó keresztények istentiszteletre járhassanak. A céget az elmúlt időkben már érték atrocitások amiatt, hogy olyan, a házasságról szóló szemináriumokra szállítottak csirkés szendvicset, amelyeket a melegházasságokat ellenző konzervatív szervezetek rendeztek, illetve amiatt, hogy ilyen szervezeteknek adakoztak.

Amikor a Chick-fil-A vezetője, Dan Cathy néhány hete interjút adott a Ken Coleman Show című rádióműsorban, nem köntörfalazott: „Szerintem Isten ítéletét hívjuk a nemzetünkre, amikor az öklünket rázva kijelentjük: Mi jobban tudjuk, mi a házasság." Egy másik interjúban pedig kifejtette: „Nagyon is támogatjuk a családokat - a bibliai értelemben vett családokat. Családi vállalkozás vagyunk, és mindannyian az első feleségünkkel élünk együtt. Tudjuk, hogy ez nem tetszik mindenkinek, de szerencsére olyan országban élünk, ahol elmondhatjuk a véleményünket, és bibliai alapelvek szerint működhetünk."

Támad a meleglobbi

Ez a néhány mondat valóságos lavinát indított el: a liberális baloldal és a meleglobbi Cathyt azonnal homofóbnak, kirekesztőnek, intoleránsnak és diszkriminatívnak kiáltotta ki. Boston polgármestere, Thomas M. Menino hamarosan levélben üzente meg Cathynek, hogy az ő városában nincs helye az éttermének. A Jim Henson Company, amely a Muppet Show figuráit mintázó játékokat szállította az étteremláncnak, felmondta szerződését a Chick-fil-A-vel, hangoztatva, hogy ők igenis támogatják a melegházasságokat.

Chicago városa sem késlekedett: a városi tanács egyik tagja kerek perec kijelentette: az ő körzetében nem ad engedélyt ilyen étterem megnyitására, a polgármester, Rahm Emanuel pedig azt hangoztatta, hogy a Chick-fil-A „nem Chicago értékeit képviseli", így jobban teszi, ha inkább máshol fektet be. New York városi tanácsának egyik tagja, Christine Quinn (aki sokak szerint a főpolgármesteri poszt következő várományosa, és nyíltan vállalja leszbikus életvitelét) levelet írt a tekintélyes melegkolóniával rendelkező New York Egyetem elnökének, hogy zárassa be a campus területén működő Chick-fil-A éttermet. Bár New York főpolgármestere, Michael Bloomberg alapvetően támogatja a melegházasságokat, ebbe a játszmába mégsem szállt be, mivel az államnak szerinte nem lenne szabad beleavatkoznia abba, hogy ki indíthat vállalkozást, és ki nem. San Francisco polgármestere a Twitteren jegyezte meg, hogy a legközelebbi Chick-fil-A étterem 40 mérföldre van a várostól, de „ne is próbáljanak közelebb jönni".

Konzervatív visszavágó

Az amerikai úgynevezett vallásos jobboldalt azonban szintén kemény fából faragták: prominens közéleti személyiségek, politikusok, felvágott nyelvű publicisták és oknyomozó újságírók lendültek ellentámadásba a hisztéria láttán. A 2008-as elnökválasztás egyik republikánus jelöltje, Mike Huckabee arra hívta fel a keresztény tömegeket, hogy augusztus elsején fejezzék ki támogatásukat az étteremlánc felé azzal, hogy aznap ott vásárolnak. Kezdeményezésének, amelyre mintegy 21 millióan reagáltak a Facebookon, a Chick-fil-A beszámolója szerint rekordbevétel lett az eredménye. Az egész országban hosszú sorok kígyóztak az éttermek előtt: a csirkés szendvics hirtelen a bibliai házasság és a szólásszabadság melletti tüntetés szimbólumává vált.

Felszólalt a támogatók között Sarah Palin is, aki Facebook-oldalára képet tett fel arról, amint férjével az étteremben ebédel, de Rick Santorum, sőt a közéleti kérdésekben mostanában ritkábban nyilatkozó Billy Graham is beállt a támogatók sorába.

A meleglobbi erre buzgó szervezkedésbe kezdett: arra hívták fel a melegpárokat, hogy néhány nappal később látogassanak el az éttermekbe, ott csókolózzanak, és lehetőleg erről képet is készítsenek, amelynek közzétételét is ösztönözték. Az „esemény" nagyságrendekkel jelentéktelenebb volt, mint a támogatóakció.

Szelektív szemlélet

A kezdeti heves reakciókat követően eddig szinte minden szereplő visszakozni kényszerült. Az amerikai alkotmány úgynevezett első számú kiegészítése ugyanis biztosítja a vallás- és szólásszabadságot, és bár úgy tűnik, a liberálisok szerint ez alól a keresztény világnézetű polgárok kivételek, a jogi biztosítékok mégis szilárdnak tűnnek. Az állam nem diszkriminálhat vállalkozókat azok vallási vagy politikai nézetei miatt. Erre több jogász is figyelmeztetett, de a melegjogok egyik élharcosának számító Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) is hasonló álláspontra jutott. Ezenkívül a polgármesterek érvelései több ponton is sántítanak. A Boston Herald című lap egyik oknyomozó riportere például rámutatott, hogy a város vezetője bizony adott már ki engedélyt olyan csoportnak, amely a homoszexuálisokat nemcsak diszkriminálja, de még a kivégzésüket is hirdeti. Ez pedig nem más, mint a Bostoni Iszlám Szövetség, amelynek egyik kurátora az a bizonyos Juszuf al-karadavi, aki az Al-Dzsazíra adásában a melegek kivégzésének módján morfondírozott.

Chicago polgármestere, Rahm Emanuel korábban Obama kabinetfőnöke volt, s mint ilyennek, tudnia kellett, hogy - egészen idén májusig - maga Obama is a hagyományos házasságokat támogatta. „Ezek szerint Obama sem képviselte eddig Chicago értékeit" - jegyezte meg a konzervatív National Review egyik kommentátora. Mindemellett a város országos szinten a harmadik legnagyobb munkanélküliségi rátával „büszkélkedhet", így felettébb furcsa, hogy a polgármester egy potenciális munkaadót és adófizetőt penderítene ki a városából pusztán azért, mert az a házasságot egy férfi és egy nő között tartja elfogadhatónak. Az oknyomozók arra is rámutattak, hogy a zsidó származású polgármester elfogadta az Iszlám Nemzet nevű szervezet nyíltan antiszemita vezetőjének, Louis Farrakhannak a támogatását, amikor az felajánlotta, hogy embereivel segít majd visszaszorítani a bűnözést és a gengsztertámadásokat a városban. A polgármestert itt sem zavarta, hogy Farrakhan ellenzi a melegházasságokat, sőt Obamát is bírálta a témával kapcsolatos pálfordulása miatt. Konzervatív elemzők szerint a liberálisok főként a fehér keresztényeket vádolják meg gyűlöletkeltéssel, a muszlimokat és a feketéket nem.

A National Review mindenesetre megjegyzi, hogy Európában a melegeket támogató városokban, például Amszterdamban is megfigyelhető már, hogy a muszlim népesség növekedésével párhuzamosan a liberális baloldal kezdi visszafogottabban hangoztatni a melegek jogait.

Vízválasztó

A heves reakciók mindenesetre jól példázzák, hogy a melegházasság mennyire érzékeny kérdés, és ily módon az elnökválasztásban is fontos szerepet kaphat, hiszen a jelek szerint komoly bázisokat lehet megmozgatni vele. Ráadásul a demokrata és a republikánus tábor közötti szakadék mélyülését is jelzi. A fent említett demokrata politikusok most feldobták a labdát, de egyesek szerint Mitt Romney nagyot mulasztott, hogy (egyelőre legalábbis) nem csapta le azt, és nem szólalt fel a Chick-fil-A mellett.

George O. Wood, az Assemblies of God gyülekezethálózat egyik vezetője szerint „a keresztényeknek el kell dönteniük, hogy a választáson elsőbbséget adnak-e a morális kérdéseknek. Most sok szó esik persze a gazdaságról, és ez érthető. De ha a kultúránk megváltozik, és olyanok leszünk, mint Nyugat-Európa, ahol a vallás már nem divat, akkor a morális káosz és a hanyatlás felé haladunk."

Más prominens személyiségek is figyelmeztetnek az erkölcsi hanyatlás veszélyeire. Köztük van Billy Graham is, aki szerint „az otthon és a házasság a társadalom alapja, ezért meg kell védeni. 93 éves vagyok, de soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd a házasság definícióján fogunk vitatkozni. Pedig a Biblia egyértelműen kimondja: a házasság egy férfi és egy nő szövetsége".

Biznisz és statisztika

A felmérések szerint az utóbbi idben jelentsen megntt az egynemŐek frigyét támogatók száma (48%), de csaknem ugyanennyien vannak az ellenzk is (44%). Különösen az 1980 után születettek körében magas a toleranciaszint: ennek a generációnak már 67 százaléka támogatja a melegeket. A kérdés egyébként üzleti szempontból sem közömbös. New Yorkban épp a héten tettek közzé néhány becsült adatot, amely szerint a melegházasságok engedélyezése közel 259 millió dolláros bevételt jelentett a város számára, beleszámítva azt is, hogy körülbelül mennyit költ egy ilyen esküvre hivatalos vendég a szállodában és az éttermekben.
Mindezek ellenére a vitriolos stílusáról közismert konzervatív publicista, Anne Coulter optimistán nyilatkozott. Egyik interjújában ugyanis arra figyelmeztetett, hogy abban a 35 államban, ahol a kérdést népszavazásra bocsátották, a többség rendre elutasította a melegházasságok legalizálását. Szerinte, amíg a „férfi-n” házasság mellett ekkora tömegeket lehet megmozgatni, mint a Chick-fil-A esetében, addig nincs veszve a konzervatívok ügye.

Olvasson tovább: